Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJECT INFORMATION


  • Paris
  • France
  • Architects :
    CANTIN PLANCHEZ ARCHITECTURES
  • June 2011
  • Engineering Office:
    CETBA Ingénierie
  • General Contractor:
    TBI SHAM
  • Photographer :
    1-4 ©Luc BOEGLY
    5-7 ©ArcelorMittal FCE

LINKS


  Situation
  Product sheet: Aluzinc®

Residence Marcadet


Nine homes and a retail space with the Aluzinc® façade in the heart of the 18th arrondissement!

The location
Rue Marcadet, where the building is situated, is a relatively long street in Paris’s 18th arrondissement, which combines architecture of very different eras and styles.

The choice of location on the plot was guided by the desire to retain the urban layout, i.e. the discontinuity of alignment of the two buildings on either side of the plot:

- On one side, the building known as the “Mathagon” mansion-house dating from the late eighteenth century, which underwent a complete rehabilitation concurrent with the construction work undertaken for “Résidence Marcadet”.
- On the other side, a 10-storey residential building dating from the 1970s and built standing well back from the street alignment, creating a recessed space.

The Cantinarchitectural practice sought to extend this sawtooth concept, with the offsetting of the built volumes, furnishing recessed spaces and gardens visible from the street.

To this end, the architects extended the volume to the far end of the site to minimise its impact on Rue Marcadet, the facade becoming a gable to echo the offset alignment of the neighbouring mansion-house.  The main facade was thus oriented to the east and opens onto the garden and the full-length balconies.  The outlook, tranquillity and exposure to the sun are markedly enhanced and almost all of the homes enjoy a dual view and a triple orientation.

A long struggle…
This project was also drawn out over time (2006-2011), since prior to submission of the final version of the building permit application, it required many months of meetings with all of the stakeholders in the project (urban planning department, Bâtiments de France architects) but also the residents, curious to see a new residential building coming to this already very densely built-up area of Paris.  The project was modified in order to minimise its impact on the neighbouring buildings.

In short, a small project, a lot of time, energy and dialogue, resulting in an interesting exercise that says much about the often contradictory viewpoints of the stakeholders with whom architects must constantly deal to bring a project to a successful conclusion without impairing it.

Materials employed
Incorporated into the building envelope, Aluzinc®, with its manifold possibilities, plays a major role!

Overlooking the garden, the east and north facades are extensively glazed to take advantage of the light and the view.  Between the windows, the building is coated with smooth white render applied onto the exterior insulation.

Overlooking the street, the north and west facades are more closed.  They were produced with the Aluzinc® metallic coating, which makes it possible to play with the light and the reflections of the surrounding buildings.  The facades feature shutters also in Aluzinc®, perforated as well to copy a principle of contemporary blinds and perfectly regulate the supply of light and view to the bedrooms.  This project therefore showcases some of the many natural properties offered by Aluzinc®, namely its aesthetic qualities, its high light reflectance capacity and its potential for final working (perforation).

On the ground floor, the path to the building’s lobby is of brushed concrete.  The garden, reminiscent of a canyon, is dressed with white marble chips to enhance the light in this relatively narrow and deep space.

The retail volume is extensively glazed (switching from clear glass on the street to dark green glass on the garden facade, to preserve the distinction between retail and housing.).

High environmental quality
The thermal survey was entrusted to the heating engineer André Pouget.  It enabled the proposal of double rather than triple glazing and single-flow rather than dual-flow ventilation.  Simple solutions for a building aiming for the THPE (Very High Energy Efficiency) designation and consumption of approximately 65 kWh/m²/year.
 
Why choose the Aluzinc® product for this project?  
Concise response from the CANTIN PLANCHEZ practice.

“For our project, we sought a material or cladding compatible with external insulation, both light and shimmering, with a texture that is not completely smooth, and that makes it possible to play with the light, even when it is indirect due to the northern exposure.  So we turned to Aluzinc®, which seemed to us to meet these criteria because it provides both brilliance and lustre, and a powdery or crystalline effect by turns.  The folding shutters are also in Aluzinc®, and were perforated to copy a principle of contemporary blinds and perfectly regulate the supply of light and views into the bedrooms that are overlooked at closer range.”

Additional information:

Client: RIVP
Architects: CANTIN PLANCHEZ ARCHITECTURES
Project Manager: Thibault Marca, Architecte
Competition result: 2006 / Planning & execution: 2006 - 2011
Delivery: June 2011 (Label THPE -CEP 65 kwh/m2)
Engineering office: CETBA Ingénierie
Engineering office (thermal specialist): André Pouget (consultant)
General Contractor: TBI SHAM
Façade: Coverbac
Technical inspection agency: Veritas
Surface coils Aluzinc® used: 227m² (SHON 950 m²)
Total cost: 2 100 000 Euros

Text: Julien Cescon, ArcelorMittal Flat Carbon Europe

Powered by aware