Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Bruksela
  • Belgia
  • Architekt:
    cepezed architecten Delft, Philippe Samyn and Partners architects & engineers
  • 20012 - 2014
  • Klient
    Project Tour & Taxis, Brussel
  • Biura inżynieryjne:
    Smit Westerman, Gouda (NL)
    Ingeniersbureau Meijer, Edegem (B)
  • Wykonawca generalny:
    Van Laere
  • Konstrukcja stalowa:
    CSM
  • Zdjęcia:
    1-7 © cepezed / Léon van Woerkom; 8,9, 11 © CSM, 10 © Infosteel

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plany, przekroje oraz szczegóły konstrukcyjne
  Katalog produktu: Belki asymetryczne SFB

Budynek Bruxelles Environnement


Nowy budynek Bruxelles Environnement, siedziba miejskiej agencji ds. środowiska, zaprojektowany zgodnie z najbardziej złożonymi zasadami zrównoważonego rozwoju, to największy budynek pasywny w Belgii. Jego unikalny kształt uzyskano dzięki stalowo-betonowej konstrukcji, która wykorzystuje belki asymetryczne SFB dostarczone przez firmę ArcelorMittal.

Projekt nowego budynku „Bruxelles Environnement” wyróżnia się w wielu aspektach. Jego kompaktowy kształt jest wynikiem ściśle ekologicznej koncepcji projektowej oraz rygorystycznych norm odpowiedzialności, natomiast aranżacja wnętrza odzwierciedla otwartość i przejrzystość w stosunku do obywateli.

Autorem projektu i koncepcji jakości ekologicznej jest holenderskie biuro architektoniczne Cepezed, które zostało poproszone o stworzenie budynku na miarę agencji ds. środowiska tego miasta. Projekt miał być przykładem w zakresie oszczędności energii i zrównoważonego budownictwa. Bruxelles Environnement to obecnie największy pasywny budynek w Belgii, który otrzymał również certyfikację BREEAM Excellence.

Inteligentna klimatyzacja, łatwa dostępność, kompaktowość i funkcjonalność oraz ikoniczny charakter to tylko niektóre cechy tego przejrzystego budynku. Wszystkie komponenty tego projektu są ze sobą w wizualnym kontakcie, a budynek jest wypełniony naturalnym światłem. Jest to możliwe dzięki stalowo-betonowej konstrukcji, która pozwala odzwierciedlić koncepcję „otwartości” w projekcie przestrzennym.

Przejrzysta, otwarta i lekka konstrukcja dzięki belkom asymetrycznym SFB ArcelorMittal
Konstrukcja budynku stanowi połączenie stali i betonu: metalowa rama (stalowe kolumny i belki), prefabrykowane betonowe płyty stropowe i betonowe ściany wylewane na miejscu. Konstrukcja stalowa zapewnia nośność, a stabilizują ją elementy betonowe. Stalowy szkielet pozostawiono w większej części widoczny, a dzięki swej białej barwie podkreśla on dodatkowo przejrzystość i lekkość konstrukcji.

Wybór stali na główne elementy konstrukcyjne stanowił odpowiedź na szereg wymagań z zakresu zrównoważonego budownictwa. Stal bardzo dobrze sprawdza się w budownictwie prefabrykowanym, oferującym wielorakie korzyści: wiele z komponentów produkuje się w warsztacie, któe następnie mogą zostać w szybki i precyzyjny sposób zmontowane na miejscu. W przypadku rozbiórki budynku, stal można w pełni wykorzystać ponownie.

W konstrukcji tego budynku wykorzystano w sumie około 900 ton stali w gatunku S355, w postaci rur konstrukcyjnych pełniących funkcję kolumn oraz kształtowników walcowanych wykorzystanych jako belki stropowe - oba produkty w różnych typach, długościach i grubościach.

ArcelorMittal dostarczył innowacyjne belki SFB (belki typu „slim floor”), które składają się z profilu HE oraz płyty stalowej przyspawanej do dolnej półki, celem podparcia płyt stropowych. Pozwoliło to na obniżenie grubości płyt i zyskanie dodatkowej wysokości podłogi.

W budynku Bruxelles Environnement belki SFB są wykonane z kształtowników HEB 260, 240 i HEM 280, z 15 lub 25 mm płytą przyspawaną do dolnej stopy belki. Kolumny wykonane z rur również zostały wyposażone w dospawaną blachę, która wydłuża ich okrągły kształt i zapewnia idealne podparcie dla belek stropowych, pozwalając na prawidłowe przenoszenie obciążenia. Po wytworzeniu, płyta i kolumna zostały poddane frezowaniu, by zapewnić ich idealną równoległość oraz dokładny styk z belkami.

Konstrukcja stalowa została zabezpieczona malarską powłoką przeciwogniową, niezawierającą lotnych związków organicznych, co pozwoliło spełnić wymagania BREEAM.

Niezwykły dach i elewacje

Budynek Bruxelles Environnement zawdzięcza swój wyjątkowy wygląd zintegrowaniu konstrukcji dachu i elewacji. Stosunkowo niewielki rozmiar przedniej elewacji zapobiega utracie ciepła, a kopuła dachu jest wręcz scalona z elewacją. Choć zawierają one dużą ilość szkła, elewacje przyczyniają się w znacznym stopniu do izolacji i uszczelnienia całości budynku. Pasma potrójnego szklenia zostały zamontowane naprzemiennie z pasmami czarnych, wysoce izolacyjnych płyt warstwowych z wełny mineralnej, na tłoczonych profilach aluminiowych. W elewacji przedniej i tylnej budynku, blachy stalowe zamontowano na przemian z panelami fotowoltaicznymi oraz dużym pasmem szklonym nad atrium.

W konstrukcji dachu zastosowano system rąbka stojącego. Wykonany jest on z czarnych, galwanizowanych, emaliowanych blach stalowych, z panelami fotowoltaicznymi na szczycie. Przestrzeń wentylowana pomiędzy nimi chroni budynek i panele fotowoltaiczne przed przegrzaniem w sezonie letnim. Na brzegach dachu z rąbkiem stojącym umieszczono konstrukcję wsporczą, która pełni funkcję nośną dla górnej konstrukcji dachowej. Z estetycznego punktu widzenia, elementy te bardzo dobrze się komponują, ponieważ czarne blachy stalowe znajdują się w tej samej linii co ściany osłonowe. Ponadto, w dachu z rąbkiem stojącym wbudowano kilka ukrytych rynien.

Powered by aware