Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Heerlen
  • Holandia
  • Architekt:
    IAA Architecten
  • 2011 - 2014
  • Klient:
    Arcus College
  • Wykonawca:
    ZND Nedicom
  • Fasada ze stali:
    Jack Muller B.V.
  • Zdjęcia:
    © Little Planet

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Detal konstrukcyjny I
  Detal konstrukcyjny II
  Detal konstrukcyjny III
  Detal konstrukcyjny IV
  Detal konstrukcyjny V
  Detal konstrukcyjny VI
  Detal konstrukcyjny VII
  Karta produktu: Granite® HDX

Nowy kampus Arcus College w Heerlen


Nowy kampus Arcus College w Heerlen w Holandii został stworzony na wzór Placu Weneckiego; składa się on z sześciu półkolistych budynków, połączonych korytarzami i wspólną przestrzenią na parterze. Do pokrycia elewacji budynku wykorzystano profilowaną blachę stalową z powłoką Granite® HDX firmy ArcelorMittal.

Nowy kampus Arcus College w Limburgu, uczelni ukierunkowanej na kształcenie zawodowe, został zaprojektowany tak, aby sprostać wyzwaniom współczesnej edukacji, uwzględniając przyszły rozwój w tym obszarze. Głównym celem projektu było stworzenie zoptymalizowanych warunków do nauki dla nowych pokoleń studentów.

Na zajęcia w nowym kampusie, którego całkowita powierzchnia wynosi 36 000 m2, uczęszcza około 3-4 tysiące studentów. Ze względu na charakter programów naukowych, niezwykle istotnym wymogiem przy budowie nowego budynku, umożliwiającym szkolenie studentów na najwyższym poziomie, było stworzenie elastycznych miejsc do pracy i nauki, zapewnienie nowoczesnych technologii informatycznych i komunikacyjnych oraz najnowocześniejszego wyposażenia sal.

Projekt: tworzenie jedności w różnorodności
Nowy Arcus Campus, zaprojektowany przez architektów z International Academy of Architecture (IAA), został stworzony na wzór Placu Weneckiego. Sześć budynków o organicznych kształtach połączono na parterze o poziomie poniżej poziomu ulicy i rozlokowano wokół dwóch patio, oddzielonych od siebie teatrem. Zastosowana koncepcja architektoniczna stanowi odpowiedź na naturalne warunki terenu: należało w niej bowiem uwzględnić różnicę wysokości 4 metrów między dojściem do ulicy, a właściwym terenem budowy.

Deptak prowadzący od ulicy Valkenburgerweg wprost do kampusu łączy ze sobą sześć budynków na poziomie ulicy. W centrum placu monumentalny żółty obiekt wskazuje dojście z głównego patio do schodów prowadzących wprost na parter budynku, gdzie usytuowane zostało główne wejście. Na tym poziomie budynki łączy wspólny korytarz i powierzchnie wspólne, takie jak na przykład bufet. Dwa duże i dwa małe patio umożliwiają dostęp światła dziennego do pomieszczeń na parterze, co jest również zasługą przeszklonych elewacji. Dwa główne patio oddzielone są od siebie teatrem, całkowicie ukrytym za pionowymi ogrodami, co dodaje budynkowi naturalnego charakteru.

Unikalny projekt kampusu daje poczucie przestrzeni i jest dostosowany do potrzeb jego użytkowników. Różnorodność w kształtach i kolorach ram okiennych, stalowe elewacje i zielone dachy wspólnie tworzą spójną całość. Każdy budynek oprócz wspólnej części na parterze ma dwa piętra. Otwierając się na przestrzeń na zewnątrz, budynki obfitują w światło dzienne.

Centralną część kampusu stanowi teren otwarty. Z jednej strony jest to miejsce, w którym studenci mogą się spotkać i porozmawiać, z drugiej strony zaś – to część kampusu, która łączy budynki i patio w harmonijną całość, tworząc tym samym swego rodzaju miasteczko.

Elewacje ze stali
Elewacje wszystkich sześciu budynków pokryto profilowaną blachą stalową z powłoką Granite® HDX firmy ArcelorMittal. Białozłoty kolor champagne dodał elegancji i estetyki całej elewacji. Łącznie do firmy Jack Muller B.V. – centrum serwisowego stali, specjalizującego się w obróbce stali powlekanej organicznie – dostarczono aż 68 ton blachy powlekanej Granite® HDX. Zwoje stali zostały wykorzystane do stworzenia blachy, a następnie przetworzone w blachę trapezową i zamontowane pod nadzorem firmy ZND Nedicom.

Zrównoważony rozwój
Kampus zaprojektowano zgodnie z najwyższymi standardami dotyczącymi zrównoważonego rozwoju. Trwałość obiektu i wszystkich jego instalacji nie była najważniejszym kryterium. Równie istotne było dążenie do tego, aby budowa kompleksu w jak najmniejszym stopniu ingerowała w środowisko. Dlatego też kampus został wyposażony w panele słoneczne i wiatraki odpowiedzialne za wytwarzanie energii, panele fotowoltaiczne stosowane do podgrzewania wody, system reutylizacji wody oraz specjalne systemy do zbierania wody deszczowej przeznaczonej do nawadniania zieleni na terenie kampusu. W czasie zimy włączane jest ogrzewanie podłogowe, natomiast latem naturalny system wentylacyjny pomaga chłodzić budynki. 

Powered by aware