Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT i REALIZACJA


  • Apeldoorn
  • Holandia
  • Architekt:
    Courage Architecten & Mies Architectuur
  • 2013
  • Klient:
    Municipality Apeldoorn
  • Biuro Inżynieryjne:
    Nieman Raadgevende Ingenieurs
  • Zdjęcia:
    Lars Courage (Courage Architecten)

SZCZEGÓŁY i LINKI


  Karta produktu: Granite® HDX

Budynek Służb Miejskich Post Zuid w Apeldoorn


Ten nowy budynek łączy pod jednym dachem siedziby różnych służb miejskich w holenderskim mieście Apeldoorn. Jego nowoczesna konstrukcja ze stali i szkła została zaprojektowana z myślą o efektywności oraz ekologii. Na stalową fasadę wykorzystano stal powlekaną Granite® HDX firmy ArcelorMittal.

Post Zuid, dzięki unikalnemu designowi oraz wspornikom dwóch górnych pięter znajdujących się na obydwu krańcach budynku, mieści obecnie wszystkie służby miejskie, które do tej pory były rozsiane po całym okręgu. Głównymi zamierzeniami projektu była redukcja kosztów, zwiększenie efektywności oraz modernizacja przemysłowego obszaru miasta w ekologiczny sposób.

Od marca 2013 Post Zuid jest nowym domem dla 40 różnych służb miejskich, straży pożarnej, pogotowia ratunkowego, miejskiego centrum recyklingu, centrum rowerowego, biura rzeczy znalezionych oraz przestrzeni biurowych. Kilkanaście pomieszczeń służbowych, sal konferencyjnych oraz kafeteria do wspólnego użytkowania zachęcają do tworzenia środowiska przyjaznego pracy zespołowej. Nowy budynek oferuje łącznie 12.000 m2 powierzchni użytkowej.

Projekt został opracowany przez COURAGE-MIES, jako wynik wspólpracy Courage Architecten (Apeldoorn) oraz Mies Architectuur (Ede).  Oprócz ambitnych oczekiwań klienta związanych z ekologią i funkcjonalnością, znaczące wyzwanie stanowił napięty harmonogram prac budowlanych.

Zaprojektowanie wspólnego budynku dla tak wielu służb stanowiło duże wyzwanie budowlane i logistyczne; oznaczało również łamanie barier kulturowych i pogodzenie odmiennych stanowisk i potrzeb. Aby zachęcić pracowników różnych działów do kontaktów i współpracy, utworzono wiele przestrzeni wspólnych (np. kafeteria).

Na parterze, będącym podstawą budynku, znajdują się pomieszczenia służbowe i garaże dla karetek, wozów straży pożarnej oraz pojazdów działu konserwacji i utrzymania zieleni miejskiej. Osadzona na niej wydłużona bryła mierząca 160 m mieści powierzchnie biurowe oraz kafeterię.

Budynek posiada konstrukcję stalową, a jego fasada składa się głównie ze stali i szkła. Płyty warstwowe wykorzystane na metalowe elementy elewacji są wykonane z powlekanej wstępnie stali Granite® HDX (S280GD+Z225) w kolorze „jet black” (oznaczenie koloru G9005). Zamiast standardowego połysku powłoki wynoszącego 30 GU, do tego projektu zastosowano połysk o wartości zaledwie 10 GU.

Firma ArcelorMittal FCE Benelux dostarczyła Post Zuid, za pośrednictwem firmy SDW Profiel B.V, łącznie 20 ton powlekanej stali Granite® HDX.

Recykling i ekologia
Na lokalizację Post Zuid miasto wybrało zaniedbany, przemysłowy obszar, na którym znajdował się dawny budynek magazynu i chłodni. Celem było wzniesienie nowego budynku przy użyciu jak najmniejszej ilości materiałów, przy maksymalnym wykorzystaniu istniejącej konstrukcji stalowej oraz zintegrowania jej z nowym budynkiem. Duże ilości odpadów pochodzących z rozbiórki i budowy wykorzystano ponownie w nowym budynku lub podarowano je organizacjom charytatywnym. Na przykład stare panele dachowe są ponownie wykorzystywane w Ghanie.

Aby spełnić ambitne wymagania dotyczące ekologii także po wybudowaniu nowego budynku, jest on ogrzewany i chłodzony za pomocą zaawansowanych systemów kontroli temperatury. Olbrzymi nawis wykonany z konstrukcji stalowej po jednej stronie budynku oraz zainstalowanie czarnej, stalowej kurtyny po drugiej stronie, chroni dwa górne piętra biurowe przed nadmiernym słońcem. Główna część górnej bryły jest przeszklona, aby zapewnić optymalne, naturalne warunki oświetlenia. Dzięki zbiornikom retencyjnym woda deszczowa zbierana jest i wykorzystywana przez straż pożarną. Pomieszczenia służb miejskich są częściowo wysunięte, a częściowo zintegrowane ze stalową konstrukcją budynku.

Powered by aware