Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Bilbao
  • Hiszpania
  • Architekci:
    ACXT-IDOM, S.A.
  • 2007- 2010
  • Klient:
    DFA - DFB Diputación Foral de Bizkaia y Ayuntamiento de Bilbao
  • Biuro inżynieryjne:
    IDOM
  • Wykonawca:
    Sobrino S.A., Cycasa S.A.,
    Morkaitz S.A.
    Bilbao Kirolak: Facility Management
  • Fotograf:
    ©Bilbao Kirolak- Miguel Toña ,© ArcelorMittal

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plany: instalacje, wejście, sala gimnastyczna
  Plany: centrum multisportowe, parking, wejście
  Plan: parter i dach
  Plan: wyższa i niższa trybuna
  Informacja o produkcie: Alligator Scale by ACXT (Hiszpania)

Bilbao Arena


Bilbao Arena to nowoczesny, nowo powstały kompleks sportowy na przedmieściach Bilbao w Miribilla, którego architektura dwóch budynków idealnie wtapia się w otoczenie. Firma ArcelorMittal Construction Spain dostarczyła stal na jego charakterystyczną fasadę, wykonaną z blach stalowych w kształcie rombów w różnych odcieniach zieleni – w efekcie czego powstał zupełnie nowy produkt!

Budynek znajduje się na dwóch działkach o powierzchni odpowiednio 17.821 m2 oraz 6.029 m2 w Miribilla, Bilbao. Ze względu na znaczne różnice w wysokości terenu zaproponowano organiczny projekt o niewielkim wpływie wizualnym na otoczenie, mający na celu maksymalną integrację budynku z jego sąsiedztwem, czyli ogólnodostępnym parkiem.
Bilbao Arena jest czymś więcej niż tylko zwykłym centrum sportowym: jego główne boisko wyposażone jest w miejsca siedzące dla kilkunastu tysięcy widzów, ponieważ stanowi ono siedzibę słynnego lokalnego zespołu koszykarskiego, Bizkaia Bilbao Basket, i rozgrywane są tutaj mecze o dużej randze. Ponadto obiekt zapewnia mieszkańcom Miribilli dostęp do basenu pływackiego, siłowni oraz mniejszych boisk do piłki nożnej czy koszykówki.

Projekt został stworzony przez Javiera Pérez Uribarri oraz Nicolása Espinosa z ACTX, studia architektonicznego z firmy inżynierskiej IDOM i miał na celu ekologiczną integrację budynku z jego otoczeniem. Składa się z on dwóch osobnych brył.

Główny hol

Większy budynek, w którym znajduje się główne boisko, ma organiczny kształt i jest umiejscowiony w wyższej części działki. Jego konstrukcja przypomina swym kształtem drzewa rosnące w przylegającym do niego parku; górna część budynku natomiast jest pokryta blachą stalową w kształcie rombów, w różnych odcieniach zieleni, przypominających wierzchołki drzew, wspieranych przez skośne kolumny przypominające pnie drzew. Elewacja ta została wykonana ze stali ArcelorMittal; osłania ona instalacje serwisowe takie jak ogrzewanie oraz wentylacja.

Duże, centralne boisko może być wykorzystywane podczas wielkich zawodów w koszykówce dzięki możliwości pomieszczenia ponad 8.500 kibiców. Jedną z najważniejszych cech centralnego boiska jest jego elastyczność i możliwość wykorzystania w różnych sytuacjach, gdyż mogą się tam jednocześnie odbywać wielkie imprezy sportowe, a na 3 mniejszych boiskach przeznaczonych do codziennych potrzeb – imprezy takie jak mecze piłki halowej czy koszykówki. Dzięki osobnemu wejściu podczas dużych imprez ich działanie jest całkowicie niezależne od wszystkich pozostałych instalacji.

Za sprawą znakomitej akustyki na głównym boisku z powodzeniem mogą być organizowane koncerty oraz wydarzenia muzyczne.

Na łącznej powierzchni liczącej 25.985 m2 znajdują się szatnie dla drużyn, obszar pomocy medycznej, szatnie grupowe, składziki oraz inne pomieszczenia gospodarcze. Główne boisko wyposażone jest w dwa poziomy trybun, z których jedna trybuna jest stała, zaś drugą można w razie potrzeby zdemontować.

Centrum multisportowe

W drugim budynku, przypominającym kamienną podstawę położonej wyżej konstrukcji drzewa, mieszczą się siłownia oraz basen pływacki. Mierzący 26 m basen wyposażony jest w 6 torów, dla potrzeb dzieci przeznaczono mniejszy brodzik. Powierzchnia siłowni wynosi 520 m2 i ją także można w razie konieczności podzielić na 3 obszary. Znajdują się tam 2 szatnie dla kobiet i mężczyzn, 4 dla grup oraz oddzielne pomieszczenia dla instruktorów i ratowników, biura administracji oraz instalacji konserwacyjnych i serwisowych, zajmujące całkowity obszar liczący 4.823 m2.

Obydwie bryły wraz z wejściami do tego kompleksu wtopiono w stoki działki na różnych poziomach. Wejścia do obiektów użytkowane na co dzień znajdują się blisko przylegających budynków, zaś wejście wykorzystywane podczas dużych imprez umieszczono dalej, tak aby uniknąć ewentualnego zakłócania spokoju sąsiadom. Ogólnodostępny parking zapewnia miejsce na 250 samochodów.

Stalowa fasada
Ponad 10.000 m2 płyt stalowych w 6 różnych kolorach do zastosowania na zewnątrz, 9.000 m2 powleczonych na czarno falistych blach stalowych oraz 5.000 m2 galwanizowanych blach stalowych, przeznaczonych do wykorzystania wewnątrz, zostało dostarczonych przez firmę ArcelorMittal Construction Spain.

W trakcie trwania tego projektu opracowano nowy produkt: blachy elewacyjne o nazwie Aligator Scale, zaprojektowanych przez architektów z ACXT, stanowiący obecnie część wachlarza produktów Arval firmy ArcelorMittal Construction Spain. Składa się on z blach stalowych o grubości 0,7 mm o powierzchni powleczonej warstwą 25 μ PVDF. Jego wymiary wynoszą od 75 do 150 cm.

Stalowe blachy w kształcie rombu są zamocowane na konstrukcji krzyżowej oddzielonej galwanizowaną stalą o szerokości 75 cm.

Powered by aware