Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Avilés - Asturia
  • Hiszpania
  • Architekt:
    [baragaño]
  • Biuro inżynieryjne:
    DeAcerO (konstrukcja)
  • Klient:
    ArcelorMittal
  • Fotograf:
    Mariela Apollonio

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Szczegóły projektu I
  Szczegóły projektu II
  Plan sytuacyjny
  Biura - Elewacja
  Laboratorium - Elewacja
  Laboratorium - Detale konstrukcyjne
  Atrium - Detale konstrukcyjne
  Fasada I
  Fasada II
  Gzyms - Detale
  Kształtowniki walcowane na gorąco
  Blachy kasetowe
  Blachy ścienne faliste

Przebudowa i powiększenie Centrum R&D ArcelorMittal


ArcelorMittal i oddziały firmy zajmujące się sektorem budowlanym oraz badaniami i rozwojem, przeprowadziły ostatnio przebudowę Centrum Rozwoju Technologicznego, które koncern posiada w Avilés (Asturia).

Znajdujące się tam Globalne Centrum Badań i Rozwoju ArcelorMittal wymagało powiększenia przestrzeni do pracy, co wynika ze wzrastającej w ostatnich latach liczby prowadzonych projektów i zatrudnienia nowych pracowników.

Pomysł zaczerpnięto z sushi – sushi roll insideOUT, znane również jako Uramaki, to nietypowe sushi, w którym ryż jest na zewnątrz, a alga nori wewnątrz, owinięta wokół nadzienia. I stąd nazwa – roll inside out. Architekci postanowili wykorzystać tę koncepcję i zabawić się pojęciami „wewnątrz” i „na zewnątrz” [INSIDEout], starając się połączyć Globalne Centrum R&D ArcelorMittal z miastem Avilés i równocześnie wyeksponować stal – materiał wytwarzany w fabryce (w tym mieście), który nie był widoczny w poprzednim budynku.

Stal to dominujący materiał widoczny w konstrukcji budynku, pokrywa elewacje, schody, połać dachową i ma stanowić ciągłość koncepcyjną w odniesieniu do wiodącego światowego producenta stali i do Avilés, przemysłowego miasta, w którym odbywa się produkcja.

Nieruchomość, w której ArcelorMittal rozwija nowe, bardziej wydajne sposoby produkcji tego materiału, nawet przez swój zewnętrzny wygląd powinna komunikować, co jest głównym przedmiotem działalności firmy. Budynek zamienił się w pragmatyczny przykład architektury świadczący o tym, że stal może tchnąć nowe życie w przestrzeń, wygrywając dzięki komfortowi i jakości. Przy przebudowie ustalono kilka podstawowych kryteriów: podkreślonie bezpieczeństwa użytkowników nieruchomości, utrzymanie niskich kosztów, maksymalne wykorzystanie i zastosowanie własnych wyrobów ArcelorMittal. Rozwiązanie łączy Centrum R&D z miastem Avilés, a jednocześnie uwidacznia stal jako element budowlany na elewacjach i dachach. Wszystko to nadało zespołowi wyraźnej ciągłości.

Metalowe elementy w 100% mogą być ponownie użyte, a 70% z nich pochodzi ze stali z odzysku.

Projekt zakłada dwie główne koncepcje: w pierwszej kolejności odzyskanie przestrzeni, elewacji i funkcjonalności istniejącej nieruchomości, a następnie wzniesienie nowych pomieszczeń.

Dzięki podjętym działaniom uzyskano dodatkowo 200 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej na nowe miejsca pracy dla badaczy i około 1000 metrów kwadratowych przeznaczonych na nowe laboratorium prowadzące prace nad nowymi dużymi projektami Centrum: inteligentną produkcją, biznesem, łańcuchem dostaw, energią, środowiskiem i recyklingiem.

Te dwie koncepcje widoczne są w:

Pokryciu budynku Centrum Rozwoju Technologicznego blachą z perforowanej stali.
Elewacja frontowa, na której dominowała cegła i beton, uzyskała nowe, metalowe oblicze. Obecnie dominującymi kolorami są barwy korporacyjne ArcelorMittal: ciemnoszary i pomarańczowy. W tym celu wykorzystano 2200 metrów kwadratowych blachy ściennej Arval Frequence 14.18, mikroperforowanej i lakierowanej antracytem 6798, montowanej na konstrukcji z rur o kwadratowym przekroju 100.100.3.

Wnętrzne lobby przebudowano w taki sposób, by połączyć je z trzema kondygnacjami budynku. Oprócz tego zmodernizowano istniejącą salę konferencyjną oraz inne pomieszczenia. Łącznie wewnątrz budynku zmodyfikowano 1224 metrów kwadratowych powierzchni. Wykorzystano konstrukcję z profili walcowanych, głównie HEA w rozmiarach 120, 200, 220 i 360 gatunku S275, blachy kasetowe Hacierba 1.500.90 SR i stal Arval Chantilly 5.40 900 B/HB lakierowaną na pomarańczowo 3026.

Budowie dwóch parterowych budynków obok Centrum Rozwoju Technologicznego.

Budynki, nazywane Open Office (Biura) i Finger Lab (Laboratorium), zostały pokryte 650 metrami kwadratowymi blachy z formowanej stali Arval Chantilly 5.40 900 B/HB, lakierowanej antracytem 6798.

Open Office ma powierzchnię 125 metrów kwadratowych i obejmuje dwie sale konferencyjne, toalety i strefę odpoczynku. Jego konstrukcja składa się z walcowanych profili, głównie IPE220 i HEA 120 jakości S275. Wykorzystano również blachy Hacierba 1.500.90 SR.

Finger Lab o powierzchni 112 metrów kwadratowych mieści laboratorium energii, środowiska i symulacji procesów oraz salę konferencyjną i pomieszczenia socjalne. Jego konstrukcja wykonana jest z kwadratowych rur o różnych przekrojach, w strukturze wykorzystano także płyty warstwowe z rdzeniem.

Przebudowa objęła także parking, zwiększono liczbę miejsc, a także zagospodarowano strefy zielone, planując nową formę parkowania, bardziej dynamiczną i zgodną z działaniem Centrum.

Wyroby stalowe wykorzystane przy budowie Centrum ArcelorMittal R&D Asturia:

•    1270 m2 blachy gładkiej na wykończenia
•    328 m2 blachy Hacierba 1.500.90 SR
•    232 m2 płyt warstwowych
•    3150 m2 blachy Arval Frequence 14.18 mikroperforowanej
•    1022 m2 blachy Arval Chantilly 5.40 900 B/HB
•    250 ton konstrukcji stalowej w gatunku S275

Tekst: Sergio Baragaño

Powered by aware