Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Madryt
  • Hiszpania
  • Architekt:
    ARKITOOLS
  • 2009 - 2012
  • Klient
  • Instytut Badań nad Zaawansowaną Energią w Madrycie
  • Wykonawca:
    Sacyr Vallehermoso
  • Fotograf:
    ArcelorMittal & Arkitools

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Render 1
  Render 2
  Render 3
  Parter
  Piętro I
  Piętro II
  Przekrój (1)
  Przekrój (2)
  Karta produktu: Panele ST 300
  Karta produktu: Panele Lumière
  Karta produktu: Kasety ścienne
  Karta produktu: Hairplan 300

Instytut Badań nad Zaawansowaną Energią w Madrycie


Celem Instytutu Badań nad Zaawansowaną Energią, założonego przez regionalne władze Madrytu, jest propagowanie i prowadzenie badań związanych z energią odnawialną i technologią czystej energii.

Głównymi wymogami dla tego nowego budynku – aby w sposób optymalny mogły być w nim prowadzone działania badawczo-rozwojowe nad technologią energii – były trwałość i elastyczność, zapewniające długą żywotność w zmiennych warunkach, które mogą być spowodowane przez ciągły postęp technologiczny. Projekt architektoniczny został stworzony przez Arkitools, madrycką firmę architektoniczną.

Budowla ta, położona na przedmieściach hiszpańskiej stolicy w przyszłym Parku Technologii, została pomyślana jako budynek segmentowy, umożliwiający rozszerzenia i podział, bez wpływu na bieżącą działalność ani ogólny wygląd budynku.

Główny rdzeń (segment 4) stanowi trzypiętrowy budynek mieszczący wejście i hol, biura oraz pomieszczenia wspólne do spotkań towarzyskich – jest to funkcjonalne i symboliczne serce kompleksu.

Wokół rdzenia rozmieszczono moduły 1 i 2, oba tej samej wysokości (poziom 0 + 2). Kryją one główne obszary kontrolne i laboratoria. Na wzór pojemników, nie mają struktury pionowej, która w razie potrzeby pozwala na łatwą i szybką ponowną dystrybucję lub podział. Na dachu budynków ulokowane zostały urządzenia techniczne do utrzymania alternatywnych źródeł energii, takich jak systemy fotowoltaiczne...

Moduł 3, ustawiony po obu stronach głównego budynku, składa się z dwóch warsztatów dla maszynerii eksperymentalnej.

Położenie budynku, a także elewacje w różnych obszarach funkcjonalnych zostały starannie przemyślane już na etapie projektu architektonicznego. Celem tego obmyślonego zgodnie z zasadami bioklimatycznymi budynku było utrzymanie zużycia energii na poziomie minimalnym przy jednoczesnym obniżeniu strat energii, optymalizacji komfortu wewnątrz oraz uwzględnieniu niezbędnych środków do prowadzenia różnych działań w różnych modułach.

Firma ArcelorMittal Construction Spain uczestniczyła w tym projekcie od samego początku. Nowe, innowacyjne rozwiązania elewacyjne z asortymentu ArcelorMittal mogły zostać użyte i dostosowane do tego projektu przy ścisłej współpracy z architektami.

Łącznie dostarczono 900 m2 paneli LUMIERE (1 mm, srebrny metalik), 3500 m2 paneli Hairplan 300 (1 mm, srebrny metalik), 2000 m2 profili Hacierba 5.200.50 B (0,75 mm, srebrny metalik) i 300 m2 przekrzywionych profili ST300.

Trwałość
Budynek IMDEA ENERGIA został zaprojektowany jako budynek ekologiczny w certyfikacie energii A, zgodnie z wymogami LEED Gold.

- 50% placu budowy zostało zazielenione, osiągając w ten sposób ponad 40% powierzchni ogrodowej.

- Deszczówka jest zbierana na dachach i przechowywana pod ziemią w celu podlewania roślin.

- Obszary narażone na bezpośrednie promieniowanie słoneczne wypełniono białym betonem o wysokim współczynniku odbicia słonecznego (>78) w celu uniknięcia efektów wyspy ciepła.

- Powłoka (elewacja, dachy i struktura) zapewnia pasywną ochronę całemu kompleksowi, która przyczynia się do osiągnięcia certyfikatu energii A.

- Na parkingu znajdują się specjalne miejsca dla pojazdów o niskiej emisji spalin i pojazdów udostępnionych w ramach tzw. car-sharing.

- Rozdzielenie i przerwy między salami wykładowymi, laboratoriami i biurami składają się ze szklanych przegród pozwalających na wysoki stopień elastyczności i światła naturalnego, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

- Zastosowano różne rozwiązania w przypadku ścian osłonowych i budowli, wykorzystujące położenie elewacji. W kierunku południowym i wschodnim okładziny elewacyjne składają się z osłon przeciwsłonecznych, w kierunku zachodnim osłony regulowane są za pomocą automatycznego systemu sterowania.

- Do budowy kompleksu użyto głównie materiałów nadających się do recyklingu (takich jak stal, aluminium, szkło).

- Zastosowane materiały, jak beton, kamień i elementy ceramiki, zostały wyprodukowane w tamtejszym obszarze w celu uniknięcia dalekiego transportu.

- Budynek jest wyposażony w układ automatycznego oświetlenia, a dodatkowo, w naturalnie oświetlonych obszarach, intensywność sztucznego systemu oświetlenia według ilości światła naturalnego regulują specjalne czujniki.

Konstrukcja
Główna konstrukcja wykonana jest z żelbetonu, odlanego na kolumnach. 15 takich kolumn stanowi część geotermalnego systemu budynku.

Metalowa konstrukcja podtrzymuje tarasy w obszarach kontrolnych oraz schody Modułu 2. Także warsztaty (Moduł III) są zbudowane z konstrukcji stalowej na wszystkich piętrach, głównie profili HEA o różnych rozmiarach. Pozioma konstrukcja składa się z betonowych płyt podpartych przez belki złożone; ich grubość uzależniona jest od obciążenia i rozpiętości.

Lekki metalowy dach skonstruowany został z belek i płatwi, a także pokryty izolowanymi profilami stalowymi.

Tekst: ARKITOOLS & Constructalia ArcelorMittal


Powered by aware