Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Almelo
  • Holandia
  • Architekt:
    pr8 architecten
  • 2014 - 2015
  • Klient:
    Heracles Almelo
  • Wykonawca:
    AKOR Bouw
  • Stalowy dach:
    SDW Profiel
  • Zdjęcia:
    © Little Planet

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Karta produktu: Aluzinc®: aluminiowo-cynkowa stal powlekana

Stadion Polman


Stadion Polman w Almelo, w obliczu coraz większych sukcesów odnoszonych przez swój klub piłkarski, wymagał znacznego zwiększenia liczby miejsc siedzących w obiekcie. W rezultacie stadion zyskał dodatkową kondygnację, a w ramach tej rozbudowy konieczne było zbudowanie nowego zadaszenia stadionu. Zostało ono wykonane ze stali powlekanej Aluzinc® firmy ArcelorMittal.

Projekt architektoniczny stadionu Polman, zakładający renowację i powiększenie obiektu, został przygotowany przez holenderskich architektów z pr8 architecten, pod przewodnictwem Norberta Lienescha. Projekt zakładał dodanie drugiej kondygnacji po wszystkich czterech stronach boiska, w celu uzyskania większej liczby miejsc siedzących na terenie obiektu. W związku z tym, stare zadaszenie stadionu musiało zostać zdemontowane i zastąpione nową konstrukcją dachu.

Aluzinc®: doskonała odporność i estetyczny wygląd zgodnie z wymogami współczesnej architektury
Stal powlekana Aluzinc® firmy ArcelorMittal, wykorzystana przy budowie konstrukcji nowego zadaszenia stadionu, została wyprodukowana w zakładach firmy w Dudelange, w Luksemburgu. SDW Profiel, który przetworzył stal Aluzinc® z kręgów na stalowe arkusze blachy trapezowej, doradził ekipie budowlanej zastosowanie tej metalicznej stali powlekanej, ze względu na jej unikalny estetyczny wygląd, który charakteryzuje lśniąca, srebrna powłoka, oraz ze względu na jej doskonałą odporność antykorozyjną, która zapewnia wyjątkową trwałość materiału.

Do produkcji blachy profilowanej do budowy dachu firma ArcelorMittal dostarczyła w sumie 90 ton stali powlekanej Aluzinc® AZ 185 (ze specjalnym wykończeniem uniemożliwiającym powstawanie odcisków placów).

Renowacja stadionu Polman: informacje podstawowe i szczegóły
Rozbudowa stadionu Polman w miejscowości Almelo, domu klubu piłkarskiego Heracles Almelo, okazała się niezbędna w obliczu coraz większych sukcesów drużyny w holenderskiej lidze, a co za tym idzie zwiększonego zapotrzebowania na bilety na mecze drużyny. Stadion klubowy, który został otwarty w 1999 roku, pierwotnie mógł pomieścić 6 900 widzów, a w 2005 roku liczba ta wzrosła do 8 500 miejsc siedzących, jednakże zapotrzebowanie nieustająco rośnie. Po wielu latach negocjacji stwierdzono, że plany budowy całkiem nowego stadionu są niemożliwe do zrealizowania ze względów finansowych, dlatego też Heracles podjął decyzję o rozbudowie i renowacji istniejącego obiektu.

Projekt renowacji zakładał stworzenie wizualnie nowego stadionu, z wykorzystaniem biało-czarnych barw klubu, z okrągłą przestrzenią, gdzie miały znajdować się miejsca siedzące. Przestrzeń ta miała niejako wyrastać z otaczającego ją prostokątnego budynku, gdzie miały znajdować się infrastruktura stadionu oraz przestrzeń komercyjna.

Dzięki dodatkowej kondygnacji stadion posiada teraz 13 500 miejsc siedzących, z czego 11 500 miejsc jest dostępnych dla fanów klubu, 1 700 miejsc to miejsca biznesowe, a 20 tzw. "sky boxes" oferuje dodatkowe 300 miejsc siedzących dla widzów.

Dodatkowa kondygnacja została wyposażona w nowe składane siedzenia w czarno-białych barwach klubu Heracles. Dodatkowy poziom zapewnia doskonałą widoczność z każdego końca stadionu. Nowe siedzenia są większe, aby zapewnić widzom jeszcze większy komfort oglądania.

Prace renowacyjne zostały przeprowadzone w dwóch etapach, aby nie zakłócać funkcjonowania obiektu. Pierwszy etap został przeprowadzony w 2014 roku i obejmował powiększenie przestrzeni po południowej i zachodniej stronie stadionu, modernizację przestrzeni biurowych, szatni oraz wejścia głównego. Drugi etap natomiast obejmował zwiększenie liczby miejsc tj. zbudowanie drugiego, dodatkowego poziomu z miejscami siedzącymi po wszystkich 4 stronach boiska i budowę nowego zadaszenia oraz nowej okładziny elewacyjnej, wykonanej z wiatroszczelnego materiału, zainstalowanej na zakrzywionej albuminowej konstrukcji.

Powered by aware