Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Groningen
  • Holandia
  • Architekt :
    VBJ Architecten, Veenendaal
  • 2009
  • Zleceniodawca:
    Pon Onroerendgoed, Almere
  • Fotograf: Mark Sekuur

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Granite® - powłoka organiczna
  Artykuł: Granite® HDX - optymalne rozwiązanie w warunkach wymagających stabilności koloru oraz wyjątkowej odporności na korozję

Centrum Porsche w Groningen


Nowo wybudowane Centrum Porsche stanowi nie tylko wizytówkę nowoczesnej, minimalistycznej architektury przestrzegającej stylistyki firmy, ale pokazuje również niemal nieograniczone możliwości w projektowaniu nowoczesnych i ponadczasowych budynków handlowych z wykorzystaniem wstępnie powlekanej stali ArcelorMittal.

Nowe Centrum Porsche w holenderskim mieście Groningen jest położone na obrzeżach centrum miasta tuż przy obwodnicy, w pobliżu stadionu Euroborg oraz wież “Europapark” - kompleksu biurowo-mieszkalnego.

Architektura firmowa
Celem było stworzenie budynku całkowicie dostosowanego do firmowej struktury przedsiębiorstwa, który stanowiłby podporę, jak również odzwierciedlenie prestiżowej i autentycznej marki samochodów. Znając dobrze swoich klientów, skutecznych, lecz wymagających entuzjastów samochodów, salony Porsche są projektowane jako miejsca do czegoś więcej niż tylko do kupna samochodu: doznania wszystkich zmysłów sprawiają, że klienci zanurzają się w świat tej marki.
Wartości firmy są odzwierciedlone nie tylko w konstrukcji i jakości samochodu, ale także w architekturze i projekcie budynku. Dlatego też wejście do salonu Porsche budzi emocje: doświadczenie w prowadzeniu samochodu wkracza na nowy poziom.

Wyłączność i Obsługa, Przestrzeń i Przejrzystość
Nowe Centrum Porsche w Groningen stanowi najlepszy przykład konsekwentnej i gruntownej filozofii tej ponadczasowej marki. Zaprojektowane przez VBJ Architect and Surveyors, holenderską firmę architektoniczną z siedzibą w Veenendaal, przekonuje swoją koncepcją o przejrzystości i nastawieniu na obsługę. Zawiera nie tylko salon wystawowy Porsche, ale także w pełni wyposażony, nowoczesny garaż.

Salon oferuje przestrzeń dla co najmniej 17-19 wystawianych samochodów, oblanych naturalnym światłem świetlików. Pomyślany jako siedziba klubu zapewnia klientów o ich wyjątkowości oraz sprawia, że czują się oni swobodnie. Umieszczony na środku salonu stalowy pręt z nierdzewnej stali wnosi nieoficjalną atmosferę i sprawia, że czas oczekiwania staje się przyjemniejszy. Znajdujący się na pierwszym piętrze salon klienta podsyca odprężającą atmosferę.

Oprócz przestrzeni i komfortu przejrzystość była ważną kwestią podczas projektowania budynku. Z salonu wystawowego można bezpośrednio oglądać garaż z 6 stanowiskami roboczymi. W ten sposób naprawy oraz kontrole mogą być wykonywane w krótkim czasie.

W pełni dostosowany do tożsamości firmy oraz projektowych wytycznych Porsche, nowy budynek oficjalnego dealera samochodowego Porsche w północnej Holandii jest przykładem zadziwiającej architektury współczesnej, odzwierciedlającej cechy charakterystyczne firmy: nowoczesność z poczuciem jakości, która spełnia najwyższe standardy.

Metalowe systemy pokryte zwojami blachy
Wewnętrzne funkcje budynku są wyrażone przez jego zewnętrzne fasady: fasada salonu wystawowego jest zbudowana z płaskich i zakrzywionych architektonicznych paneli kompozytowych typu Silk-C, wykonanych ze stali pokrytej zwojami Granite® PDVF. Fasada tzw. “Black Box”, czyli warsztatu, jest stworzona z Granite® HDX, wstępnie powleczonego metalowymi systemami pokrycia. Natomiast przezroczysty wentylowany system osłony przeciwdeszczowej został wykorzystany do pokrycia parkingu. Powłoka budynku została zaprojektowana i zamontowana zgodnie z planem oraz w ramach przewidzianego budżetu przez firmę PIB HollandGroep b.v.

Konstrukcja przyjazna dla środowiska
Jak zawsze, istotnym czynnikiem w procesie projektowania nowego budynku jest efektywność energetyczna, która musiała zostać wzięta pod uwagę w celu osiągnięcia zgodności z obowiązującymi standardami. Najbardziej innowacyjne technologie, takie jak ekonomiczne oświetlenie typu LED, ogrzewanie i chłodzenie wymiennikiem ciepła to tylko kilka przykładów środków ograniczających zużycie energii w budynku.

Powered by aware