Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Burgos
  • Hiszpania
  • 2006 - 2010
  • Architekt:
    Navarro Baldeweg Asociados
  • Klient:
    Junta de Castilla y León
  • Wykonawca:
    Ortiz Construcciones y Proyectos (Główny Wykonawca)
  • Zdję:
    Muzeum Ewolucji Człowieka, Burgos

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Karta produktu: Kształtowniki gorącowalcowane
  Karta produktu: Armatura stalowa do betonu

Muzeum Ewolucji Człowieka w Burgos


Ten współczesny obiekt architektoniczny, wybudowany w historycznym hiszpańskim mieście Burgos, dąży do odzwierciedlenia gór Sierra de Atapuerca, ważnego obszaru archeologicznego w tym regionie. Firma ArcelorMittal dostarczyła charakterystyczną czerwoną stal konstrukcyjną, która zdobi boczne elewacje muzeum oraz pręty zbrojeniowe do betonu wykorzystane w konstrukcji budynku.

Muzeum Ewolucji Człowieka składa się z trzech oddzielnych przeszklonych budynków, oddzielonych wąskimi uliczkami. Muzeum jest centralnym, kluczowym obiektem, otoczonym budynkami innych instytucji, takich jak Narodowe Centrum Badań nad Ewolucją Ludzką czy Centrum Kongresowe i Forum Ewolucja.

Muzeum wystawia znaleziska zespołu archeologów z gór Sierra de Atapuerca, które znajdują się na wschód od miasta Burgos. W niektórych jaskiniach w górach, odnalezione skamieniałości i kamienne narzędzia najwcześniejszych znanych hominidów Europy Zachodniej, prawdopodobnie mają ponad milion lat. Ze względu na znaczenie tych odkryć, w 2000 roku Atapuerca została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.

Koncepcja architektoniczna
Projekt został stworzony przez hiszpańskiego architekta i malarza Juana Navarro Baldewega i wyraża on historyczną drogę miasta Burgos do współczesności. Zgodnie z koncepcją architektoniczną, Kompleks Ewolucji Człowieka postrzega ewolucję jako coś blisko związanego z glebą, terytorium, obszarem geologicznym i ogólnie pojętą naturą, co z kolei stanowi kontekst dla życia i zawiera informacje oraz wiedzę, które muszą zostać odkryte.

Projekt architektoniczny dąży do odtworzenia gór Atapuerca w mieście Burgos. Obiekt umieszczony jest na specjalnej platformie ustawionej na wysokości 5 metrów – dostęp do muzeum umożliwia specjalna rampa. Podwyższenie zostało wzbogacone o oryginalne rośliny, które można było znaleźć w górach i nad rzeką Arlanzon. Na szczycie, przy głównym wejściu do muzeum, został stworzy spektakularny taras widokowy, z którego rozciąga się widok na historyczne miasto.

Dzięki przeszklonym elewacjom obiektu po przekroczeniu progu muzeum odwiedzający mogą podziwiać sąsiadujące budynki. Obiekt jest wypełniony naturalnym światłem, co daje poczucie otwartości i przejrzystości.

Cztery pochylone moduły z roślinami realizują pomysł odtworzenia gór w mieście, natomiast podłużne sekcje, tworzące korytarze, naśladują cięcia wykonywane podczas budowy kolejki górniczej pod koniec XIX wieku. To one właśnie doprowadziły do odkrycia jaskiń, które teraz przyczyniają się do rekonstrukcji przeszłości.

Muzeum, zaprojektowane w orientacji północ-południe, ma 30 metrów wysokości, 60 metrów szerokości i 90 długości. Strefa wejściowa to szeroka i otwarta przestrzeń, zdominowana przez światło i czyste linie.

Łączna powierzchnia 15.000 m2 jest rozdysponowana na 4 poziomy ekspozycji stałej, wystawę tymczasową, warsztaty, pokój funkcyjny oraz instalacje sanitarne.

Elewacje budynku zostały podwójne przeszklone, a dach skonstruowany tak, aby przepuszczał światło naturalne, co pozwala na maksymalizację wydajności energetycznej. Charakterystyczna czerwona stal konstrukcyjna dostarczona przez ArcelorMittal wspiera dach od stron wschodniej i zachodniej elewacji. Stal wykorzystana do budowy tego obiektu ma dodatkowo wartość symboliczną.

Wszystkie trzy budynki obiektu zawierają elementy konstrukcji żelbetowej, do których firma ArcelorMittal dostarczyła pręty zbrojeniowe.

Powered by aware