Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJECT INFORMATION


  • Vienna
  • Austria
  • Architect:
    fasch&fuchs
  • 2009 - 2010
  • Client: 
    Wiener Donauraum Länden und Ufer Betriebs- und Entwicklungs gmbh
  • Engineers:
    werkraum wien
  • Photographer:
    1-5: Margherita Spiluttini,
    6-10: ArcelorMittal Construction Austria

LINKS


  Situation
  Long section
  Cross section
  View Donaukanal
  View Schwedenplatz
  Plan Level 0 Vorkai
  Plan Level 1
  Plan Level 2: sun deck
  Catalogue: steel decks for composite flooring

Vienna City Landing Stage


The new landing stage for the Twin City Liner, the liner connection between Vienna and Bratislava, consists of an impressive, elongated steel structure, which partly protrudes over the water. ArcelorMittal Construction Austria supplied 2000 m2 Cofraplus 77 steel deck for composite flooring.

The fast liner connection Twin City Liner between the closest EU capitals has already been in existence for several years, meanwhile 2 DDSG Blue Danube ships are in use and travel the 70 river kilometers in just 75 minutes.

Since summer 2010 the new City Liner landing stage has also been in operation. A bright, 127m long steel structure protrudes with its two and a half floors from Franz-Josefs Kai on Schwedenplatz over the quayside and partly over the Danube Canal.

In urban development the structure is interpreted as a bridge, running parallel to Franz Josephs Kai. Only the curved ramps at both ends connect with the existing quay wall. 

Architecturally the transparent structure is reminiscent of a ship floating above the water.

From the quay wall a slightly sloping ramp leads to the ticket booth, an exhibition and event area, next to it you can find a restaurant and a coffee shop. The layout of all these areas on one level half-way between the quay and the quayside offers maximum flexibility for use during events, exhibitions, etc.

By following the ramp from the quay upwards you will get to the sun deck with café, which offers a panoramic view over the Danube Canal, Schwedenplatz and the surrounding rows of houses.
Both in the restaurant and in the café you can have a direct view over the water, in summer sliding window elements, which can be opened, create a terrace-like atmosphere. 

The structure roofs the actual entry on to the quayside, the riverside walk along the Danube Canal, and provides protection against the effects of the weather.

300 Tons of Steel
The supporting structure, designed by Werkraumwien, is based on a steel framework structure; the cantilever arm in transverse building direction over the Danube Canal up to half of the building width is realized via a transverse framework at the center supporting point. 3 framework levels with room-high center framework are connecting all 5 supporting points and bridge the maximum spans of 41m. In longitudinal direction of the structure the construction is completed land-based with a room-high framework and on the water side with a room-high two-field framework. Composite steel girders span across the framework levels, a reinforced concrete steel ribbed slab with aerated concrete on lost trapezoidal sheet metal formwork forms the floor decks.
Besides the pressure areas of the composite girders the aerated concrete ribbed slab, which forms a tubular structure with the vertical framework, also contributes to the bracing of the entire structure.

The supporting structure rests on 5 points:

- 2 cast-in-place concrete wall bearings, which allow a longitudinal displacement of the structure and thus avoid temperature expansion due to restraints;
- 3 steel support groups in combination with the reinforced concrete foundations form dissolved discs for the longitudinal and transverse bracing of the building.

The structure’s foundation consists of reinforced steel grids in combination with vertical and tilted micro piles as well as soil stabilization by means of jet grouting.

Additional Information:
Client: Wiener Donauraum Länden und Ufer Betriebs- und Entwicklungs gmbh
Design: fasch&fuchs.
structure: werkraum wien
Building Services: vasko&partner
Lighting: Thomas Hamann
Project Management: Reinhard Muxel
Team: Carola Stabauer
wbw team Corinna Eger, Thomas Mennel,
Reinhard Muxel
Restauration: behf architects
Competition 2006 1. prize
Construction: 2009-7/2010
Cost 6,9 mio €

Powered by aware