Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Nieuwehorne
  • Holandia
  • 2012
  • Architekt:
    Strategie Architecten Oosterbeek
  • Klient:
    Heerenveen Council
  • Biuro Inżynieryjne:
    Pellikaan Bouw Tilburg
  • Zdjęcia:
    Strategie Architecten & ArcelorMittal Netherlands

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Zdjęcie lotnicze & szkic projektu
  Render
  Karta produktu: Frequence
  Publikacja: Przewodnik materiałowy ARVAL

Centrum Sportowe Nieuwehorne


W holenderskiej wiosce Nieuwehorne wybudowano nowoczesne centrum sportowe przeznaczone do uprawiania sportów zarówno pod dachem, jak i na świeżym powietrzu. Elementy jego fasady imitują otaczające pola i są wykonane z falistej blachy stalowej Frequence firmy ArcelorMittal w różnych odcieniach zieleni.

Projekt kompleksu sportowego stanowi połączenie centrum Nieuwehorne z otaczającymi je krajobrazami: polami w kształcie prostokątów w różnych odcieniach zieleni i o różnych rozmiarach, które są charakterystyczne dla tego obszaru, jednak trudno jest je dostrzec z poziomu gruntu. Ten patchwork można zobaczyć dopiero z okien samolotu, stąd też architekci ze studia Strategie Architecten zdecydowali się na pokazanie tej struktury wszystkim – w postaci fasady nowego Centrum Sportowego.

Wejście do kompleksu to bryła z cegły, która mieści także szatnie oraz centrum młodzieżowe, a jej zaokrąglone krawędzie dosłownie prowadzą ludzi wokół budynku. Funkcjonalny i kompaktowy projekt budynku tworzy wyraźnie podzielony kompleks, po którym łatwo jest się poruszać.

Centrum sportowe składa się z hali do sportów uprawianych pod dachem, pawilonu z klubem tenisowym i kortami, boisk sportowych oraz trawiastej bieżni do joggingu.

Wzajemne powiązania sportów oraz budynku, sportów uprawianych pod dachem i na świeżym powietrzu, daje się odczuć w każdym miejscu. Osoby uprawiające obydwa rodzaje sportu korzystają z tego samego wejścia, które prowadzi do szatni, zaś po ćwiczeniach spotykają się ponownie w kafeterii na pierwszym piętrze. Roztacza się z niej piękny widok zarówno na instalacje pod dachem, jak i na korty tenisowe na powietrzu i umożliwia dostęp na trybuny wewnątrz i na zewnątrz. Dzięki temu kafeteria stanowi centralny element łączący wnętrze i część zewnętrzną, widzowie oglądający takie sporty jak piłka nożna czy siatkó wka mogą bez problemu udać się na kawę i nadal obserwować mecz.

Kafeteria i taras na dachu są skierowane na południowy-zachód, tak aby można było w pełni cieszyć się światłem i ciepłem słońca. Dzięki w większości oszklonym fasadom kafeterii promienie słoneczne stanowią zimą źródło dodatkowego ogrzewania. Latem markiza zapewnia komfortową temperaturę. Chroni ona także przed deszczem, tak więc kibice nie muszą moknąć w trakcie opadów.

Główna część budynku to połączenie stali oraz drewna. Duże, wygięte belki w kafeterii i hali sportowej to wytaczane belki drewniane. Drewniana konstrukcja jest nie tylko nieszkodliwa dla środowiska, lecz zapewnia ponadto przyjemną, naturalną atmosferę.

Fasady, dach oraz piętra są szczelnie izolowane, tak aby zużycie energii w budynku było jak najmniejsze. Zielony, falujący dach przepuszczający światło ogrzewa hol, 2 turbiny wiatrowe zapewniają dodatkową energię dla kompleksu. Czujniki ruchu kontrolują światło i wentylację w celu wyeliminowania strat energii. Fasada ze szkła i stali, cegły i drewniane belki wzbogacają projekt, lecz sprawiają też, że budynek jest odporny na uszkodzenia, ma długą żywotność i wymaga minimum konserwacji.

Stalowe elementy fasady wykonano z falistej blachy Frequence 25/115-9B i Frequence 18/76-13B z palety Arval firmy ArcelorMittal, dostarczonej przez ArcelorMittal Construction Netherlands. Są one pokryte odporną na korozję powłoką Hairultra w różnych odcieniach zieleni, z wykorzystaniem kolorów Tilia 4602, Reseda 4601 Malachite 4659 oraz Winebottle 4615.

Tekst: Strategie Architecten Oosterbeek & Constructalia

Powered by aware