Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Nantes
  • Francja
  • Architekt:
    Barré-Lambot Architectes
  • 2014
  • Klient:
    Groupe Gambetta
  • Wykonawca:
    Quille construction
  • Zdjęcia:
    1+2 © Philippe Ruault Photographe/Barré-Lambot Architectes
    3-6 ©Arval by ArcelorMittal

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Karta produktu: Hairplan 300
  Colorissime - Kolory i powłoki Arval

Kompleks mieszkaniowy Quadr'île de Nantes we Francji


Projekt o nazwie „Quadr'île de Nantes” obejmował budowę nowego obiektu w kształcie piramidy, oferującego 113 apartamentów i parking dla mieszkańców, a także zamianę starego parkingu w przestrzeń komercyjną. Nowy 9-piętrowy budynek jest pokryty stalą ArcelorMittal: w projekcie wykorzystano estetyczne panele elewacyjne Hairplan 300 oraz perforowane panele Hairplan Deco.

Obiekt „Quadr'île de Nantes” znajdujący się na niewielkiej wysepce powstałej na Loarze, w centrum miasta, otacza woda i zieleń. Stanowi on część miejskiego planu reorganizacji przestrzeni, którego celem jest stworzenie wysokiej jakości miejsc do życia dla mieszkańców miasta.

Nowy budynek mieszkalny wzniesiono na tylnej części działki obiektu z 1989 roku, który w przeszłości pełnił funkcję parkingu i salonu samochodowego, definiując krajobraz wyspy Nantes. Budynek odrestaurowano, zamieniając go w centrum handlowe z parkingiem na parterze, i włączono do projektu Quadr'île.

Nowy budynek mieszkalny, który zaprojektowało lokalne biuro architektoniczne - Barré-Lambot – jest zaprojektowany na wzór monolitycznej rzeźby, która z każdej perspektywy wygląda inaczej. Z trzech stron przypomina piramidę, gdyż na fasadzie umieszczono zwężające się trójkąty, natomiast z ostatniej strony jego konstrukcja ma formę czworokąta, tworząc wyjątkową sylwetkę. Obiekt wyróżnia się swoim niecodziennym kształtem i fasadą oraz zachowaniem harmonii z otoczeniem.

Nowy budynek oferuje 113 apartamentów różnej wielkości (wyposażonych w 1 do 5 sypialni), otaczających wewnętrzny ogród. Oprócz 82 mieszkań własnościowych w obiekcie znajduje się również 31 apartamentów włączonych do Społecznego Programu Mieszkaniowego. Wszystkie okna mieszkań wychodzą na południe lub zachód. Niewielkie rozmiary tej 9-piętrowej piramidy rekompensują wewnętrzne ogrody i alejki, przez które światło dociera do serca budynku.

Stalowa fasada firmy ArcelorMittal: wysokiej jakości materiał i koncepcja kolorystyczna Kluczowym punktem koncepcji architektonicznej była monolityczna struktura fasady budynku. Podkreślenie nowoczesnej i niepowtarzalnej linii obiektu było możliwe dzięki opracowaniu gładkiej fasady w unikalnym kolorze: we wgłębieniach zastosowano ciemniejsze barwy, natomiast ogród jest rozświetlony przez wewnętrzną fasadę w jaśniejszych tonach. Metaliczny blask odbijającego się światła zmienia się wraz z upływem dnia.

Do wykonania fasady architekci posłużyli się stalowymi panelami elewacyjnymi Hairplan 300 marki Arval ArcelorMittal, dostępnymi w szerokiej palecie kolorystycznej „Colorissime”. Dzięki temu możliwe było osiągnięcie założonego efektu wizualnego: fasadę zewnętrzną obłożono panelami Haiplan z powłoką „Intense” o grubości 60 micronów, w kolorze „Brąz”, natomiast fasada wewnętrzna, od strony ogrodu, ma powłokę „Pearl” w kolorze „Złota Perła”.

Panele Hairplan 300 tworzą gładką i unikalną powierzchnię i są nowoczesnymi, wysoce zaawansowanymi technologicznie produktami, posiadającymi wiele zalet. Dzięki odpowiedniej długości tych paneli nie ma potrzeby ich docinania, co więcej oferują one precyzyjny układ dla otworów okiennych.

Fasadę parkingu samochodowego obłożono perforowaną wersją paneli Hairplan, panelami Hairplan Deco. Dzięki temu do parkingu dociera naturalne światło słoneczne i świeże powietrze gwarantujące odpowiednią wentylację.

Powered by aware