Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Rivas Vaciamadrid - Madryt
  • Hiszpania
  • Architekt:
    Ecosistema Urbano
  • 2010
  • Zleceniodawca:
    Ayuntamiento de Madrid
  • Biuro projektowe:
    Mecanismo
  • Wykonawca:
    HM. S.A.
  • Wykonawca konstrukcji stalowej:
    Emetal
  • Fotograf
    Emilio P. Doiztua 1-8, Emetal 9-10.

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plan sytuacyjny
  Plan parteru
  Plan poziomu 1
  Przekrój (1)
  Przekrój (2)
  Schemat
  Perspektywa konstrukcji (1)
  Perspektywa konstrukcji (2)
  Karta produktu: Rury okrągłe i kształtowniki zamknięte

Plac Ecópolis w Madrycie


Plac Ecópolis zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Ecosistema Urbano to przestrzeń publiczna, na którą składają się przedszkole, świetlica i plac właściwy, zlokalizowane na działce o powierzchni 7500 m2 w Rivas Vaciamadrid, osiedlu znajdującym się na peryferiach Madrytu.

Na obwodzie działki sztucznie uformowano rzeźbę terenu zamykającą w ten sposób przestrzeń placu i będącą swoistym filtrem oddzielającym go od przejeżdżających ciężarówek i agresywnego przemysłowego otoczenia. Dzięki temu zabiegowi osoby przebywające na placu mogą łatwo zapomnieć o miejskim otoczeniu.

Powierzchnia konstrukcji wynosi w sumie 3000 m2, z czego około połowa znajduje się pod ziemią. Budynek główny rozszerza się w kierunku placu dzięki zastosowaniu lekkiej konstrukcji metalowej, wykonanej ze stalowych rur otaczających wewnętrzną przestrzeń. Na tej konstrukcji rozpościera się warstwa z tkaniny, która jest ruchoma i adaptuje się do różnych warunków oświetlenia. Dzięki takiemu ekologicznie zrównoważonemu elementowi uzyskuje się niemal niewidoczne przejście od zewnątrz do środka, rozszerzając komfort panujący w budynku na przestrzeń publiczną.

Metalowa konstrukcja jest prefabrykowana i została zmontowana na miejscu przez firmę Emetal. Ogólnie ujmując, składa się z rur – kwadratowych dla filarów i prostokątnych dla belek – wszystkich dostarczonych przez ArcelorMittal.

Technologie wykorzystane w projekcie tworzą spójną wizję, współgrającą z istniejącymi warunkami środowiskowymi, która opiera się o pasywne systemy kontroli środowiska, jak w przypadku wspomnianej tkaniny ochronnej, co pozwala na zmniejszenie zużycia energii i zasobów naturalnych. Koncepcja  jest uzupełniona aktywnymi systemami energetycznymi, służącymi uzyskaniu wyższej klasy energetycznej.

Plac Ecópolis został zaprojektowany w celach edukacyjnych i jego zadaniem jest propagowanie wśród obywateli pojęcia oszczędzania energii i optymalnego wykorzystania zasobów naturalnych, poprzez włączenie ekologii w życie codzienne. Jest to również dowód, że budowa wykonana według kryteriów ekologicznych nie musi oznaczać dużo większego nakładu środków, ponieważ budżet jej realizacji jest znacznie mniejszy niż w przypadku konwencjonalnego budynku (budżet realizacji inwestycji wyniósł łącznie 2 700 000 euro, co daje koszt 700 euro/m2 budynku).

Powered by aware