Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Kraanspoor 12-58
    Amsterdam
  • Holandia
  • Architekt :
    OTH
  • 2006-2007
  • Zleceniodawca :
    ING Real Estate Development Netherlands, Den Haag
  • Biuro projektów :
    Aronsohn Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Wykonawca :
    Wykonawca: M.J. de Nijs en Zn., Warmenhuizen / Bot Bouw,
    Konstrukcja: Wijnker van Lint ,
    Płyny: Huygen Installatie adviseurs,
    Fizyka budynku: Lichtveld, Buis & Partners BV,
    Project management : Grontmij / Kats & Waalwijk;
    Système de plancher : Slimline buildings B.V
  • Fotograf :
    ©Christiaan de Bruijne, ©Rob Hoekstra, ©Fotostudio FdW - Fedde de Weert, ©Slimline.

SZCZEGÓŁY I LINKI

Kraanspoor


Miejsce – Kontekst miejski - Historia

Projekt Kraanspoor znajduje się w Amsterdamie, a dokładniej w dawnej strefie przemysłowej na północnym brzegu rzeki IJ w pobliżu centrum miasta.

Aż do połowy lat siedemdziesiątych prowadziła w tym miejscu pełną działalność Stocznia NDSM. Ta bogata spuścizna przemysłowa została następnie opuszczona. Składała się z doków, hangarów i z infrastruktury portowej, które dawały sposobność dla tworzenia tu nowych typów działalności miejskiej. Plan urbanistyczny opracowany przez miasto przewiduje stworzenie tutaj biur, lokali na różnego typu działalność, budynków na potrzeby kultury, handlu, a w dalszej perspektywie wielu tysięcy mieszkań.

Projekt
Nowy projekt jest umiejscowiony na imponującej platformie z betonu, służącej niegdyś jako tor szynowy dla dwóch dźwigów załadunkowych. Ta platforma mierzy 270 m wzdłuż, 8,7 m wszerz i ma 13,5 m wysokości. Dzięki alternatywnej propozycji biura OTH plan urbanistyczny został zmodyfikowany, aby uniemożliwić niszczenie tej budowli i jednocześnie nadać jej nową wartość.

Koncepcja projektu jest dość prosta. Chodzi tu o duże, prostokątne i przezroczyste "pudełko", o 12,6m długości, przy 10,6m wysokości, oddzielone od betonowej struktury i spoczywające na stalowych słupach, które są dopasowane do siatki strukturalnej. Interwencja architektoniczna tak dobiera proporcje elewacji oraz ciemne tonacje, aby zachować przemysłowy charakter miejsca.

Ponowne wykorzystanie istniejącej struktury stanowiło spore utrudnienie do pokonania. Należało stworzyć jak największą powierzchnię podłóg bez radykalnego wzmacniania budowli wspornikowej. W następstwie badania wykonalności, została określona zdolność nośna tych fundamentów. Lekka struktura, składająca się z konstrukcji stalowej i z podłóg prefabrykowanych, umożliwiła wybudowanie trzech poziomów. W sumie wybudowano około 10.000 m2 biur i powierzchni użytkowych.

Konstrukcja i podłogi
Główna konstrukcja składa się ze stalowych profili z sekcji HEB 300 dla słupów HEB 240 dla belek głównych. Stabilność budynku uzyskano dzięki rdzeniom w sekcjach rurowych. Siatka strukturalna bazuje na 23 metrowych modułach, które są podzielone na trzy pola po 7,67m. W przekroju poprzecznym struktura jest asymetryczna. Od strony portu element wysięgający osiąga 3,25m od osi słupów.

Podłogi są zbudowane z elementów prefabrykowanych typu "slimline". Te podłogi składają się z trzech profili IPE 270 i z betonowej płyty okrywającej wewnętrzne skrzydło stalowych sekcji. Typowe moduły mają 7225mm długości na 2 400mm szerokości i są położone wzdłuż budynku. Panele ze sklejki nośnej pomiędzy profilami ze stali są wykończeniem podłogi. Stalowe belki podłogowe "slimline" są zespawane na końcach z płaskownikami na głównych belkach.

Całkowita wysokość strukturalna podłogi wynosi zaledwie 398mm, to jest 70mm betonu, w tym 33mm pokrycia stalowego profilu, 270mm na stalową belkę, 15mm izolacji akustycznej i dwa razy po 40mm dla podłóg drewnianych. Wewnątrz tej podłogi mieszczą się wentylokonwektory, sieć wywiewu, ciągi rur, okablowanie itp. Maksymalny ciężar tego systemu podłogowego nie przekracza 250 kg/m2. W sumie na potrzeby tego projektu zużyto 660 ton stali .

Projekt uruchomiono w 2006 roku, do czerwca wykonano 6 100 m², projekt ukończono w listopadzie 2007.

Elewacja
Całość kubatury jest pokryta podwójną przeszkloną elewacją. Elewacja wewnętrzna jest wykonana w systemie ścian kurtynowych z drewna z wypełnieniem podwójnym oszkleniem na całej wysokości płyt. Na każdym poziomie podłogi znajduje się kratownica obsługi, chroniona przez drugą warstwę oszklenia. Składa się ona ze szklanych żaluzji nastawnych, zamontowanych na aluminiowej konstrukcji. Sterowanie żaluzji jest zapewniane przez jeden silnik elektryczny na piętro.

Elewacja umożliwia optymalne oświetlenie naturalne, dobrą sprawność termiczną, a dodatkowo oferuje nieograniczony widok na otoczenie zewnętrzne.

Odpowiedź dla środowiska
Projekt odpowiada na trzy wyzwania środowiskowe:
Dzięki zachowaniu i waloryzacji istniejącej konstrukcji i starannemu wykorzystaniu materiałów i zasobów, projekt Kraanspoor wykazuje, że solidne i zgodne z dobrą integracją w dane miejsce podejście środowiskowe ma walory architektoniczne. Dla tego projektu wprowadzono w życie różne strategie, takie jak między innymi: lekka konstrukcja, dwuwarstwowa elewacja z żaluzjami nastawnymi, podłogi chłodzące, wykorzystanie bezwładności cieplnej betonowych podłóg, naturalna wentylacja. Lekka stalowa konstrukcja i wykorzystanie podłóg prefabrykowanych niezaprzeczalnie przyczyniają się do sukcesu tego projektu.

Architektura: OTH Ontwerpgroep Trude Hooykaas bv
Ekipa projektu: Trude Hooykaas , Julian Wolse / Steven Reisinger, Gerald Lindner
Inicjatywa i design: Trude Hooykaas
Adres: Kruithuisstraat 23, NL-1018 WJ Amsterdam, Holandia
Adres projektu: Kraanspoor 12-58 (przechodząc Ms. Oslofjordweg, brzeg IJ), Amsterdam, Holandia
Doradca projektu: INBO Adviseurs Bouw, Woudenberg

System podłóg Slimlmine
Kontakt: Ger van der Zanden
E-mail : zanden@slimlinebuildings.com
Slimline Buildings B.V

Powered by aware