Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Oosterhout
  • Holandia
  • Architektura & Projektowanie:
    Bureau Phi Breda, NL
  • 2011
  • Klient
    Mauroen Vastgoed BV
  • Wykonawca:
    Remmers Bouw Tilburg
  • Panele fasadowe:
    SCH Holland B.V.
  • Fotograf:
    Bureau Phi

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Render 1
  Render 2
  Render 3
  Render 4
  Detale konstrukcyjne
  Karta produktu: Granite® Cloudy

Obiekt przemysłowo-biurowy DistriFill


To kolejny obiekt, który dowodzi, że funkcjonalna architektura niekoniecznie musi być prosta i zwyczajna. W projekcie tego budynku estetyka idzie w parze z funkcjonalnością, formą i trwałością. Elewacja została wykonana z powlekanej stali Granite® Cloudy, wyprodukowanej przez firmę ArcelorMittal.

Ten położony w Oosterhout w Holandii kompleks przemysłowy został ukończony w 2011 roku i jest obecnie używany przez DistriFill, międzynarodową firmę specjalizującą się w opracowywaniu, produkcji i rozprowadzaniu nawozów oraz chemikaliów organicznych.

Magazyn oferuje 5 500 metrów kwadratowych powierzchni, odpowiedniej zarówno dla dużych, jak i niewielkich systemów przechowywania chemikaliów. Dzięki stalowej strukturze budynku oraz właściwościom podłoża, w określonych obszarach możliwe jest zagospodarowanie dodatkowych poziomów.

Magazyn pracuje w systemie Value Added Logistics, a duża ilość światła dziennego pozwala na oszczędności energii elektrycznej. Dzienne światło wpada do magazynu przez trójkątne okna północnej fasady budynku. Na pochyłej fasadzie południowej zostaną zainstalowane panele fotowoltaiczne.

Zintegrowaną część biurową można rozpoznać po zakrzywionej elewacji łamiącej prostokątną ramę tego kompleksu. Przestrzeń biurowa może być dowolnie zorganizowana. W górnej części elewacji znajduje się świetlik, który przełamuje metalową fasadę i wpuszcza światło dzienne. Ta gigantyczna szklana fasada zapewnia widok na otaczający ogród. Stołówka jest położona w budynku biurowym, jej wysokość to nawet 9 metrów.

Granite® Cloudy

Głównym wymogiem estetycznym stawianym przed architektami w kwestii elewacji było osiągnięcie naturalnego wyglądu, a preferowanymi kolorami był miedziany i brązowy.

Jako że zdaniem architektów standardowe kolory (9006 oraz 7016) w niewystarczającym stopniu oddawały dynamikę koncepcji budynku, postanowili oni użyć powłoki organicznej Granite® Cloudy, wyprodukowanej przez firmę ArcelorMittal Flat Carbon Europe. Powłoka ta łączy dwa odcienie, które przeplatając się tworzą „efekt chmur”.

Tekst: Constructalia

Powered by aware