Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Saint-Gély-du-Fesc 34
  • Francja
  • Architekt :
    Frédéric Jauvion
  • Sierpień 2009
  • Inwestor:
    Osoba prywatna
  • Konsultacje:
    Icofluides thermique
  • Wykonawcy:
    Pro Eco Bat generalny ; Profil du Futur konstrukcja stalowa
  • Fotograf :
    Frédéric Jauvion

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plany i przekroje
  Elewacje - wschodnia i południowa
  Elewacja - szczegóły
  Arkusz z głównymi wskaźnikami technicznymi i ekonomicznymi
  Wzory odczytów licznika
  Strona internetowa www.fredericjauvion.fr
  Strona internetowa www2.ademe.fr

Dom B w Saint-Gély-du-Fesc


Eko-projekt: lekka konstrukcja, energooszczędna bryła budynku, racjonalne rozplanowanie
Prefabrykaty oraz szybkość budowy
Rozsądne koszty


Zbudowany dla czteroosobowej rodziny – pary z dwojgiem dzieci – „Dom B" stanowi rezultat wytężonej pracy nad jego umiejscowieniem oraz wyboru systemu lekkiej konstrukcji, łączącej stalową konstrukcję wysokiej wytrzymałości o małym przekroju z różnymi materiałami izolacyjnymi, przepierzeniowymi oraz elewacyjnymi. Połączenie wszystkich tych parametrów umożliwia osiągniecie bardzo korzystnego, niskiego zużycia energii jak na dom zaprojektowany przy bardzo rozsądnych kosztach.

Jak mówi sam architekt: „Dom przechodzi obecnie proces certyfikacji Promotelec i powinien otrzymać certyfikat BBC-Effinergie. Na etapie projektowania dom został wybrany spośród zgłoszeń do konkursu ogłoszonego przez Francuską Agencję ds. Środowiska i Zarządzania Energią (ADEME) oraz region Langwedocja-Roussillon. Jest on wyposażony w urządzenia pomiarowe pozwalające ocenić jego efektywność termiczną wraz z upływem czasu.”

Bioklimatyczny projekt
Dom B znajduje się w Saint-Gély-du-Fesc, miejscowości położonej około dziesięciu kilometrów na północny zachód od Montpellier. W celu wykorzystania zalet klimatu oraz aby móc kontrolować czynniki zmniejszające komfort, architekt zdecydował się na zastosowanie architektury bioklimatycznej, wykorzystując optymalny rozkład, otwarte plany oraz efektywną orientację pomieszczeń. Planowi temu towarzyszy paleta wysoko efektywnych materiałów budowlanych. Instalacja paneli słonecznych na dachu zapewniających podgrzewanie wody uzupełnia wszystkie systemy wybrane w celu redukcji zużycia paliw kopalnych.

Wewnętrzna powierzchnia użytkowa domu wynosi 205 m², natomiast mieszkalna powierzchnia użytkowa liczy 170 m², a sam budynek jest położony w górnej części, delikatnie pochylonej na południe, działki liczącej 900 m². Powierzchnia mieszkalna składa się z głównej bryły parterowej położonej prostopadle do spadku stoku. Obejmuje ona dwie sypialnie, łazienkę oraz toaletę i pomieszczenia wspólne. Wszystkie te pomieszczenia mają bezpośredni dostęp do szerokiego tarasu otaczającego dom na całej długości południowej fasady. Górne piętro, mieszczące sypialnię rodziców, łazienkę, toaletę oraz biuro na antresoli nad holem, stanowi drugą bryłę. Jest ona mniejsza, umiejscowiona prostopadle do parteru oraz obejmuje mierzący 2,4 metra nawis po stronie południowej. Trzecia, jednopiętrowa bryła mieści w sobie garaż; jest ona zbudowana pod kątem prostym do domu i przylega do wejścia umieszczonego na północnej fasadzie.

Gra świateł i cieni
Sypialnie oraz wspólne przestrzenie mieszkalne skierowane są na południe, podczas gdy przestrzenie „użytkowe” wychodzą na północ. Salon, jadalnia oraz kuchnia, znajdujące się na parterze, stanowią niepodzieloną serię pomieszczeń zróżnicowanych w zależności od pełnionej funkcji oraz dostępu światła naturalnego. Obszar mieszkalny jest zamknięty dwojgiem dużych, w pełni przeszklonych drzwi od strony fasady południowej i zachodniej, w porównaniu do kuchni, która jest w pełni otwarta na taras dzięki przeszkleniu szerokości 6 metrów. Kuchnia oraz jej przedłużenie na taras są chronione przed letnim słońcem przez nawis pierwszego pietra, który pełni także funkcję ramy dla krajobrazu, tworząc idealne miejsce do przygotowywania posiłków. Znajdują się tam przesuwne żaluzje z regulowanymi listewkami przed każdym przeszkleniem, chroniące dom przed nadmiernym, bezpośrednio padającym światłem słonecznym. Dzięki otworom na wszystkich czterech fasadach występuje naturalna wentylacja – jako dodatek do obowiązkowej wentylacji mechanicznej – co przyczynia się do zwiększenia komfortu przebywania w domu.

Wydajna konstrukcja hybrydowa
Wybór konstrukcji stalowej zaprojektowanej przy użyciu systemów budowlanych Styltech® harmonijnie współgra z architekturą i ekonomią domu. Zbudowana z „Multibeam", galwanizowanych stalowych sekcji o wysokiej wytrzymałości i małym przekroju, których zygzakowata struktura zwiększa ich sztywność, konstrukcja jest wzniesiona na lżejszych fundamentach betonowych, niż miałoby to miejsce w przypadku rozwiązania konwencjonalnego.

Profile są rozmieszczone zgodnie ze standardową siatką 60 cm odpowiadającą wymiarom pozostałych elementów konstrukcyjnych wykorzystanych w elewacjach ściennych zewnętrznych i wewnętrznych, takich jak panele przepierzeniowe. W tym przypadku rozpiętości sięgają nawet 7 metrów między kolumnami wspornikowymi. Korelacja pomiędzy siatką a wymiarami paneli elewacyjnych pozwala na to, aby te ostatnie można było przykręcić bezpośrednio do konstrukcji bez konieczności wykorzystywania dodatkowych konstrukcji. Galwanizowanie stali zabezpiecza ją przed korozją, a wykorzystanie płyt gipsowo-kartonowych na konstrukcji stalowej zapewnia wymaganą odporność pożarową.

W środku płyty gipsowo-kartonowe są więc przykręcane do stalowego rusztowania, a między nimi umieszcza się wełnę mineralną. Na zewnątrz elewacja pokrywa izolację przymocowaną do płyt OSB (drewnopochodna, trójwarstwowa płyta), które są przykręcone bezpośrednio do każdej sekcji. Zasada zewnętrznej izolacji, regularnie wykorzystywana w tego rodzaju systemach konstrukcyjnych, zapobiega tworzeniu mostków termicznych, dzięki czemu zapewni wyższą energooszczędność. Ponadto instalacje są wbudowane w ściany oraz stropy.

„Ten system strukturalny pozwala mi na dużą swobodę przy projektowaniu bryły budynku. Dysponuję większym bogactwem rozwiązań budowlanych przy tworzeniu niż w przypadku tradycyjnych budynków" – twierdzi architekt. Stąd też w celu podkreślenia bryły pierwszego piętra wybrał elewację zrobioną z listewek z cedru czerwonego, która kontrastuje z farbą na fasadach parteru.

Sekcje łączone są głównie za pomocą śrub samowkrętnych oraz gdzieniegdzie mocowane śrubami dwustronnymi w przypadku wyższych wymagań odnośnie ich wytrzymałości i stabilności. Przykładowo, w przypadku przeszklenia w kuchni, 6-metrowa przerwa w siatce oraz wystająca nad nią bryła wymagają większego rozłożenia obciążeń na każdą ze stron. Ponadto, niektóre części dachu są obsadzone roślinami, zaś stropy znajdujące się nad dziecięcymi sypialniami oraz garażem przenoszą obciążenia i będą w stanie wytrzymać przyszłe rozbudowy. Również tutaj wymagana jest określona wytrzymałość, którą wzięto pod uwagę na etapie projektowania. Stąd też belki stropowe oraz konstrukcja dachu, jak również niektóre elementy pionowe zbudowano przy użyciu podwójnych sekcji, a cały system uzupełnia pośrednia kolumna rurowa – jedyny widoczny dowód na stalowy szkielet .

Proces przemysłowy oraz kontrolowane koszty zapewniające ekonomię w architekturze
Wszystkie elementy konstrukcyjne są efektem standardowego procesu przemysłowego. Oznacza to znaczącą oszczędność czasu budowy oraz dokładną kontrolę kosztów.

Skomputeryzowany projekt konstrukcji sprawia, że możliwe jest rozwiązanie konkretnych problemów jeszcze przed rozpoczęciem prac na budowie. Tak więc sekcje są prefabrykowane i dostarczane na miejsce z rysunkiem złożeniowym. Dzięki lekkości komponentów oraz prostocie montażu prace wykonywane są ręcznie – nie jest wymagany duży dźwig – przez niewielką liczbę robotników – do pięciu w przypadku tego domu – w bardzo krótkim czasie. W trakcie ośmiu miesięcy budowy potrzebowano mniej niż miesiąca, aby dokonać całkowitego montażu konstrukcji.

Wreszcie z ekologicznego punktu widzenia, ten typ budowy – technologia „sucha” – z wyjątkiem betonowych fundamentów – nie stanowi niedogodności dla sąsiedztwa, wytwarza niewiele odpadów oraz zapewnia bardziej przyjazne warunki robocze dla pracowników. Zaś stal w 100% nadaje się do wielokrotnego wykorzystywania i przetwarzania.

Wybudowany ze standardowych komponentów dom ten wyróżnia się swoją architekturą dzięki bryłom oraz sporej ilości otworów, które pozwalają na efektywne korzystanie ze słońca oraz światła.

Powered by aware