Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Brasilia
  • Brazylia
  • Architekt:
    Castro Mello Architects & GMP Gerkan, Marg & Partner
  • 2010 - 2013
  • Biuro inżynieryjne:
    Etalp, SBP Schlaich, Bergermann & Partner
    Knut Göppert & Knut Stockhusen (dach)
  • Wykonawca:
    Consórcio Brasilia 2014
    (Via Engenharia & Andrade Gutierrez)
  • Zdjęcia:
    © SBP: 1,3: Markus Bredt
     2,4,5: Knut Stockhusen

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Przekrój © SBP
  Rzut dachu © SBP
  Karta produktu: Pręty i druty żebrowane do betonu

Stadion Narodowy Brazylii - Mané Garrincha


Prace Oscara Niemeyera stały się inspiracją do rozbudowy Stadionu Narodowego Mané Garrincha na potrzeby turnieju finałowego FIFA Soccer World Cup 2014, zgodnie z projektem architektów z grupy Castro Mello. Stadion mogący pomieścić ponad 72 000 widzów jest drugim największym tego typu obiektem w kraju i uzyskał status LEED Platinum.

Usytuowany w obrębie kompleksu Ayrton Senna Sports Complex, nowy Stadion Narodowy Brazylii zastąpił stary stadion Mané Garrincha, który wzniesiono w 1974 roku, zaś zburzono w 2010. Nowy obiekt, który miał swoją inaugurację w maju 2013, został zaprojektowany nie tylko do obsługi meczów piłki nożnej, ale również koncertów, spektakli, konferencji i spotkań. Mieści on 74 pomieszczenia komentatorskie, 40 barów, 2 restauracje, 14 jadalni i 276 toalet.

Zgodnie z wymogami FIFA, stadion znajduje się w pobliżu środków transportu publicznego i oferuje miejsca siedzące dla ponad 72 000 widzów, przedstawicieli prasy, jak również strefy VIP. Wyposażony jest we wszystkie niezbędne instalacje i systemy, które muszą znajdować się w nowoczesnym obiekcie piłkarskim, włączając w to dogodny dostęp do wszystkich jego części.

Przestrzenie pomiędzy kolumnami, które tworzą fasadę stadionu, tak zwane esplanady, zajmują powierzchnię 617 870 m2 i zapewniają niezależny i szybki dostęp do wszystkich poziomów trybun, poprzez 19 bram oraz 158 bramek z kołowrotkiem. Ciągi komunikacyjne wewnątrz stadionu zrealizowane zostały przez wybudowanie 50 ramp, czterech pasów schodów ruchomych, 60 pasów schodów tradycyjnych oraz 20 wind. Czas ewakuacji z obiektu wynosi nie dłużej niż 8 minut.

Projekt
Nowy, wielofunkcyjny stadion został zaprojektowany zgodnie z  tradycją architektoniczną Brazylii, a dokładnie jej 50-letniej stolicy. Elementami wyróżniającymi projekt architektoniczny stadionu są przenikające się nawzajem rampy, pomosty, długie i smukłe kolumny, jak również monumentalny, okrągły dach stadionu.

Konstrukcja stadionu, wykonana ze zbrojonego betonu, składa się z Esplanad, kręgu kolumn, który tworzy 288 betonowych filarów, jak również betonowego wieńca łączącego linową konstrukcję dachu. Całość konstrukcji wpisana jest w idealny okrąg z 96 osiami rozchodzącymi się promieniście i 3 osiami stycznymi do okręgu z betonowych filarów. 288 betonowych filarów ma wysokość nawet do 61 metrów, a dodatkowo filary  te są niezwykle smukłe, przy średnicach zaledwie od 1,2 do 1,5 m.

22-metrowy stożkowy wieniec kompresyjny ma średnicę zewnętrzną o długości 309 m. Ogromne siły rozciągające struktury linowej zakotwiczone są do okrągłych ścian za pomocą stalowych lin plecionych. Podwieszany dach zbudowany jest z sieci linowej, składającej się z 48 ułożonych radialnie lin, a za ich pomocą pierścień kompresyjny połączony jest z pierścieniem rozciągającym. Na szczycie tej konstrukcji znajdują się smukłe dźwigary radialne, jako styczna kratownica stalowa, które są stabilizowane dzięki łukom membrany połączonym sworzniami. Cały dach powleczony jest membraną z włókna szklanego PTFE.

Zrównoważony rozwój
Jednym z głównych celów stawianych podczas projektowania nowego stadionu było zwiększenie jego efektywności energetycznej. Stadion Narodowy Brazylii stara się o przyznanie najwyższego możliwego certyfikatu dla Budynków Zielonych, LEED Platinum i ma zostać najbardziej efektywnym energetyczne obiektem sportowym na świecie.

Gorący i suchy klimat Brazylii to jedne z najważniejszych czynników, które należało uwzględnić przygotowując zrównoważony projekt. Wykorzystując powszechne na tym terenie wiatry, otwarta fasada budynku, ze swoimi betonowymi kolumnami, umożliwia maksymalną naturalną wentylację, która obniża temperaturę panującą we wnętrzu bryły stadionu. Dach zabezpiecza widzów przed silnym słońcem, jak również ma on właściwość samoczyszczenia, z wykorzystaniem procesów fotokatalitycznych do usuwania kurzu. Całe oświetlenie zrealizowane jest w technologii lamp LED, co przyczyniło się do zakładanej 20% redukcji zużycia energii. W celu uniknięcia powstawania obszarów zacienionych i zapewnienia równomiernego oświetlenia płyty boiska stadion wyposażony został w 465 reflektorów, każdy o mocy 2 000 W, które skutecznie oświetlają murawę.

Istotnym problem w tym regionie są również niewielkie zasoby wody, dlatego też celem projektu było zredukowanie zużycia wody słodkiej na terenie obiektu aż do 50%. Założenie to zostało zrealizowane dzięki zastosowaniu technologii gwarantujących efektywne użytkowanie wody (toalety, krany, itp.), systemom ponownego wykorzystania wody oraz ekonomicznego nawadniania. Woda deszczowa zbierana jest z powierzchni dachu i gromadzona w celu ponownego wykorzystania w obrębie stadionu.

Wokół obiektu stworzono nowe obszary zielone, na których zasadzono rodzime gatunki roślin, przystosowane do wzrostu w  suchym klimacie, dzięki czemu udało się zmienić całą okolicę w obszar biosfery. Bujna wegetacja pomaga zmniejszyć temperaturę oraz efekt powstających wysp ciepła w centrum miasta Brazylia.

Materiały powstałe w wyniku rozbiórki starego stadionu zostały ponownie wykorzystane podczas wznoszenia nowych obiektów do tworzenia krajobrazu lub w ramach procesu recyklingu.

Stal ArcelorMittal
Podczas realizacji tego projektu firma ArcelorMittal Brazil dostarczyła przede wszystkim pręty zbrojeniowe użyte do wykonania konstrukcji z betonu zbrojonego. Oprócz tego dostarczono siatki, profile, liny oraz elementy płaskie. Całkowita ilość dostarczonych produktów to 26 000 ton elementów długich oraz 55 ton elementów ogrodzeniowych systemu Securifor, produkowanych w zakładach Belgo Bekaert Arames.

Powered by aware