Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Wiedeń
  • Austria
  • Architekt :
    fasch&fuchs
  • 2009 - 2010
  • Klient:
    Wiener Donauraum Länden und Ufer Betriebs- und Entwicklungs gmbh
  • Biuro projektowe:
    werkraum wien
  • Fotograf :
    1-5: Margherita Spiluttini,
    6-10: ArcelorMittal Construction Austria

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plan sytuacyjny
  Przekrój wzdłużny
  Przekrój poprzeczny
  Przekrój wzdłużny (2)
  Przekrój wzdłużny (3)
  Plan poziomu 0
  Plan poziomu 1
  Plan poziomu 2: taras widokowy
  Katalog produktu: Stropy zespolone

Port rzeczny Wien City


Nowe cumowisko dla Twin City Linera, rzecznego połączenia rejsowego między Wiedniem a Bratysławą, składa się z imponującej, podłużnej konstrukcji stalowej, częściowo wysuniętej ponad wodę. Firma ArcelorMittal Construction Austria dostarczyła 2000 m2 zespolonych profili stropowych Cofraplus 77.

Szybka linia żeglugowa Twin City Liner między dwoma najbliżej położonymi stolicami w UE istnieje już od kilku lat, w tym czasie pływają już dwie jednostki linii DDSG Blue Danube, wykonując 70-kilometrowe rejsy w czasie tylko 75 minut.

Od lata 2010 działa już nowe cumowisko City Linera. Jasna konstrukcja stalowa o długości 127 m wyrasta nad pirsem z nabrzeża Franciszka Józefa przy Schwedenplatz, częściowo nad Kanałem Dunajskim, i obejmuje dwie i pół kondygnacji.

Pod względem urbanistycznym konstrukcję można uznać za most przebiegający równolegle do nabrzeża Franciszka Józefa. Tylko zakręcone rampy na obu końcach łączą się z istniejącą ścianą nabrzeża. Pod względem architektonicznym przejrzysta budowla przypomina statek unoszący się nad wodą.

Lekko opadająca rampa prowadzi od ściany nabrzeża do kasy biletowej, strefy dla wystaw i imprez, w sąsiedztwie urządzono restaurację i cafe bar. Rozmieszczenie tych stref na jednym poziomie w połowie wysokości między nabrzeżem i pirsem umożliwia maksymalną elastyczność użytkową dla imprez, wystaw itp.

Idąc od nabrzeża pod górę rampy dochodzi się do pokładu słonecznego z kawiarnią, z której jest panoramiczny widok na Kanał Dunajski, Schwedenplatz i sąsiednie kwartały kamienic.
Zarówno z restauracji, jak też z kawiarni, można bezpośrednio przyglądać się rzece, a okna przesuwne, które można otwierać, stwarzają w lecie atmosferę tarasu.

Konstrukcja jest przykryciem właściwego miejsca wsiadania na statek na pirsie, nabrzeżnej promenady wzdłuż Kanału Dunajskiego, jest też ochroną przed czynnikami atmosferycznymi.

300 ton stali
Zaprojektowana przez Werkraumwien konstrukcja nośna bazuje na stalowej strukturze kratownicowej; poprzeczne do budynku wysunięcie aż do jego połowy szerokości nad Kanałem Dunajskim zrealizowano za pomocą poprzecznej kratownicy w centralnym punkcie podparcia. Trzy poziomy kratownic z kratownicą środkową o wysokości pomieszczeń, łączącą wszystkie pięć punktów podparcia, mają maksymalną rozpiętość pola 41 m. W kierunku podłużnym budowli konstrukcja od strony lądu została uzupełniona o kratownicę o wysokości pomieszczeń, a od strony rzeki o dwupolową kratownicę o wysokości pomieszczeń. Stalowe dźwigary zespolone rozpięto poprzecznie do poziomów kratownic, żebrowany strop żelbetowy z betonu lekkiego na szalunku traconym z blach trapezowych tworzy strop kondygnacji.

Strop żebrowany z betonu lekkiego, tworzący z pionowymi kratownicami strukturę rurową, wspomaga strefę ściskania dźwigarów zespolonych, a także usztywnia całą konstrukcję.

Konstrukcja nośna przenosi ciężar na łącznie pięć punktów:

- dwie, betonowane na miejscu, podpory ścian, umożliwiające ruch podłużny budowli i dzięki zakleszczeniom zapobiegające tym samym wydłużeniu termicznemu,
- trzy grupy słupów stalowych: w połączeniu z żelbetowymi konstrukcjami spodnimi tworzą rozsunięte tarcze dla usztywnienia podłużnego i poprzecznego budynku.

Fundament konstrukcji wykonano z żelbetowych płyt fundamentowych w połączeniu z pionowymi i ukośnymi mikropalami oraz z ulepszeniem gruntu metodą strumieniową.

Informacje dodatkowe:
Klient: Wiener Donauraum Länden und Ufer Betriebs- und Entwicklungs gmbh
Projekt: fasch&fuchs.
Konstrukcja: werkraum wien
Usługi budowlane: vasko&partner
Oświetlenie: Thomas Hamann
Project Management: Reinhard Muxel
Zespół: Carola Stabauer
             wbw team Corinna Eger, Thomas Mennel, Reinhard Muxel
Odnowienie: behf architects
Konkurs: 2006, 1 nagroda
Budowa: 2009-7/2010
Koszt: 6,9 mln EUR

Powered by aware