Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Le Poinçonnet
  • Francja
  • Architekt:
    Antoine Reale
  • 2012
  • Klient:
    Miasto Le Poinçonnet
  • Zdjęcia:
    Arval by ArcelorMittal

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Karta produktu: Indaten®
  Karta produktu: Coque MD

Centrum rozrywki Odakim Le Poinçonnet


Centrum rozrywki dla wszystkich pokoleń, które powstało we francuskim mieście Le Poinçonnet, wyróżnia współczesna architektura, zdominowana przez płynne linie fasady i zastosowane materiały. Firma ArcelorMittal dostarczyła stalowe części okładziny dachowej centrum: panele Coque MD wykonane z trudnordzewiejącej stali Indaten®.

Centrum rozrywki Odakim zostało zaprojektowane z myślą o stworzeniu miejsca zapewniającego rozrywkę dla wszystkich pokoleń i stanowiącego idealne miejsce spotkań. W związku z tym, że jest to główne centrum rozrywki w mieście, odgrywa ono istotną rolę w życiu mieszkańców i jednocześnie łączy wszystkie pokolenia. Centrum oferuje rozrywkę i wydarzenia kulturowe nie tylko dla młodzieży czy seniorów, ale również dla całych rodzin i różnych stowarzyszeń.

Budynek, otwarty w 2012 roku, oferuje 600 m2 powierzchni użytkowej na trzech kondygnacjach. Budynek został zbudowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju (spełnia francuskie standardy HQE). Centrum Odakim i jego wnętrze zostały starannie zaprojektowane z myślą o funkcjach, które ma pełnić. Centrum składa się z siedmiu przestrzeni rozrywkowych, w tym z otwartej przestrzeni dla młodzieży oraz dwóch pomieszczeń wydzielonych z myślą o zajęciach artystycznych. Odakim oferuje również muzeum, w którym można zobaczyć minerały i starożytne narzędzia, dwa pomieszczenia przeznaczone na działalność stowarzyszeń, salę konferencyjną, salon wystawowy i recepcję.

Projekt architektoniczny
Centrum rozrywki wybudowano zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, w samym centrum miasta, niedaleko urzędu miasta. Z poziomu ulicy podjazd dynamicznie łączy się z głównym wejściem do budynku. Krzywizna terenu doskonale kontrastuje z prostymi liniami fasady budynku. Część dachu nad główną elewacją budynku wspierają trzy smukłe stalowe słupy. Przeszklone części elewacji centrum chroni przed słońcem specjalna osłona stworzona ze stalowych prętów różnej długości.

Elewacja budynku wykonana jest z trudnordzewiejącej stali, szkła oraz drewna. Stal odporna na korozję atmosferyczną to materiał, który gwarantuje wyjątkową wytrzymałość i – podobnie jak wszystkie rodzaje stali budowlanej – jest w pełni zdatna do recyklingu. Stal w różnych odcieniach brązu odzwierciedla jesienną kolorystykę i nawiązuje do historii miasta w okresie od XVII do XIX wieku (okres hutnictwa).

Efekt odbicia lustrzanego, stworzonego dzięki szkłu w różnych odcieniach zieleni, tworzy idealną harmonię ze stalą w naturalnych odcieniach brązu, drewnem i całym otoczeniem budynku. We wnętrzu dominującym elementem jest drewno. Wykorzystane materiały, powłoki oraz oświetlenie dopasowane zostały specjalnie do wymogów każdego pomieszczenia.

Stal ArcelorMittal
Firma ArcelorMittal dostarczyła na potrzeby tego projektu panele Coque MD wykonane z trudnordzewiejącej stali Indaten®. Panele te są jednym z produktów oferty profili i paneli spektakularnych ArcelorMittal Construction, i tworzą estetyczną okładzinę. Zostały one specjalnie zaprojektowane w celu zastosowania trudnordzewiejącej stali, która to ze względu na swoje właściwości ma ograniczone możliwości przekształcania. Panele zamontowano na niewidocznych podtrzymujących szynach przymocowanych do konstrukcji nośnej budynku.

Powered by aware