Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Lamballe
  • Francja
  • Architekt :
    Bonnot Architecture
  • 2008-2010
  • Zleceniodawca :
    GIP Penthièvre
  • Biuro projektowe :
    Arwytec - Y. Jarreau - ETSB - Armor Ingenierie
  • Fotograf :
    ©Flash Armor - ©DBA

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Stal nierdzewna - rodzaje powierzchni
  Publikacja PDF : Stal nierdzewna w budownictwie

Budynek kuchni głównej w Lamballe


Projekt obejmuje obiekty o różnorodnym przeznaczeniu i kubaturze. Zmienna wysokość, długość oraz zastosowanie różnych materiałów wykończeniowych na fasadzie przyczyniły się do ciekawszej percepcji obiektu od strony ulicy.

Ogólny plan zabudowy wykonany został w układzie „siatkowym”, którego elementy pozwalają na wydzielenie poszczególnych elementów obiektu, umożliwiając jednocześnie podział budynku na sektory usługowe.

Działanie kuchni opiera się o zasadę „sekwencji działań”. Obieg produktów, od produktów surowych do końcowych, to logiczna sekwencja prac wykonywanych w poszczególnych strefach produkcyjnych lub krótki bezpośredni odcinek pomiędzy strefą zaopatrzenia i strefą produktów gotowych.

Dzięki zastosowaniu górnego światła, wpadającego przez świetliki lub okna połaciowe i otwory boczne, każda z przestrzeni roboczych oświetlana jest światłem naturalnym.  W głównych przestrzeniach obiektu, takich jak produkcja, myjnia czy biura, zastosowano elementy gwarantujące bezpośredni widok na zewnątrz obiektu.

Skrzydło, w którym znajdują się pomieszczenia administracyjne i socjalne, zostało włączone do obiegu krótkiego, aby zredukować do minimum przepływ osób przechodzących przez strefę produkcyjną. Pomieszczenie socjalne znajduje się na skrzyżowaniu poszczególnych ciągów komunikacyjnych personelu. Szatnie dla pracowników stanowią przedsionek, przez który przechodzi się do części kuchennej.

Pomieszczenia administracyjne zorganizowane zostały w sposób gwarantujący im niezależne funkcjonowanie. Ich układ koncentruje się wokół sali konferencyjnej, wejście przez sekretariat.

Architektura budynku

Zastosowanie układu „siatkowego” to odzwierciedlenie:

Funkcjonalności obiektu: dwie sekcje wydawania produktów otaczają sektor produkcyjny, od strony południowo–zachodniej są to przestrzenie zamknięte (strefa magazynowania), natomiast z drugiej strony są to przestrzenie otwarte na zewnątrz, z bezpośrednim widokiem.

W podłodze części produkcyjnej przewidziano miejsce na prowadzenie kanalizacji ściekowej oraz instalacji zasilania urządzeń w wodę i gaz, powyżej znajdują się szachty techniczne, w których prowadzone są przewody wentylacyjne i instalacje nisko- i wysoko-prądowe, zasilane z pomieszczeń technicznych znajdujących się w podwyższonej części budynku, otaczających taras techniczny.

Zastosowana technologia budowlana umożliwiła znaczną elastyczność i możliwość dostosowania poszczególnych przestrzeni na betonowych fundamentach, oraz przestrzeni piwnicy. W dużym zakresie wykorzystano lekką konstrukcję stalową ze stalowych profili galwanizowanych, co pozwoliło na ograniczenie liczby punktów nośnych.

Wykonanie obiektu na zasadzie tradycyjnego montażu „na sucho” to wyjątkowa oszczędność czasu budowy.

Obiekt ten pozwala na oszczędność środków i materiałów; ściany wewnętrzne trzech czwartych pomieszczeń wykonano w systemie ścian działowych dwuwarstwowych lub ścianek działowych z izotermicznych paneli typu Sandwich. Obudowa zewnętrzna wykonana została z powlekanych paneli stalowych lub z polerowanej stali nierdzewnej.

Na obudowę zaproponowano zastosowanie dwóch rodzajów materiałów:
- obudowa ze stalowych powlekanych metalizowanych kasetonów pełnych i perforowanych. Materiał ten odbija niebo i doskonale oddaje jakość i higienę, na które w tym projekcie architektonicznym kładzie się wyjątkowy nacisk,
- kontrastująca z pierwszym rodzajem obudowy, obudowa ze stalowych, szaro antracytowych listew, absorbująca światło i nadająca jednolity charakter strefie magazynowania i produkcji.

Aluminiowe ościeżnice otworów okiennych w większości przypadków są wyposażone w żaluzje pozwalające na filtrowanie światła, które jednocześnie stanowią zabezpieczenie przed włamaniem.

Oznakowanie informacyjne obiektu znajduje się w jego wyższej części, która w nocy jest oświetlona projektorem wbudowanym w powierzchnię parkingu.

Powered by aware