Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJECT INFORMATION

  • Altishofen
  • Switzerland
  • 2010 - 2012
  • Client:
    Galliker Transport AG
  • Engineering Firm:
    Fent AG
  • Fire Protection:
    Sika
  • Photographer:
    ArcelorMittal Construction Switzerland

LINKS


  Plan steel structure
  Cofraplus composite flooring
  HISTAR®: high strength steels
  Hot rolled steel sections

Galliker Car Center


For the extension of its Car Center the logistics company Galliker added 7 storeys to an existing building at their headquarters in Altishofen, Switzerland. Highly functional and efficient, the building's structure consists of steel: structural sections, partly in Histar® steel grade, and composite flooring - all made and delivered by ArcelorMittal.

The extension project of Galliker Transport & Logistik AG was not just about more parking spaces: the aim was to create a modern vehicle logistics hub, including a preparation centre for the mechanical and optical preparation of new cars with integrated washing facilities and assembly lines for equipment and conversion of fleets and vehicle series. Furthermore, offices, a car parts and tyre warehouse and 6 additional park decks complete the car center.

For the new car center, an existing 2 storey warehouse was transformed: 2 storeys were dismanteled and 7 new floors were erected. The aim was to create a highly functional yet aesthetic building, efficiency was the main criteria both for the finished building and in the construction phase.

On the first floor of the new building, the office area creates a cantilever and stands out due to its red cladding. The rest of the building is enveloped in a facade system of blinds, which protects the interior from the rain, but provides sufficient ventilation which is important for the fire safety concept. The ground area of the existing building with 2 storeys and the 7 additional floors created a challenge regarding the length of the fire escape, which exceeded the normative maximum. Therefore, the steel construction was protected by an intumescent paint which was already applied  in shop in order to simplify the handling on site. Due to this measure no additional fire protection like e.g.  sprinkler systems was necessary.

The project was first initiated in 2008, due to the economic crises it was then on hold until 2010, when the construction permit was finally prepared.

ArcelorMittal was involved from the beginning: due to the necessity to create a light structure with maximum load bearing capacity, a composite flooring solution with Cofraplus 60 was proposed by ArcelorMittal Construction Switzerland. With a total slab thickness of 140mm, the floor system has a weight of less than 2,5kN/sqm using normal concrete. The floor sheets with a length of over 7,5m have been pre-punched to pass the shear studs of the steel beams. In order to meet the tight time schedule on site and to accelerate the construction sequence, packaging of Cofraplus 60 was already done in the ArcelorMittal factory, following the logistic requirements of the installation on site.

The structure was predesigned by ArcelorMittal Long Carbon Europe. Due to the optimization of the composite floor beams using ArcelorMittal's high strength steel grade HISTAR®, a significant reduction of the construction weight could be achieved.

Because of the light weight of in total less than 300kg/sqm, the steel structure in combination with composite flooring turned out to be the most convincing solution for the special requirements of this project. In total, ArcelorMittal supplied 42.600 sqm of coated Cofraplus 60 composite deck and 2.200 tn of hot rolled steel section, of which 415 tn were delivered in Histar® 460 grade.

This solution was chosen among others thanks to its cost efficiency and due to the tight time schedule of the construction –  delivery and erection had to be finished in just 24 weeks! Thorough logistical planning and the fact that the steel structure could be assembled rapidly guaranteed the building's opening as scheduled.

Powered by aware