Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • La Roche-sur-Yon
  • Francja
  • Architekt:
    ABP Architectes - B. Pourrier
  • 2009
  • Klient:
    Vendée Habitat
  • Biuro inżynieryjne:
    Settec
  • Wykonawca:
    MSB - Société Inter-pliage
  • Zdjęcia:
    S. Chalmeau

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Karta produktu: Aluzinc®

Nowa siedziba Vendée Habitat


Nowa siedziba Vendée Habitat została zbudowana w sercu Francji - w najbardziej zielonym i obleganym przez turystów regionie. Budynek charakteryzuje nowoczesna architektura, która łączy w sobie modernistyczne formy i kolory typowe dla klasycyzmu.

Zastosowanie blachy Aluzinc® w kombinacji z elewacyjnymi panelami włóknisto-cementowymi poprawia walory estetyczne budynku ze względu na wysoki współczynnik odbicia światła. Siedziba Vendée Habitat, niczym forteca jest otoczona bujną zielenią, a elewacje pokryte blachą Aluzinc® bajecznie mienią się w promieniach słonecznych.

Połączenie blachy Aluzinc® i płyty z cementu włóknistego może być nieco zaskakujące, zaskakujące są również zastosowane kąty o różnym nachyleniu, tworzące całość godną największego kompleksu naukowego.

Planowanie przestrzenne

Podczas planowania konstrukcji budynku, architekci musieli wziąć pod uwagę teren przeznaczony pod budowę oraz położenie kluczowych punktów.

Nowy budynek jest więc zwrócony w kierunkach wschód – zachód tak, aby biura mogły być zwrócone na północ i południe. Parking usytuowany jest po stronie południowej, między budynkiem a torami kolejowymi. Takie ustawienie dodaje walorów estetycznych budynkowi, gdyż parking nie wpływa na wygląd głównych elewacji. Parter zbudowano na poziomie piwnicy, wykorzystując naturalne zagłębienie terenu. Piwnica natomiast jest połączona z dziedzińcem znajdującym się na poziomie ogrodu.

Do budynku są dwa wejścia:
- Główne, dzięki któremu jest dostęp do części działki oferującej mnóstwo miejsc parkingowych dla odwiedzających.
- Prywatne, usytuowane niżej, gdzie znajduje się parking dla pracowników, dodatkowy parking oferujący 20 miejsc oraz dziedziniec, z którego jest dostęp do archiwum, urządzeń technicznych i parkingu podziemnego.

Krajobraz
Budynek został rozciągnięty wzdłuż osi wschód-zachód tak, aby uwydatnić krajobraz i dziedziniec i umiejscowić parking w taki sposób, który nie wpłynie na walory estetyczne budynku.
Stare drzewa zostały wymienione, podobnie jak wysokie drzewa rosnące we wschodniej części placu.

Architektura
Ze względu na funkcjonalność budynku, został on rozmieszczony na 5 poziomach. Piwnica, w której znajdziemy parking, archiwum usytuowane na parterze i 3 poziomy biurowe.

Hol na parterze tworzy centralne atrium o wysokości 16,20m, wokół którego rozmieszczone są kondygnacje biurowe.

Odwrócenie ostatniego poziomu w stosunku do dwóch niższych pięter jest powiązane z uwypukloną fakturą elewacji od stron północnej i południowej. Podkreśla to zadaszenie od strony północnej, uwydatniając przy tym wejście główne, osłony przeciwsłoneczne, które chronią biura od strony południowej i tarasy usytuowane od strony pięter zarządu.

Fasada budynku układa się zgodnie z kształtem trójwymiarowej, architektonicznej wstęgi, wokół której usytuowane są przeszklone miejsca pracy.

Materiał
Trójwymiarowa wstęga na froncie budynku została wykonana z płyt włóknisto-cementowych, które są świetnym rozwiązaniem na zewnętrzne ściany murowane. Pomiędzy płyty wstawione zostały ramy aluminiowe. Płyty jak również elementy uzupełniające zostały ułożone nietypowo, wykorzystując wielokrotność 60-ciu centymetrów.

Wschodnia i zachodnia klatka schodowa podobnie jak osłony przeciwsłoneczne, zostały pokryte blachą Aluzinc®. Aluzinc® nie tylko łączy walory estetyczne z wyjątkową trwałością, ale również charakteryzuje się znakomitą odpornością na korozję. Blacha została również wykorzystana wewnątrz budynku, aby stworzyć spójną całość.

Funkcjonalność

Każdy poziom jest usytuowany wokół holu i atrium. Na każdym piętrze znajdują się miejsca do spotkań i przestrzeń rekreacyjna, jak również instalacje sanitarne i pionowa przestrzeń komunikacyjna. A to wszytko jest rozmieszczone po obydwu stronach atrium na piętrach o szerokości dwunastu metrów.

Aby spełnić oczekiwania klientów związane z organizacją wystawnych bankietów, stworzono specjalny projekt parteru. Dzięki ruchomym ścianom szybko można wydzielić miejsce na bankiet, które pomieści nawet 250 osób.

Tekst: ABP Architectes (adaptacja)

Powered by aware