Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Dijon
  • Francja
  • Architekt:
    Cédric Vernay
  • 2009 - 2011
  • Biuro inżynieryjne :
    Seturec Engineering
  • Fotograf: 
    Seturec

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plan sytuacyjny
  Kształtowniki i pręty walcowane na gorąco
  Stropy zespolone

Biurowiec 255


Projektanci zwycięskiej budowli konkursu na projekt budynku pozytywnego energetycznie edycji roku 2009, zorganizowanego pod patronatem Rady Regionalnej Bourgogne we Francji, mieli na celu stworzenie budynku o najwyższej efektywności przeznaczonego dla sektora usługowego. Budynek powstał przy wykorzystaniu konstrukcji stalowej oraz stropów zespolonych dostarczonych przez firmę ArcelorMittal Distribution Solutions.

Liczący 3400 metrów kwadratowych Biurowiec 255, znajdujący się w nowym parku biznesowym Parc Valmy na północ od Dijon, charakteryzuje się niskim zużyciem energii. Osiągnięto je dzięki wybraniu odpowiednich materiałów konstrukcyjnych, zastosowaniu standardowych technologii budowlanych oraz położeniu nacisku na konstrukcję o wysokiej inercji cieplnej, izolację zewnętrzną i likwidację mostków cieplnych.

Instalacja ponad 450 metrów kwadratowych paneli fotowoltaicznych na całym dachu zmienia budynek 255 w „budynek pozytywny energetycznie”, zapewniający nadprodukcję energii wynoszącą 20 000 kWh/rok.

Jednak ten niezwykły budynek nie będzie wyjątkiem. Pomimo, że jest on wysoce zaawansowany technicznie, Biurowiec 255 stanowi model, który można z łatwością powielić, a koszty są zbliżone do bardziej klasycznej konstrukcji, przy czym na dłuższą metę koszty użytkowania są niższe.

SETUREC i pozostałe firmy zajmujące ten budynek przyczyniają się do zmniejszania zużycia energii w sektorze usług, dzięki czemu pod względem wymagań prawnych sprecyzowanych w konwencji Grenelle II wyprzedzają obowiązujące przepisy o 12 lat. Celem francuskich konwencji Grenelle Environment I i II jest zachęcenie i promocja ekonomicznej urbanizacji w zakresie zasobów przestrzennych i energetycznych. Stanowi ona, że począwszy od roku 2012, każdy nowo budowany obiekt we Francji musi mieć klasyfikację jako budynek o niskim zużyciu energii (o maksymalnym zużyciu 50 kWh/m2). Od roku 2020 każdy nowy budynek będzie musiał posiadać pozytywny bilans energetyczny.

255 – niskie zużycie energii, budynek pasywny, a może nawet pozytywny?

Teoretycznie, budynek 255 spełnia kryteria budynku pozytywnego energetycznie. Dzięki swojej instalacji fotowoltaicznej oraz turbinie wiatrowej, zaprojektowanej przez francuskiego projektanta Philippe Starck, budynek będzie co roku produkował nawet 12% energii więcej, niż jej faktycznie zużyje. W przyszłym roku zostanie wykonana seria pomiarów jakościowych w celu oceny faktycznego zużycia energii, zaś gdy zajdzie taka konieczność odpowiednie parametry zostaną zaadaptowane, aby zachować klasyfikację budynku prawdziwie pozytywnego energetycznie.

Założenia techniczne budynku 255:

- silna inercja: celem jest zachowanie wewnątrz ciepłego lub zimnego powietrza dzięki wykorzystaniu masy budynku (posadzki, ściany, ...)

- likwidacja mostków cieplnych: minimalizacja nieszczelności cieplnych powstałych na skutek obniżenia odporności termicznej w trakcie montażu dwóch różnych materiałów izolacyjnych

- szczelność powietrzna stanowi ważny warunek dla budynku pasywnego, celem jest stworzenie całkowicie hermetycznego budynku

- ogrzewanie przy pomocy granulatu drzewnego, system wentylacyjny o podwójnym przepływie, studnie hydrauliczne, które oprócz innych środków, zapewniają utrzymanie stałej temperatury wewnątrz budynku w zimie i chłodzenie w lecie

- oświetlenie i pozostałe wyposażenie: system oświetleniowy oparty na czujnikach ruchu, zmieniający swoje działanie w zależności od intensywności naturalnego światła, markizy, odzyskiwanie deszczówki do instalacji sanitarnej, chłodzenie w systemie free-cooling.

Dlaczego 255?

Podobno liczby te przyszły do głowy architektowi przez przypadek, w czasie obmyślania ogólnej koncepcji budynku. Ostatecznie, gdy prosty szkic został rozwinięty do fazy projektu, te trzy cyfry stały się wyraźnie widoczne w postaci trzech białych „wykuszy”, które w szczególny sposób tworzą nawis i wyróżniają się na fasadzie z czerwonej cegły.

Los budynku został ostatecznie przypieczętowany, gdy otrzymano pozwolenie na budowę, a budynkowi trzeba było nadać oficjalną nazwę.

Duże przestrzenie, oświetlenie, spore okna i szklane płyty podłogowe wpuszczają światło i ciepło do wnętrza budynku, kuchnia wychodzi na patio, a fasada jest utrzymana w ciepłej tonacji – budynek 255 od początku był pomyślany jako przestrzeń o skromnym zapotrzebowaniu na energię, jednak mimo wszystko stanowi nowoczesną, wygodną i przyjazną konstrukcję.

Podejście koncepcyjne obejmuje nie tylko sam budynek, ale także jego użytkowników – ma na celu zwiększenie ich świadomości w zakresie zagadnień związanych z ochroną środowiska oraz oszczędzaniem energii. Użytkownicy są zachęcani do korzystania z transportu publicznego, gdyż w grudniu 2012 roku do dzielnicy Parc Valmy została dociągnięta sieć tramwajowa.

Tekst: Seturec & Constructalia

Powered by aware