Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Madryt
  • Hiszpania
  • Architekt:
    Rafael de la Hoz
  • 2007 - 2013
  • Klient:
    Repsol YPF
  • Zdjęcia:
    Repsol

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Stropy zespolone

Repsol Campus w Madrycie


Nowa siedziba główna firmy Repsol zajmującej się przetwórstwem nafty stanowi nowoczesny kompleks w centrum stolicy Hiszpanii. Pomyślana jako kampus uniwersytecki, składa się z 4 budynków ustawionych wokół centralnego ogrodu. Gigantyczne stalowe wręgi otaczające budynki sprawiają, że kompleks wyróżnia się w miejskim otoczeniu. ArcelorMittal dostarczył blachę grubą na wręgi oraz stropy zespolone.

123.000 m2 przestrzeni biurowej i pomieszczeń wspólnych, otwartych, łatwych do aranżacji oraz przepełnionych światłem: nowa siedziba główna firmy Repsol zapewnia 4000 pracowników komfortowe, bardziej zrównoważone środowisko pracy, gdzie na pierwszym miejscu są współpraca oraz wymiana pomysłów.

Pochodzący z Madrytu architekt Rafael de la Hoz, zainspirowany atmosferą pracy zespołowej kampusu uniwersyteckiego, wraz ze swoim zespołem zaprojektowali kompleks, gdzie poziom wygrywa z pionem: budynki mają zaledwie 5 pięter. De la Hoz zdecydował się na koncepcję centralnego placu stanowiącego miejsce spotkań, którego społeczne znaczenie można prześledzić na kartach historii począwszy od starożytnego rzymskiego rodzinnego patio po średniowieczny klasztor.

To w USA po II wojnie światowej wykorzystano po raz pierwszy koncepcję kampusu uniwersyteckiego podczas tworzenia projektu głównej siedziby firmy. Cel był ten sam – aby stworzyć przestrzeń do spotkań ludzi i znaleźć synergię pomiędzy różnymi działami i biznesami. Budynki o niższej wysokości tworzą mniej hierarchiczną strukturę niż drapacze chmur.

Wysokościowce stanowią zazwyczaj jedyne rozwiązanie w centrach miast ze względu na ograniczoną przestrzeń. Fakt, że firma Repsol posiadała tak rozległą działkę w południowej części centrum Madrytu sprawił, ze było o wiele łatwiej wdrożyć koncepcję przestrzennego kampusu. Przestrzenie w ogrodach zachęcają do spacerów, budynki są połączone kładkami. Innym ważnym kryterium była idea „Design dla wszystkich” sprawiająca, by budynek był kompleksem dostępnym w 100% oraz aby integrował ludzi ze wszelkiego rodzaju niepełnosprawnością w celu stworzenia równych szans dla każdego.

Industrialny wizerunek

Kompleks charakteryzuje 105 gigantycznych stalowych wręg, które otaczają budynki. Te łuki lub „żebra” definiują industrialny wizerunek firmy. Każda z nich mierzy 24 metry wysokości i waży 50 ton.

Jako część struktury przyczyniają się one do wykreowania wizerunku budynku: pozwalają na tworzenie otwartych i łatwych do aranżacji wnętrz, a jednocześnie stanowią szkielet dla 45.000 m2 oszklonej fasady. Wręgi są podpierane bezpośrednio przez piwnicę budynku, parter, gdzie mieszczą się przestrzenie wspólne takie jak audytorium, instalacje opieki zdrowotnej oraz centrum konferencyjne.

Jednak wręgi pełnią nie tylko rolę strukturalną i wizerunkową – stanowią także rozwiązanie bardzo powszechnego w Hiszpanii problemu związanego z klimatem: wpuszczają światło, lecz nie upał.

Olbrzymie „żebra” chronią oszkloną fasadę przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym, zapewniając cień bez blokowania światła.

ArcelorMittal dostarczył blachy grube do wykonania wręg oraz stropy zespolone – łącznie dostarczono 20.000 m2 blach z oferty Cofraplus.

Wnętrza i ogród

Projekt wnętrz, wykonany przez Estudio Rosselini, przyłącza się do poszukiwania przejrzystości i otwartości. Dlatego też otwarte przestrzenie biurowe znajdują się blisko fasady, umeblowanie nie przeszkadza w podziwianiu widoków na zewnątrz. Poszczególne biura i pomieszczenia konferencyjne znajdują się w centrum każdego piętra. Oprócz centralnego placu znajduje się tam wiele zielonych tarasów.

Centralny ogród, zaprojektowany przez artystę od tworzenia krajobrazów Tilla Latzmana, odgrywa kluczową rolę w koncepcji kampusu i zajmuje jedną trzecią całej powierzchni. Użyto różnorodnych miejscowych roślin, wśród nich sosen oraz tymianku – wszystkie z nich są przyzwyczajone do suchego klimatu panującego w Madrycie. Przez tereny zielone płynie źródełko, kończąc się szemrzącą kaskadą w pobliżu kafeterii.

Zrównoważony rozwój

Kampus został zaprojektowany w duchu zrównoważonego rozwoju, ogranicza roczną emisję CO2 o 22 tony. 100% energii pochodzi ze źródeł odnawialnych dzięki 1.700 m2 paneli fotowoltaicznych. Dostępne są również stojaki dla rowerów oraz stacje ładowania dla samochodów napędzanych energią elektryczną. Woda deszczowa jest magazynowana i wykorzystywana do podlewania 20.000 m2 ogrodu. Projekt dąży do uzyskania ceryfikacji LEED Gold, efektywność energetyczna będzie oceniana w ciągu następnych miesięcy i lat.

Jest to kampus firmowy, który zamiast wyróżniać się z otoczenia, integruje się ze swoim miejskim otoczeniem. Obszar wokół ulicy Mendez Álvaro, dawnego obszaru przemysłowego w Madrycie, znajduje się w trakcie restrukturyzacji, tworzone są nie tylko nowe biura, ale także budynki mieszkalne. Dlatego też było ważne, aby nie zabierać światła otoczeniu, co można osiągnąć dzięki ograniczeniu wysokości budynku.

Powered by aware