Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT i REALIZACJA


  • Wageningen
  • Holandia
  • Architekt & Inżynierowie:
    BDG Architecten Ingenieurs Zwolle
  • 2013
  • Klient:
    Aeres Groep, Ede
  • Przetwarzanie stali:
    Jack Muller B.V. (Steel Service Center)
    ZND Nedicom (Inżynieria i instalacja fasad)
  • Fotograf:
    Dirk Verwoerd for ArcelorMittal

SZCZEGÓŁY i LINKI


  Render
  Stal perforowana - detale
  Karta produktu: Granite® HDX

Stoas Vilentum Hogeschool w Wageningen


Zielony uniwersytet: nowy budynek stworzony na potrzeby wydziału nauk stosowanych w rolnictwie, produkcji żywności, ogrodnictwie, agrobiznesie oraz zoologii holenderskiego Uniwersytetu Stoas Vilentum w mieście Wageningen, mieści zarówno obiekty badawcze, jak i sale wykładowe. Część elementów fasady cylindrycznej bryły została wykonana z powlekanej stali Granite HDX.

Trzypiętrowy budynek, opracowany przez holenderskie studio architektoniczne BDG Architecten Ingenieurs Zwolle, został zaprojektowany tak, aby odzwierciedlać myśl „ekologicznej inteligencji”, filozofię uniwersytecką odnoszącą się do nauki i rozwoju, ludzkich zachowań, stosunków pomiędzy człowiekiem i naturą, ekosystemów i ekologii, a także stanowiącą podstawę do szkoleń przeprowadzanych na Uniwersytecie Stoas Vilentum. Ta „ekologiczna inteligencja”, opisywana jako centrum holistycznego, spójnego, nieprzewidywalnego, elastycznego i otwartego podejścia, racjonalnego i nieracjonalnego jednocześnie, ma swoje odzwierciedlenie w nowoczesnym budynku uniwersytetu.

Cylindryczny kształt budynku wybrano celowo, gdyż symbolizuje on struktury pozbawione hierarchii; wykładowcy i studenci są postrzegani i traktowani na równi. Każde piętro ma zasadniczo taki sam kształt oraz taki sam widok. Ponadto ten unikalny kształt oferuje najbardziej pożądany stosunek powierzchni piętra do zewnętrznej powierzchni ściany. Straty energii przenikającej przez ściany są minimalne.

Fasada budynku jest całkowicie przeszklona, aby zapewnić dopływ naturalnego światła, zaś pomiędzy piętrami rozmieszczono poziome, nieregularnie perforowane elementy ze stali, które otaczają cały budynek. Te elementy ze stali o różnych wysokościach definiują rozmiary okien; działają również jak osłony przeciwsłoneczne, które nakładają się na okna od góry lub od dołu w miejscach, gdzie naturalne światło nie jest potrzebne w tak dużym natężeniu. W ten sposób stalowa część fasady determinuje rozmiar okien w każdym pomieszczeniu, skutkując nieregularnym wzorem poziomych linii na fasadzie budynku.

Materiałem użytym do wykonania elementów perforowanych jest powlekana stal Granite® HDX  z powłoką farby o grubości 55mμ.

Jack Muller BV, centrum serwisowe stali specjalizujące się w stali powlekanej organicznie, rozwinęło zwoje na arkusze. Arkusze te zostały uformowane do wymaganego kształtu i zainstalowane pod nadzorem ZND Nedicom. ArcelorMittal Flat Carbon Europe dostarczyło łącznie 60 ton obustronnie powleczonej stali Granite® HDX w kolorze RAL 7039. Doradztwo Jacka Muller oraz ArcelorMittal umożliwiło ZND Nedicom dostosować najlepsze możliwe rozwiązanie dla tej aplikacji. Wczesne zaangażowanie wszystkich potencjalnych partnerów przyczyniły się do ostatecznego procesu decyzyjnego. Biorąc pod uwagę wymagania użytkownika końcowego określone przez architekta, partnerzy finalnie wybrali właśnie to rozwiązanie oparte na stali powlekanej organicznie.

Jaskinia i gniazdo – przestrzenie wewnętrzne
W przypadku wewnętrznej organizacji uniwersytetu punktem wyjścia była koncepcja „jaskini” oraz „gniazda”. O ile gniazdo stanowi racjonalną przestrzeń, tworzoną przez ptaki i niezwykle funkcjonalną, odbudowywaną każdej wiosny, w nieracjonalnej jaskini mieszkańcy dostosowują się do istniejących przestrzeni oraz rozlokowują się zgodnie z zastanymi warunkami i potrzebami. Budynek uniwersytetu to integralne połączenie funkcjonalnych przestrzeni inspirowanych ideą „gniazda”, takich jak laboratoria czy biura, oraz znajdujących się między nimi „jaskiń”; w budynku znajdują się również otwarte obszary przejściowe, których wykorzystanie jest nieprzewidywalne i pozostawione wyborowi użytkowników.

Budynek oferuje maksymalną elastyczność; trzy piętra rozmieszczone są wokół centralnie usytuowanej pustej przestrzeni, która rozciąga się na całej wysokości budynku. Jej charakterystycznym elementem są krzyżujące się klatki schodowe, zapewniające dostęp do wszystkich pięter. Otwarta konstrukcja wpisuje się w ideę równości studentów i wykładowców oraz wspiera ich wzajemną interakcję.

Budynek, szkielet oraz instalacje nie znajdują się w opozycji wobec siebie, lecz tworzą integralny system przyjazny jego użytkownikom. Instalacje są widoczne i wpisane w konstrukcję budynku w sposób niezwykle przemyślany; sprawiają wrażenie, że uniwersytet tętni życiem i jest kwintesencją połączenia energii i ekologii. Współgrający z uniwersytecką wizją edukacji design podkreśla fakt, że wszystko jest ze sobą ściśle powiązane i może być zrozumiane wyłącznie w powiązaniu z tym, co jest wokoło.

Architektura i krajobraz
Architektura i krajobraz są ze sobą nierozerwalnie powiązane, a to za sprawą usytuowania budynku na zielonym pagórku; znajduje się on nieco wyżej niż reszta budynków w kampusie, w otoczeniu trawiastych stoków. W przypadku perforowanych fasad a także pięter wybrano motyw mikoryzy, symbiozy pomiędzy grzybami a korzeniami roślin o włóknistej strukturze. Mikoryza symbolizuje inteligentne synergiczne połączenie, odpowiadające koncepcji, gdzie „całość to coś więcej niż tylko suma poszczególnych elementów”.

Zintegrowane struktury ekologiczne można odnaleźć w wielu innych częściach budynku. Uniwersytet Stoas Vilentum zajmuje prominentne miejsce w kampusie w Wageningen, które rozwija się w idealne środowisko, gdzie nauka, praca oraz wspólne życie będą kwitły i tętniły życiem w nadchodzących latach.

Tekst: BDG Architecten Ingenieurs Zwolle i Constructalia

Powered by aware