Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Zwijnaarde
  • Belgia
  • Architekt:
    archipl architecten (Paul Van Eygen & Patrick Lefebure)
  • 2/2010 - 9/2011
  • Zleceniodawca
    DAF GROUP nv
  • Biuro inżynieryjne:
    ArcelorMittal Engineering Department Ghent & OCAS
  • Fotograf:
    1, 12, 13, 14: Gert De Vos
    2-11: Jeroen Op de Beeck

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Render 1
  Render 2
  Plan parteru
  Plan 1 piętra
  Plan 2,3 i 4 piętra
  Elewacja sekcja 1
  Elewacja sekcja 2
  Detale konstrukcji 1
  Detale konstrukcji 2
  Warsztat
  Karta produktu: Indaten®: stal kortenowa
  Karta produktu: Aluzinc®
  xcelcoat©
  Karta produktu: Dwuteowniki szerokostopowe europejskie HE
  Płyty warstwowe ścienne
  Karta produktu: Coques MD

Centrum Konstrukcji Metalowych w Ghent


Głównym założeniem realizacji projektu nowego centrum badawczego stali w Belgii było użycie możliwie największej liczby stalowych rozwiązań: budynek stanowi przykład wszechstronności zastosowania stali w dziedzinie budownictwa. Do jego konstrukcji użyto ponad 300 ton tego materiału, a różnorodne powłoki wykorzystane w tym projekcie doskonale dopełniły całą konstrukcję, czyniąc ją wyjątkowo estetyczną i przejmą dla oka.

Usytuowany w parku technologicznym o powierzchni 52 ha na obrzeżach Ghent w Belgii, nowy kampus Centrum Konstrukcji Metalowych został otwarty we wrześniu 2011 roku. Na budynek zajmujący powierzchnię 8,300 m2 składają się laboratoria, hale do przeprowadzania prób mechanicznych i spawalniczych, powierzchnie magazynowe, biura i sale konferencyjne.

Centrum Konstrukcji Metalowych (MSC) stanowi wspólny projekt Uniwersytetu w Ghent, OCAS (kooperacja pomiędzy ArcelorMittal i regionem flamandzkim) oraz belgijskiego Instytutu Spawalnictwa. Partnerzy MSC współpracują nad koordynacją badań i rozwoju kompetencji w zakresie projektowania, użytkowania i zachowania się konstrukcji stalowych.

Budynek powinien być odbierany jako manifestacja wszechstronności zastosowania stali, w związku z czym partnerzy projektu ustanowili surowe kryteria konstrukcyjne: oprócz funkcjonalności, nowe Centrum Konstrukcji Metalowych winno charakteryzować się wyrazistą architekturą, w której zastosowano i zaprezentowano możliwie największy wachlarz rozwiązań stalowych. Naturalnie, ważną rolę powinna również odgrywać trwałość: wymagane było minimalne zużycie energii, a koszty budowy i utrzymania powinny być niskie.

Wyzwanie zaprojektowania tego budynku podjęli Archipl architecten z Ghent, natomiast wsparcie techniczne zapewnił dział techniczny ArcelorMittal Ghent i OCAS. Niektóre rozwiązania stalowe powstały specjalnie na potrzeby tego nowego centrum badawczego.

Cechy zrównoważonego rozwoju


Odzysk deszczówki
Zadaszone przejście stanowi wejście do budynku, a jego dach pełni funkcję kolektora wody deszczowej. W związku z tym, zamiast trafiać do kanalizacji, deszczówka jest najpierw transferowana do zbiornika buforowego, który dostarcza wodę do instalacji kanalizacyjnej całego budynku. Gdy zbiornik buforowy napełnia się, deszczówka zostaje skierowana do systemu infiltracji, który umożliwia przenikanie jej aż do wód gruntowych. System infiltracji minimalizuje ryzyko kumulacji i wycieku wody podczas ciężkich opadów i zapobiega przeciążeniu lokalnych systemów kanalizacji wodociągowych.

Ogrzewanie i chłodzenie
Utrzymanie komfortowych warunków środowiskowych wewnątrz tej nowoczesnej konstrukcji, wymagającej z założenia dużych otwartych przestrzeni oraz rozległych oszklonych powierzchni, mogłoby prowadzić do nadmiernego zużycia energii podczas eksploatacji budynku.

Dlatego też, zamiast instalowania energochłonnej klimatyzacji i przeładowywania powierzchni użytkowej standardowymi grzejnikami, projektanci zdecydowali się na instalację energooszczędnego systemu ogrzewania i chłodzenia, który oparty jest na aktywacji rdzenia betonu (CCA). System ten wykorzystuje masę elementów stalowych budynku i betonową podłogę jako zespół grzejny i chłodzący. Podłoga jest podgrzewana lub chłodzona za pomocą wody, która krąży w płycie. W ten sposób płyta ogrzewa lub schładza powietrze, przez co zostaje osiągnięta stała, optymalna temperatura wewnątrz budynku.

Funkcjonalność i estetyka: Rozwiązania stalowe

Hol wejściowy odsłania szkielet konstrukcyjny budynku, z widocznymi kolumnami w kształcie litery H i wzmocnieniami; ten koncept konstrukcyjny powtarza się w architekturze całego budynku.

Platerowanie centralnej fasady stalą kortenową ArcelorMittal można również zauważyć w biurach, salach konferencyjnych i laboratoriach, co stanowi doskonałe uzupełnienie całej konstrukcji i oddaje charakter budynku.

Na potrzeby elewacji został opracowany unikalny system zawieszenia: znany jako Cassettes MD (Coques MD). System ten składa się z wykonanych na zamówienie płaskich paneli Indaten© ze złączem przegubowym. Każdy panel jest montowany do dodatkowej konstrukcji, a pomiędzy każdym z nich pozostaje wpust. Deszczówka spadająca na panele zostaje skierowana do wpustu i odprowadzona poza ścianę.

W przeciwieństwie do innych instalacji, stal kortenowa na tej elewacji nie została poddana obróbce wstępnej służącej przyspieszeniu procesu starzenia. Zamiast tego stal zyskuje swój charakterystyczny rdzawy kolor w sposób naturalny. Począwszy od bardzo jasnego koloru, z biegiem lat Indaten© zacznie ciemnieć wskutek tworzenia się ochronnej warstwy tlenku.

Pozostałe budynki (laboratorium, hale do przeprowadzania prób spawalniczych i mechanicznych) również wykorzystują rozwiązania stalowe. Do wykonania elewacji zastosowano płyty warstwowe Isofran z blachy Aluzinc©. Dzięki białym i srebrzystym drobinkom, błyszczą one w słońcu, tworząc przy tym dynamiczną i harmonijną okładzinę.

Na pozostałych fragmentach elewacji zastosowano blachy trapezowe (Hacierba 5.200.50 i 90.500). W konstrukcji dachu wykorzystano dachowe blachy konstrukcyjne, natomiast do wykonania stropu użyto stropu zespolonego Cofraplus. Wszystkie zastosowane rozwiązania dostarczył ArcelorMittal.

Recepcja o owalnym kształcie jest pokryta platerowaną stalą xcelcolour© z nowej gamy powłok xcelcoat© produkcji ArcelorMittal. xcelcoat© powstaje przy kontakcie określonej chropowatości powierzchni z cienką estetyczną i ochronną powłoką organiczną. W przypadku xcelcolour© chropowatość osiąga się przy użyciu technologii teksturowania wiązką elektronową (EBT). Podczas tego procesu w powierzchnie walców stosowanych do wykończenia stali wtapiane są małe kratery, które tworzą lekko teksturowaną powierzchnię.

xcelcolour© jest również stosowany wewnątrz wind. Podczas tworzenia paneli windy projektanci budynku ściśle współpracowali z producentem wind – firmą KONE. Był to pierwszy przypadek użycia wykończenia xcelcoat© do tego typu zastosowania.

Brązowy połysk charakteryzujący xcelcolour© uzupełnia czerwonawy brąz ściany Indaten©, która widoczna jest od strony recepcji.

Zasadniczo aktywacja rdzenia betonu zastosowana do ogrzewania i chłodzenia nie pozwala na aplikację podwieszanych sufitów, które zazwyczaj maskują instalacje, takie jak oświetlenie, rury instalacji wodnej, przewody powietrzne itp.

Jednak w tym przypadku projektanci opracowali rozwiązanie, które dopuszcza tę możliwość; aby zapewnić prawidłowy przepływ powietrza wymagany dla technologii CCA, zamontowano sufit podwieszany o konstrukcji otwartej siatki. Standardowe panele o rozmiarze 60 x 60 cm, które tworzą siatkę, wykonano ze stali powlekanej Aluzinc©. Każdy panel jest mocowany za pomocą standardowych teowników, które zostały podwieszone z płyty. Cienkie paski, również pokryte Aluzinc©, pokrywają teowniki, zapewniając jednorodność sufitu.

W holu głównym po raz pierwszy zastosowano Aluzinc© Metal Deployé. Ten dekoracyjny element został zaprojektowany przez architektów Paul Van Eygen i Gert De Vos z OCAS.

Powered by aware