Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Avilés
  • Hiszpania
  • Architekt:
    [baragaño] and Impulso
  • 2011
  • Właściciel:
    Fundación Metal
  • Biuro Inżynieryjne:
    Tectum
  • Wykonawca:
    Comsa, Esdehor, Tamargo, Contratas Iglesias
  • Zdjęcia:
    Mariela Apollonio

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plan sytuacyjny
  Modele
  Przekroje
  Elewacje
  Konstrukcja I
  Konstrukcja II
  Karta produktu: belki ażurowe ACB®
  Karta produktu: Dwuteowniki europejskie IPE
  Karta produktu: Dwuteowniki szerokostopowe europejskie HE
  Karta produktu: Stopy zespolone
  Karta produktu: ST Lumiere
  Karta produktu: Panele ST 300

Centrum Badań i Rozwoju ArcelorMittal w Asturii


Nowy budynek Centrum Badań i Rozwoju ArcelorMittal w północnej Hiszpanii został zbudowany z metalicznych elementów w kolorach przypominających te, które powstają w procesie produkcji stali. Posiada stalową konstrukcję z belek ażurowych ACB® oraz stropy zespolone. Do pokrycia elewacji wykorzystano panele ST Lumiére i ST 300.

Koncepcja architektoniczna
Koncepcja nowego Centrum Badań i Rozwoju ArcelorMittal, która zrodziła się podczas pierwszej wizyty architekta na terenie zakładu, uwzględnia industrialny charakter tego miejsca.

Inspiracją projektu były kęsiska płaskie z fabryki ArcelorMittal, składowane w sąsiedztwie placu, gdzie miał powstać nowy budynek: od samego początku w rysunkach architektonicznych i makietach widać było dążenie autora do atrakcyjnego wyeksponowania wielkich, stalowych elementów. W trakcie prac kęsiska zostały wypełnione życiem i treścią, jak gdyby zmieniły się w rzeźby Richarda Serry, Eduardo Chillidy czy Jorge Oteizy.

W efekcie powstała budowla urbanistyczna, oddająca swoim charakterem istotę ulic, dziedzińców i emocji, których można doświadczyć w historycznym centrum Avili. Modułowe płyty (slaby) ułożone jedna na drugiej tworzą budynek, pozostawiając jednocześnie miejsce na patio, tarasy i punkty widokowe.

Autor projektu pragnął stworzyć budowlę wypełnioną życiem – z rozłożystymi, zagospodarowanymi dachami, z których roztaczałby się niesamowity widok na miasto, zatokę i morze. Budynek pełni funkcje nie tylko parku biznesowego, ale również nowej przestrzeni miejskiej, w której mogą odbywać się wszelkiego typu imprezy kulturalne i artystyczne, niekoniecznie związane z przemysłem stalowym.

Jest to konstrukcja przemysłowa, spajająca fabrykę ArcelorMittal z krajobrazem zdominowanym przez stare kominy, żurawie, statki i miasto Avila w swoim zaawansowanym procesie ekspansji i modernizacji.
 
Odwiedzających wita metalowa konstrukcja otwierająca się na południe, w kierunku miasta. W niektórych dostępnych punktach i na drogach wewnętrznych pojawia się czerwień, która ma przypominać o głównych kolorach towarzyszących produkcji stali.

Wnętrza wypełnione światłem kontrastują z ciemną elewacją. Stalowa struktura budynku pozostała widoczna, stanowiąc doskonały element instalacji technicznych.

Stal ArcelorMittal
Stalowa konstrukcja jest wykonana z kształtowników IPE, HEA i HEB ze stali w jakości  S-275JR o różnych wymiarach, oraz belek ażurowych ACB® wyprodukowanych z kształtowników IPE 400 i 450. System stropowy wykonany został z blachy profilowanej Cofraplus 60. Do pokrycia elewacji wykorzystano perforowane panele ST Lumiere i estetyczne panele o gładkiej powierzchni ST 300 – oba wyprodukowane z czarnej stali powlekanej. Schody na dziedziniec wyróżniające się czerwonym kolorem są zrobione z blach ryflowanych, również dostarczonych przez ArcelorMittal.

Tekst: [baragaño] & Constructalia

Powered by aware