Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Paryż
  • Francja
  • Architekt :
    CANTIN PLANCHEZ ARCHITECTURES
  • Czerwiec 2011
  • Biuro projektowe:
    CETBA Ingénierie
    Konstrukcja: André Pouget
  • Wykonawca:
    Generalny: TBI SHAM
    Fasada: Coverbac
  • Fotograf :
    1-4 ©Luc BOEGLY
    5-7 ©ArcelorMittal FCE

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plan sytuacyjny
  Karta produktu: Aluzinc®

Budynek mieszkalny Marcadet


Budynek, mieszczący dziewięć mieszkań oraz pomieszczenia handlowe, z fasadą z blachy Aluzinc® w samym sercu XVIII-tej dzielnicy!

Lokalizacja
Obiekt mieszkalno-handlowy powstał przy stosunkowo długiej ulicy Marcadet, w XVIII-tej dzielnicy Paryża, przy której wznoszą się budynki reprezentujące architekturę z różnych epok oraz różnorodną fakturę wykończenia fasad.

Wybór właśnie tego miejsca podyktowany został chęcią zachowania charakteru zagospodarowania otaczających obiektów. Budynek wpasowano w przestrzeń, w której przerwana została ciągłość linii zabudowy sąsiednich budowli, znajdujących się po obu stronach terenu, gdzie zrealizowano projekt:

- po jednej stronie obiekt sąsiaduje z pochodzącą z XVIII-ego wieku kamienicą  „Mathagon”, która w trakcie realizacji projektu poddana została całkowitej renowacji;
- po drugiej stronie zaś – z dziesięciopiętrowym budynkiem mieszkalnym z lat siedemdziesiątych; budynek ten wykonano w uskoku w stosunku do linii ulicy, tworząc swego rodzaju wgłębienie przestrzenne.

Biuro projektowe CANTIN PLANCHEZ postawiło na rozwiązanie pozwalające na przedłużenie tej specyficznej logiki architektonicznej, łączącej uskoki i przesunięcia obiektów budowlanych, zestawiających obok siebie niejako ukryte w niecce przestrzenie i wysunięte, widoczne od strony ulicy ogrody.

Odpowiadając na powyższe założenia, architekci wydłużyli obiekt w głąb terenu, co pozwoliło im na ograniczenie jego wpływu na ulicę Marcadet. Jedna z fasad budynku wykonana jako ściana szczytowa dopasowuje się do formy sąsiedniej kamienicy. Zaś sama fasada główna ciągnie się linią balkonów w kierunku wschodnim, jednocześnie otwierając się na ogród. Koncepcja ta umożliwiła uzyskanie doskonałych warunków: przyjemny widok, spokój, odpowiednie nasłonecznienie wnętrza obiektu, w którym to prawie wszystkie mieszkania cieszą się podwójnym widokiem i potrójnym ukierunkowaniem.

Długie żelazne ramię ...
Podobnie jak sam obiekt, jego realizacja została rozciągnięta w czasie (2006-2011), co związane było z koniecznością organizowania przez wiele miesięcy przed złożeniem ostatecznego wniosku o pozwolenie na budowę spotkań ze wszystkimi organami administracji (organem administracyjnym odpowiedzialnym za sprawy zagospodarowania przestrzennego, przedstawicielami konserwatora zabytków), jak i również z mieszkańcami, zainteresowanymi projektem zrealizowania nowego obiektu mieszkalnego w tej już i tak mocno zagęszczonej dzielnicy Paryża. W tym czasie projekt ulegał również zmianom mającym na celu zminimalizowanie jego wpływu na sąsiednie budynki.

W skrócie – niewielkich rozmiarów projekt, dużo czasu, energii i koncentracji, sprawiły, że projekt ten stanowi bardzo ciekawe doświadczenie. Wszystko to podyktowane było wymogiem pogodzenia wielu, często sprzecznych opinii jego uczestników. Było to niełatwe zadanie, któremu musieli sprostać twórcy projektu, aby sprawnie wykonać zleconą im misję, jednocześnie nie zmieniając idei budynku.

Użyte materiały
Wykorzystanie blach pokrytych alucynkiem Aluzinc® do wykonania obudowy obiektu, oraz ich różnorodne możliwości zastosowania stanowią najważniejsze elementy projektu!

Wychodząca na ogród wschodnia i południowa fasada to elementy o powierzchni przeszklonej, gwarantującej nie tylko prawidłowe naświetlenie, ale i przyjemny widok. Pomiędzy przestrzeniami przeszkolonymi budynek pokryto białym, gładkim tynkiem, układanym na izolacji zewnętrznej.

Fasada północna i zachodnia od strony ulicy są bardziej zamknięte. Wykonane zostały one z zastosowaniem powłoki metalicznej z blach Aluzinc®, materiału pozwalającego na wykorzystanie światła i jego odbicia od otaczających obiektów. Na fasadach tych wykonano również okiennice z Aluzinc®. Elementy te są perforowane, co wpisuje się w zasadę wykonania współczesnych okiennic składanych i pozwala regulować w idealny sposób ilość światła oraz widok w poszczególnych pomieszczeniach. Projekt ten stawia na wykorzystanie kilku z licznych naturalnych zalet blach pokrytych alucynkiem Aluzinc®, a przede wszystkim walorów estetycznych, wysokiego stopnia zdolności odbijania światła oraz możliwości końcowej obróbki blach (w tym przypadku perforowanie).

Na poziomie parteru ciąg komunikacyjny prowadzący do holu głównego budynku wykonany został z betonu o fakturze szczotkowanej. Ogród, w formie kanionu, usiany został elementami wykonanymi z białego marmuru, aby wzmocnić ilość światła w tej relatywnie wąskiej i głębokiej przestrzeni.

Zlokalizowane na parterze przestrzenie handlowe charakteryzują się dużą ilością przeszkleń łączących jasne szkło w części wychodzącej na ulicę i zielone, ciemne szkło od strony ogrodu, co pozwoliło projektantom zachować odrębność przestrzeni handlowych i mieszkaniowych.

Certyfikat Haute Qualité Environnementale [Wysoka Jakość Środowiskowa]
Wykonanie opinii termicznej powierzono specjaliście w dziedzinie termotechniki, Panu André Pouget, dzięki której w projekcie przyjęto rozwiązania, takie jak podwójne, a nie potrójne szyby, jak również pojedynczy, a nie podwójny obieg ciepła. Proste propozycje dla obiektu starającego się o uzyskanie certyfikatu THPE i charakteryzującego się zużyciem ciepła na poziomie około 65 kwh / m2/rok.

Co przyczyniło się do wyboru blach Aluzinc® do realizacji tego projektu?
Krótka odpowiedź Biura CANTIN PLANCHEZ.

„Dla naszego projektu szukaliśmy materiału lub okładziny kompatybilnej z zastosowaną izolacją zewnętrzną. Materiału charakteryzującego się jasną i zarazem połyskującą, ale nie w pełni gładką teksturą, która pozwoli na grę ze światłem, światłem niebezpośrednim, bo południowym. Postawiliśmy na blachy Aluzinc®, które w naszej opinii odpowiadają powyższym kryteriom. Materiał ten łączy cechy, takie jak jasność, odblaskowość, a także dwojaką teksturę niby pokrytą pyłem lub krystaliczną. Składane okiennice wykonano również z blachy Aluzinc®, perforowanej, dzięki czemu oddaliśmy charakter współczesnych okiennic i uzyskaliśmy możliwość idealnej regulacji ilości wpadającego światła oraz widoku dostępnego z poszczególnych pomieszczeń, znajdujących się w bliskiej odległości naprzeciwko siebie.”

Informacje dodatkowe:

Klient: RIVP
Architekt: CANTIN PLANCHEZ ARCHITECTURES
Manager Projektu: Thibault Marca, Architecte
Projekt: 2006 / Planowani/wykonanie: 2006 - 2011
Otwarcie: June 2011 (Label THPE -CEP 65 kwh/m2)
Biuro projektowe: CETBA Ingénierie
Biuro projektowe (zagadnienia termiczne): André Pouget (konsultant)
Generalny Wykonawca: TBI SHAM
Wykonawca fasady: Coverbac
Kontrola techniczna: Veritas
Powierzchnia: użyto 227m² Aluzinc® (SHON 950 m²)
Koszt całkowity: 2 100 000 EUR

Tekst: Julien Cescon, ArcelorMittal Flat Carbon Europe

Powered by aware