Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJECT INFORMATION

  • Nieuwehorne
  • Netherlands
  • 2012
  • Architect:
    Strategie Architecten Oosterbeek
  • Client:
    Heerenveen Council
  • Engineering Firm:
    Pellikaan Bouw Tilburg
  • Photographer:
    Strategie Architecten & ArcelorMittal Netherlands

LINKS


  Aerial view & design
  Render
  Product sheet: Frequence
  Publication: Arval Material Guide

Sports Center Nieuwehorne


A modern sports installation for indoor and outdoor activities was built in the Dutch village of Nieuwehorne. Parts of its facades imitate the surrounding fields and are made of ArcelorMittal's undulating steel sheets Frequence in different shades of green.

The design of the sports complex establishes a connection of the center of Nieuwehorne with its surrounding landscape: the fields, like squares of  various shades of green and different sizes, are characteristic for this area, but cannot be perceived from the ground. Only the view from the airplane make this patchwork visible, that's why the architects of the study Strategie Architecten decided to unveil this structure to everyone – in the facades of this new Sports Center.

The entrance to the complex is a brick volume that also houses the changing rooms and a youth center, its rounded corners literally guide people around the building. The functional and compact design o the building creates a clearly structured complex where it is easy to find one's way around.
The sports center offers an indoor sports hall, a tennis club house with courts, sport pitches and a grass jogging track.

The relation between sports and the building, between indoor and outdoor activities, can be felt everywhere. Outdoor and indoor athletes use the same entrance that leads to the changing rooms, after excerising they meet again in the cafeteria on the first floor. It offers a beautiful view both over the indoor installations and the outdoor tennis courts and allows access to the stands on the inside and outside. This way, the cafteria is the central connecting element between outside and inside, spectators of outdoor events like football or volleyball games can easily get a coffee and continue watching the game.

Cafeteria and roof terrace are oriented southwest so spectators can enjoy the light and warmth of the sun. Thanks to the mainly glazed facades of the cafertería, the sunshine provides heating in winter. In the summer, a sunshade ensures that it stays at a comfortable temperature. The sunshade also protects from the rain so outdoor spectators stay dry during a game.

The main structure of the building consists of a combination of steel and wood. The large, curved beams in the cafeteria and the sports hall are rolled wooden beams. The timber construction is not only sustainable, but also provides a pleasent, natural atmosphere.  

Facades, roof and floors are highly insulated in order to keep the building's energy consumption as low as possible. The green, curved energy roof heats the sports hall, 2 wind turbines provide additional energy for the complex. Movement sensors controll light and ventilation in order to ensure that no energy is wasted. The steel and glass facade, the bricks and the wooden beams enhance the design, but also provide a tamper-proof building with a long durability and minimal maintenance.

The steel parts of the façade were made of undulating steel sheets Frequence 25/115-9B and Frequence 18/76-13B of ArcelorMittal's Arval range, supplied by ArcelorMittal Construction Netherlands. They are coated with the corrosion resistant Hairultra coating in different shades of green, using the colours Tilia 4602, Reseda 4601 Malachite 4659 and Winebottle 4615.

Text: Strategie Architecten Oosterbeek & Constructalia

Powered by aware