Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Miavoye - Anthée
  • Belgia
  • Architekt:
    Atelier de l’Arbre d’Or, Namur
  • 2011 - 2014
  • Klient:
    Urząd Miasta Onhaye i Hastière
  • Biuro inżynieryjne:
    BSolutions, Gembloux
  • Wykonawca:
    Duchêne, Modave
  • Konstrukcja stalowa:
    Techno Métal Industrie, Seilles (konstrukcja)
    HD Systems, Verviers (dach)
  • Zdjęcia:
    Serge Brison, Technometal, HD Systems


SZCZEGÓŁY I LINKI


  Przekrój
  Dach - detale
  Konstrukcja dachu
  Konstrukcja dachu - detale
  GlobalRoof

Centrum Sportowe Miavoye


Stworzenie hali sportowej na dawnej farmie okazuje się trudnym zadaniem wymagającym znalezienia równowagi pomiędzy wytrzymałością konstrukcyjną i dominującym charakterem budynku, historycznie zakorzenionego w malowniczym miejscu, oraz trafnej odpowiedzi na szczególne i skomplikowane wymagania związane ze sportem.

Nietypowa konfiguracja budynków gospodarczych rozmieszczonych w kształcie litery U zmusiła architekta do wykonania płyty boiska (44 x 22 m) na dziedzińcu, a trzech sal wielofunkcyjnych oraz browaru – w budynkach bocznych. Wyzwanie architektoniczne polegało w pierwszej kolejności na tym, aby utrzymać typologię obiektu, zachowując jego rustykalny charakter i odtwarzając wszystkie tworzące go elementy; po drugie zaś – na zawężeniu zakresu zmian architektonicznych do ich niezbędnej postaci, mając na względzie przede wszystkim poszanowanie budynku.

System konstrukcyjny
Stal i beton szybko stały się głównymi sojusznikami architekta. Dziedziniec został przykryty dachem składającym się z samonośnej stalowej konstrukcji pokrytej blachą stalową. Takie pokrycie, opierające się na konstrukcji stalowej, daje korzystny efekt wizualny. Wrażenie dużej lekkości dodatkowo potęgują świetliki peryferyjne, za sprawą których dach wygląda, jakby unosił się w powietrzu i był osadzony ponad ścianami.

Ze względu na znaczne rozpiętości (około 25 m) i związane z nimi gięcie więźby (wychodząc od ograniczonej wysokości gzymsów, należało osiągnąć wysokość wymaganą do zatwierdzenia projektu płyty boiska) projektanci zdecydowali się na wykorzystanie właśnie takiego systemu konstrukcyjnego.

Na obrzeżach struktury w kształcie kopuł,y belki z drewna klejonego tworzą pas, dzięki któremu udało się uniknąć konieczności zastosowania mostków termicznych.

Metalowa konstrukcja szkieletowa
Firma Techno Metal Industry zrealizowała wszystkie prace związane z metalową konstrukcją szkieletową: pomiary geodezyjne, plany ogólne, badania i plany zespołów, wykonanie, obróbka w zewnętrznym warsztacie lakierniczym, transport na miejsce budowy i instalacja.

Elementy konstrukcyjne to: 9 głównych belek (krokwi) o długości 25 m, 4 płatwie, 10 mieczy, wszystkie o łącznej wadze 22 ton stali w gatunku S355. Ich odporność na ogień wynosi pół godziny po nałożeniu farby pęczniejącej. Profile w kształcie litery U są zgrzewane w górnej części wiązarów dachowych w taki sposób, aby mogły pomieścić elementy dachowe.

Projekt był skomplikowany z powodu ograniczeń związanych z renowacją. Ponadto obsługa i montaż były utrudnione ze względu na rozmiar elementów. Wynik jest niezwykłym osiągnięciem, na które składają się wrażenie lekkości konstrukcji, jej skomplikowany kształt oraz zachowanie elementów rustykalnych.

Pokrycie dachowe

Na metalowej konstrukcji szkieletowej firma HD Systems zastosowała system pokrycia dachowego GlobalRoof, składający się z 3 głównych elementów: blach konstrukcyjnych, materiału izolacyjnego i blachy wykończeniowej. Blachy konstrukcyjne (Hacierba 160.600 HR ArcelorMittal) zostały wykonane ze wstępnie powlekanej i perforowanej blachy (15% perforacji) o grubości 0,75 mm. Ich szczególny kształt pozwala na udźwig znacznego obciążenia w stosunku do dużych rozpiętości, dostarcza wgłębienie przeznaczone na materiał izolacyjny, przy zapewnieniu gładkiej powierzchni we wnętrzu budynku. W tym przypadku konieczne było zastosowanie 223 elementów o długości od 1 m do 10,5 m i łącznej masie wynoszącej 9447 kg.

Zastosowano podwójną izolację ze względu na hałas występujący w tego typu hali sportowej: 25 mm wełny mineralnej zapewnia izolację akustyczną, a 140 mm wełny szklanej izolację termiczną; pomiędzy nimi wykonano paroizolację.

Na wykończenie metalowe wykorzystano: 174 elementy o długości od 1 m do 7,67 m, o łącznej wadze 8167 kg, z wstępnie powlekanej i giętej blachy o grubości 0,75 mm. Trapezowy kształt części blaszanych nadaje im dużą odporność, dzięki której są w stanie udźwignąć własny ciężar, jak również obciążenie śniegiem. W tym przypadku zastosowany profil NERVESCO 3.45.1000 również został wyprodukowany przez ArcelorMittal Construction. Układ blach i ich superpozycja na łączeniach zapewniają idealną szczelność.

Aspekty zrównoważonego projektowania

Projektanci zwrócili szczególną uwagę na zarządzanie energią.

Po pierwsze, budynek został całościowo zaizolowany od strony wewnętrznej, w celu osiągnięcia współczynnika K30 i ograniczenia strat ciepła.

Ponadto, projektantów interesowała szczególnie możliwość wykorzystania odnawialnych źródeł energii. W kwestii dostarczania wody celem była autonomia (zapewniona przez duże zbiorniki na wodę deszczową). Panele słoneczne gwarantują wystarczającą temperaturę wody w prysznicach. Jedna czwarta energii elektrycznej jest dostarczana przez panele fotowoltaiczne. Wentylację zapewnia mechaniczny system podwójnego przepływu, którego elementy składowe znajdują się na poddaszu stodoły. Kompleks jest ogrzewany przez dwa kotły na brykiet.

Powered by aware