Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Montpellier
  • Francja
  • Architekt
    Frédéric Jauvion
  • 2006 - 2008
  • Inwestor:
    Osoba prywatna
  • Biuro inżynieryjne: 
    Profile du Future (ArcelorMittal) 
  • Fotograf:
    Frédéric Jauvion


SZCZEGÓŁY I LINKI


  Rendering 1
  Rendering 2
  Rendering 3
  Rendering 4
  Schemat
  Elewacja sekcja 1
  Elewacja sekcja 2
  Dach
  Detale konstrukcji
  Broszura Styltech TM

Dom P w Montpellier


Ten spektakularny dom jednorodzinny na południu Francji składa się z ustawionych jedna na drugiej i częściowo wystających prostokątnych brył. Nowoczesny, architektoniczny wzór wykorzystał naturalne nierówności terenu i głównie dzięki swojej stalowej konstrukcji nośnej mógł zostać wykonany właśnie w takim miejscu.

Płaskie dachy, duże szklane powierzchnie, białe fasady, jasne linie i geometryczne kształty – na pierwszy rzut oka, na tle otoczenia, budynek wygląda jak standardowa, nowoczesna willa. Dopiero po dokładnym przyjrzeniu się, uwagę zwraca ogromny blok, wystający z kompleksu i opierający się jedynie na cienkich, wychodzących pod kątem z betonowego fundamentu stalowych wspornikach.

Dla architekta Frédérica Jauvion wysunięcie części budynku przed fasadę było najlepszym i interesującym rozwiązaniem na nierównym terenie, wykazującym między najwyżej a najniżej położonym miejscem spadek wysokości ponad 10 m. Między innymi z uwagi na takie geograficzne uwarunkowania zrezygnowano z tradycyjnego sposobu budowy w betonie, a także w drewnie.

Klucz takiego rozwiązania kryje się pod białą płaszczyzną budynku o powierzchni 240 m2 i na pierwszy rzut oka pozostaje on niewidoczny: konstrukcja nośna całego budynku opiera się na konstrukcji stalowej – systemie STYLTECH firmy ArcelorMittal!

Przypadek dla systemu STYLTECH
Stalowy szkielet umożliwił radykalną redukcję ciężaru: jest on 3 razy lżejszy od betonowej konstrukcji nośnej o takiej samej powierzchni. Także podczas montażu konstrukcja stalowa miała swoje zalety: przy normalnej pogodzie na budowę można byłoby przeznaczyć tylko 6 tygodni, z powodu śniegu, silnych opadów deszczu i mrozu budowa tej willi trwała jednak 4 miesiące.

19 ton profili stalowych dostarczono na miejsce samochodem ciężarowym. Montaż odbył się w taki sposób jak w przypadku składania prostego zestawu: profile są ponumerowane, śruby dostarczone w workach i jeżeli montaż postępuje dokładnie wg instrukcji, nie powinien stwarzać żadnych problemów.

Nie takie proste jest jednak przygotowanie profili w zakładach ArcelorMittal Construction, gdzie został wyprodukowany system STYLTECH. Ponieważ system nie pozwala na żadną tolerancję błędów, profile muszą zostać obrobione dokładnie wg planu, a to jest możliwe tylko przy ścisłej współpracy inżynierów i architektów na etapie planowania.

Zastosowanie systemu konstrukcji ze stali oznacza dużą swobodę w zakresie kreatywności i projektowania, przede wszystkim wtedy, gdy grunt niespecjalnie sprzyja ingerencji budowlanej.

W ten właśnie sposób tutaj, w najwyższym punkcie, architekt zaprojektował kompozycję prostokątnych, poziomo ustawionych brył budynku, bez potrzeby wyrównywania gruntu pod budowę. Lekki system budowlany ze stali umożliwił czysty montaż, nie pozostawiając gruzu budowlanego; mimo wykonywanych prac budowlanych teren i porastająca go roślinność pozostały nienaruszone.

Główny element budynku stanowi wychodzący na taras pokój dzienny. Duża powierzchnia okien umożliwia panoramiczny widok na krajobraz rozciągający się u stóp willi.

W środku nic nie wskazuje na stalową konstrukcję domu, bryła budynku osłonięta jest szlachetną bielą. Jedynie barierki tarasu wykonane są z elementów stalowych.

Zrównoważony i wydajny energetycznie
Zleceniodawcy chcieli posiadać nie tylko nowoczesny dom, spełniający wymagania architektoniczne, lecz także wydajny energetycznie budynek, zgodny z najbardziej aktualnymi wymogami i wywierający jak najmniejszy wpływ na środowisko.

Rozstrzygający w domu mieszkalnym jest bilans węgla pierwiastkowego w fazie użytkowej, a ten został tutaj maksymalnie zredukowany.

Dom X został zbadany w ramach francuskiego certyfikatu energetycznego dla domów mieszkalnych, BBC Effinergie i zaklasyfikowany jako dom pasywny, tzn. dom, który produkuje więcej energii, niż jej zużywa.

W celu uzyskania optymalnej izolacji domu zastosowano podwójną izolację o grubości całkowitej 20 cm. Pomiędzy profile stalowe wmontowano panele z włókna szklanego o grubości 120 mm. Zewnętrzna obudowa budynku składa się z paneli izolacyjnych wykonanych z włókna drzewnego.

Płaski dach wyposażono w zintegrowane wysokowydajne ogniwa fotowoltaiczne, gwarantujące całkowite zaopatrzenie domu w energię elektryczną.

Także gdy chodzi o podział i rozkład pomieszczeń dom spełnia najważniejsze bioklimatyczne wymagania: podczas gdy wszystkie pomieszczenia mieszkalne są otwarte i skierowane na południe, to sypialnie skierowane są na północ i posiadają tylko małe otwory okienne. W tym samym celu okna wystającej bryły budynku, w której mieści się sypialnia i łazienka rodziców, wyposażone są w regulowane rolety przeciwsłoneczne.

Tekst: Constructalia by ArcelorMittal

Powered by aware