Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Utrecht
  • Holandia
  • Architekt:
    Kraaijvanger
  • 2009 - 2014
  • Klient:
    City of Utrecht
  • Deweloper:
    NS Poort
  • Biuro inżynieryjne:
    Zonneveld Ingenieur
  • Wykonawca konstrukcji stalowej:
    ASK Romein - Oostingh Staalbouw
  • Wykonawca:
    Boele Van Eesteren, G&S Bouw
  • Zdjęcia:
    1-4: © Stijn Poelstra, 5-7: © Kraaijvanger

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Przekroje i Detale
  Karta produktu: Kształtowniki słupowe szerokostopowe HD
  Karta produktu: Histar®

Urząd Miasta Utrecht


Nowy urząd miasta w holenderskim mieście Utrecht, zbudowany częściowo nad głównym dworcem kolejowym, został stworzony w koncepcji układu pionowego. Nie tylko kształt budynku jest unikalny, ale również jego projekt, na który wpłynęło skomplikowane położenie budynku. Firma ArcelorMittal dostarczyła profile stalowe w gatunku Histar® do budowy konstrukcji budynku.

Nowy urząd miasta w Utrechcie został zaprojektowany przez Kraaijvander Architects. Lokalizacja budynku jest skomplikowana, ale dość obiecująca. Budynek jest położony częściowo przy i częściowo nad nową stacją kolejową zaprojektowaną przez Benthem Crouwel Architects. Zachowanie dostępu zarówno do stacji kolejowej, jak i do urzędu miasta od strony wzniesienia nad torami i peronami było dla architektów wyzwaniem. Złożoność tego projektu została jeszcze bardziej podniesiona przez zaplanowany węzeł komunikacyjny dla połączeń autobusowych i ekspresowych tramwajowych na parterze.

Architektura
Trzy niższe kondygnacje urzędu miasta, położone między parterem i poziomem ogólnodostępnym, stanowią parking i zaplecze techniczne. Razem tworzą one podium na poziomie ogólnodostępnym, położone 7,5 metra nad ziemią, które łączy się ze stacją kolejową nad torami i peronami. Szczególną uwagę poświęcono na połączenie obszarów po obu stronach torów poprzez stworzenie „centralnej alejki” wiszącej nad torami wzdłuż nowej stacji kolejowej i otwierającej się na zachód, gdzie urząd miasta i stacja spotykają się. Wejście do urzędu znajduje się od strony alejki.

Od poziomu alejki kilka pierwszych kondygnacji przeznaczonych jest dla osób pełniących funkcje publiczne. Trzy piętra (6, 11 i 21) służą jako miejsca spotkań służbowych i charakteryzują je wyższe sufity. Pozostałe kondygnacje to powierzchnie biurowe.

Kształt budynku jest wynikiem połączenia trzech typów budynków: przestrzeni publicznej podzielonej między pierwsze pięć pięter, prostokątnego elementu budynku, który znajduje się powyżej dachu stacji i otacza przestrzeń ogólnodostępną oraz podzielonych wież. Pod względem budowy konstrukcja jest oparta na kilku wytrzymałych podporach, nie zaś na zwykłym równomiernym rozprowadzeniu ciężaru. Ze względu na dużą głębokość budynku w różnych miejscach zostały utworzone większe, puste przestrzenie, jak wewnętrzne dziedzińce i atrium. Pozwala to na uzyskanie optymalnego dostępu światła dziennego i przyjemnego środowiska pracy.

Architekci chcieli zapobiec, aby urząd miasta stał się ikoną biurokracji, choćby ze względu na wielkość obiektu. Było zatem ważne, aby obszary biurowe i przestrzeń publiczna były ze sobą związane, dzięki czemu powstaje wrażenie, że budynek otwiera się do ludzi. Pokazuje to dosłowną przejrzystość samorządu lokalnego i tworzy inspirujący, otwarty budynek. Stosunkowo niewielkie gabaryty budynku oznaczały, że nie wszystkie funkcje publiczne mogą być umieszczone na tym samym piętrze. Zamiast tego są one podzielone na kilka poziomów wokół dużego, przestronnego atrium. W związku z tym ważne jest to, że piętra te nie znajdują się bezpośrednio nad sobą, ale zamiast tego są przesunięte i wystają. Tworzy to wiele punktów odniesienia. Z holu głównego mamy widok na wewnętrzny ogród subtropikalny na pierwszym piętrze i wysokie na cztery kondygnacje okna.

Połączenie trzech rodzajów budynków i zróżnicowany dostęp światła dziennego za każdym razem tworzy inny efekt na różnych piętrach. Te części łączą ze sobą piętra, aby stworzyć pionowy krajobraz. W ten sposób są wykorzystane różne możliwości funkcjonalne na poszczególnych piętrach, a obiekt zachowuje skromny charakter. Przestrzeń publiczna, obszar na zewnątrz budynku, strefy światła dziennego i obszary biurowe są przestrzennie połączone w zwartym układzie.

Struktura
Ze względu na skomplikowane położenie urzędu miasta, wymagał on specjalnego projektu konstrukcyjnego. Konstrukcja – będąca następstwem peryferii – jest widoczna w elewacji budynku. Nie wynika ona z systemu polegającego na tworzeniu kątów prostych, ale z systemu w pełni funkcjonalnych przekątnych, które przenoszą obciążenia pionowe w elewacji. Wraz z betonowymi trzonami wieży północnej te ukośne elementy zapewniają także stabilność budynku.

Południowa wieża, zbudowana tuż nad dworcem kolejowym, jest wzmocniona tylko przez pięć wielkich kolumn, które przecinają terminal transportu publicznego. Złożona struktura 3D przenosi ciężar z wieży południowej na kolumny.

Stal ArcelorMittal

ArcelorMittal Europa – Long Products dostarczyło około 8 000 ton stalowych belek, z których 5 000 ton to belki stalowe w gatunku Histar 460, które posłużyły do stworzenia kolumn w konstrukcji budynku urzędu miasta.

Tekst: Kraaijvanger & Constructalia

Powered by aware