Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJECT INFORMATION

  • Apeldoorn
  • Netherlands
  • Architect:
    Courage Architecten & Mies Architectuur
  • 2013
  • Client:
    Municipality Apeldoorn
  • Engineering Firm:
    Nieman Raadgevende Ingenieurs
  • Contractor:
    Hegeman bv
  • Photographer:
    Lars Courage

LINKS


  Product sheet: Granite® HDX

Municipal Service Station Post Zuid Apeldoorn


This new building unites various municipal service installations of the Dutch town of Apeldoorn under one roof. With steel and glass as the main construction materials, the project's main focus is directed on efficiency, sustainability and cooperation. Granite® HDX coated steel by ArcelorMittal was used for the steel cladding.

Post Zuid, with its distinguished shape and the slight cantilever of the 2 upper floors on both ends, houses now all the services that until recently were scattered all over the municipality. The project's main objectives were saving costs, increasing efficiency and redeveloping an obsolete industrial area of the town in a sustainable way.  

Since March 2013 Post Zuid is the new home of 40 municipal service yards, the Fire Brigade, the Emergency Medical Services, the city's Recycling Center, the Bicycle Pick-Up Center, the Lost and Found Office and office space. Several workshops, conference rooms and a cafeteria for common use promote a cooperative work environment. The new building offers a total of 12.000m2 usable space.

The design was jointly developed by COURAGE-MIES, a collaboration of Courage Architecten (Apeldoorn) and Mies Architectuur (Ede). Apart from the client's ambitous goals of sustainability and funcionality, the tight schedule of the construction was a major challenge.

Designing a common building for so many services not only presented a difficult physical task, but it also meant bringing different working cultures together. In order to encourage social contact and collaboration of the staff of the different departments,  various common spaces (eg. workshops and cafeteria) were created.

The ground floor houses workshops and garages for the ambulance vehicles, fire trucks and vehicles of the park maintanance department. The elongated volume of 160 m length placed on top of it contains offices and the cafeteria.

The building has a steel structure, the façade consists mainly of steel and glass. The sandwich panels used for the metallic parts of the cladding are made of Granite® HDX precoated  steel (S280GD+Z225) in jet black (colour denomination G9005). Instead of the coating's standard gloss of 30 GU, for this project a gloss of only 10 GU was requested.

A total of 20 tn of Granite® HDX coated steel was supplied for the Post Zuid project by ArcelorMittal FCE Benelux via SDW Profiel B.V.

Recycling & sustainable features
For the location of Post Zuid the municipality chose the site of an existing building, a former cold storage warehouse, in an obsolete industrial area. The aim was to erect the new building with as little material as possible, maintaining as much of  the existing steel structure as possible and integrating it into the new construction. Great parts of the demolition and construction waste were re-used for the new building or donated to charity organizations. The old roof panels, for instance, are re-used in Ghana.

In order to ensure the ambitious sustainablity requirements also after the construction, the new building is heated and cooled by heat and cold storage. A huge overhang made of steel structure on one side and a installation of a black steel curtain on the other side protects the upper 2 office floors from the sun where necessary. The main part of the upper volume is glazed to guarantee optimum natural light conditions. The rainwater is collected in ponds and used by the Fire Brigade.

Powered by aware