Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Metz
  • Francja
  • Architekt:
    Christophe Mariotti, Mariotti & Associes
  • 2009 - 2010
  • Klient: SNC Parking Paixhans & SNC Parking Mazelle
  • Zdjęcia:
    ArcelorMittal Dudelange

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Aluzinc®
  ST Lumiére

Parkingi samochodowe przy bulwarze Paixhans & Mazelle w Metz


We francuskim mieście Metz wybudowano 2 nowe parkingi samochodowe w celu rozwiązania problemu zwiększonego ruchu w centrum miasta. Połączenie nowoczesnych obiektów z zabytkową okolicą nie należało do najprostszych zadań: w tym przypadku perforowane panele ST Lumiere oraz błyszczący wygląd blach Aluzinc® pomogły stworzyć nobilitujący kontrast pomiędzy starym a nowym, historycznym i funkcjonalnym.

Parkingi samochodowe są niezwykle ważne we współczesnym rozwoju urbanizacyjnym centrów miast: aby stworzyć tętniące życiem przestrzenie wspólne, przekształca się coraz więcej ulic w strefy dla pieszych, które zapewniają miejsce do spacerów oraz przechadzek po sklepach i tarasach. Leżące w północno-wschodniej Francji Metz jest jednym z takich miast, posiada bowiem jeden z największych wydzielonych obszarów  dla pieszych w kraju.

Jednak samochody nie znikną tak po prostu, należało stworzyć odpowiednie obiekty parkingowe, aby można było utworzyć strefy dla pieszych.

Wiele budynkó w w Metz pochodzi z czasów starożytnych i są one chronione prawnie jako narodowe dziedzictwo kulturowe. Stąd też głównym wyzwaniem dla projektantów była integracja dwóch budynków pełniących funkcję parkingów samochodowych z historyczną tkanką miasta. Architektem, który miał za zadanie rozwiązać ten problem, został Christophe Mariotti z francuskiego studia architektonicznego Mariotti & Associates.

Rozwiązanie, które zaproponował, oparte jest na fasadach budynków, które są najważniejszym elementem integrującym je z otoczeniem. Materiały i profile wybrane na elewacje są identyczne dla obydwu parkingów samochodowych: panele ST Lumiere, perforowane aby przepuszczać zaró wno powietrze, jak i światło, są wykonane ze stali powlekanej Aluzinc®, wytrzymałej powłoki aluminiowo-cynkowej o charakterystycznym metalicznym połysku i wysokim współczynniku odbicia. W związku z tym „absorbuje” ona kolory ze swojego otoczenia, zapewniając harmoniczne współistnienie historii i funkcjonalności.

W nocy widać niezwykły efekt świetlny: budynki wydają się jarzyć dzięki perforowanej elewacji, która przepuszcza światło wewnętrzne na zewnątrz. Perforowana fasada ST Lumiere posiada także zalety funkcjonalne: zapewnia dobrą wentylację, która sprawiła, że dalsze instalacje przeciwpożarowe stały się zbędne oraz chroni ona przed deszczem i wiatrem.

Parking samochodowy przy bulwarze Paixhans
Znajdujący się przy bulwarze Paixhans parking samochodowy jest otoczony obiektami sportowymi, starożytnymi murami oraz zabytkową dzielnicą skąpaną w zieleni. Jako odpowiedź na zielone otoczenie, tylna fasada budynku jest napowietrzana panelami wypełnionymi roślinami, zainstalowanymi w nieregularnych odstępach.

Budowę tego stalowego parkingu samochodowego, dysponującego 403 miejscami parkingowymi na czterech poziomach (półpoziomach), ukończono w 12 miesięcy.

Parking samochodowy Mazelle
Na 3 poziomach parkingu samochodowego Mazelle, nazwanym tak od placu, przy którym się znajduje, jest dostępnych kolejne 230 miejsc parkingowych. Jest on otoczony budynkami w różnych stylach architektonicznych, począwszy od średniowiecznego po dwudziestowieczny. Architekt zadecydował o stworzeniu monolitycznego budynku, który emanuje siłą i lekkością i wpasowuje się w architektoniczną mieszankę w swoim otoczeniu.

Francuska organizacja pielęgnująca spuściznę architektoniczną – l'Architecte des Bâtiments de France (ABF) – wybrała parking samochodowy Mazelle jako miejsce na multimedialne prace graficzne. Zorganizowano konkurs na najlepszy design: obecnie po całej fasadzie parkingu samochodowego rozsiane są czarne płyty w różnych kształtach geometrycznych – design, który wygląda tak, jakby został wygenerowany przez tajemniczy algorytm. Projekt stworzony przez austriacką artystkę Esther Stocker przekształcił prosty, funkcjonalny parking samochodowy w międzynarodowe dzieło sztuki.

Powered by aware