Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Calgary
  • Kanada
  • Architekt:
    Fosters + Partners
    Zeidler Partnership
  • 2007 - 2013
  • Klient:
    H+R Real Estate Investment Trust
  • Biuro inżynieryjne:
    Yolles (structural)
    Kellam Berg (civil)
    Cosentini (mechanical)
  • Deweloper:
    Matthews Southwest Developments
  • Główny Wykonawca:
    Ledcor Construction
  • Fotograf:
    Nigel Young for Foster + Partners

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Przekrój poprzeczny
  HISTAR®: stal o wysokiej wytrzymałości
  W - Dwuteowniki szerokostopowe amerykańskie

Drapacz chmur Bow


Mający 236 m wysokości należący do firmy Fosters + Partners budynek Bow to najwyższy drapacz chmur w Calgary. Jego ikoniczny, falujący wygląd z zewnętrzną kratownicową konstrukcją wynika z analizy klimatu i przyczynia się do wysokiej efektywności ekologicznej budynku. Firma ArcelorMittal dostarczyła stal konstrukcyjną w jakości Histar®.

Bow to śmiały, nowy charakterystyczny punkt na linii horyzontu w Calgary i jest jednakowo ważny w kontekście miejskim, społecznym i środowiskowym. Jego forma została ukształtowana w wyniku analizy klimatu: skierowana w kierunku południowym wieża gnie się w kierunku słońca, aby wykorzystać jego światło i ciepło, maksymalizując jednocześnie przestrzeń na biura z widokiem na góry Rocky Mountains.

Poprzez skierowanie wypukłej fasady w kierunku, skąd najczęściej wieje wiatr, obciążenia konstrukcyjne są zminimalizowane, co przyczynia się do zmniejszenia ilości stali użytej do wzniesienia naturalnie efektywnej konstrukcji kratownicowej. Zewnętrzna konstrukcja kratownicowa składa się ze stalowych sekcji w kształcie trójkąta rozciągających się na sześć pięter, co pozwala na wizualne przełamanie rozmiarów budynku.

Jako pierwsza główna inwestycja po wschodniej stronie Centre Street, ważnej osi w centrum Calgary, ta licząca 58 pięter wieża stanowi także wspólny mianownik dla otaczających ją budynków. W dwóch miejscach łączy się z miejskim systemem zamkniętych kładek dających schronienie przed srogimi zimami, z których znany jest ten region. Ponadto pierwsze piętro jest dostępne dla wszystkich, znajdują się tam sklepy, restauracje i kawiarnie.

Na zewnątrz łukowaty kształt budynku wytycza sporych rozmiarów plac miejski wpisujący się w krajobraz, ze znaną rzeźbą autorstwa hiszpańskiego artysty Jaume Plensa na jego środku.

Bow stanowi najwyższy komercyjny budynek biurowy w kraju poza Toronto; mieszczą się w nim siedziby główne firm Encana oraz Cenovus, a do wykorzystania jest powierzchnia o łącznej wielkości 195.000 m2 powyżej poziomu gruntu i 6 poziomów poniżej gruntu (97.000 m2) z miejscami parkingowymi na 1375 samochodów.

Trzy ogrody rozdzielają piętra biurowe, zapewniając naturalną wentylację, a każdy z nich sięga na wysokość sześciu pięter. W części budynku wyginającej się do wewnątrz przeszklona fasada jest wyciągnięta w przód, dzięki czemu utworzono kilka atriów. Biegną one przez całą wysokość wieży i działają jak klimatyczne strefy buforowe izolujące budynek. Zarówno atria, jak i otwarte ogrody pomagają w znaczącym zredukowaniu zapotrzebowania budynku na energię.

Otwarte ogrody pełnią także ważną rolę społeczną: jako że każde piętro ma takie wymiary, aby pomieścić cały dział biznesowy, zachodziła potrzeba promocji współpracy między firmami: trzy ogrody, które sięgają do atriów na poziomach 24, 42 i 54, umożliwiają pionowy dostęp do pięter biurowych i znajdują się w nich drzewa, miejsca siedzące, sale spotkań, sale cateringowe oraz miejscowe szyby wind. Na najwyższym piętrze znajduje się audytorium.

Stalowa konstrukcja Bow

Biorąc pod uwagę założenia projektowe i ekologiczne, geometrię budynku, projekt elewacji, estetykę wnętrza i części zewnętrznej oraz rozplanowanie przestrzeni, stal stanowiła naturalny wybór na konstrukcję budynku. Wykorzystanie stali konstrukcyjnej o wysokiej wytrzymałości zapewniło dodatkowe zalety: mniejsze elementy pionowe przenoszące obciążenia pozwalają na wykorzystanie lekkich konstrukcji stropowych o dużej rozpiętości, większe przestrzenie pozbawione kolumn dają więcej otwartej przestrzeni i większą elastyczność oraz – o czym nie należy zapominać – bardziej ekonomiczne fundamenty dzięki ich zmniejszonej wadze.

Charakterystyczna dla budynku siatka kratownicowa działa tak, jak jeden z jego systemów konstrukcyjnych, poprawiając wytrzymałość poprzeczną. Składa się z trzech głównych ram kratownicowych na wygiętej elewacji po południowej stronie oraz z dwóch po stronie północnej, połączonych ze stalowymi ramami kratownicowymi odpornymi na skręcanie. Trzy konwencjonalne poboczne systemy kratownicowe zwiększają sztywność boczną wieży, jeden jest umiejscowiony wokół szybu windy głównej w środku, zaś dwa znajdują się wzdłuż głównych schodów w tak zwanych „palcach” budynku.

Ze względu na swoją lokalizację na południe od rzeki Bow, jedną z wytycznych urbanistycznych było zbudowanie budynku o takiej wysokości, aby uniknąć zacieniania rzeki w okresie przesilenia jesiennego. To ograniczenie wysokości miało wpływ na grawitacyjny system przenoszenia obciążeń: aby zachować niewielką głębokość belek podłogi (poniżej 485 mm/19 cali) dodano sieć kolumn wewnętrznych.

Jest to największy budynek o konstrukcji stalowej w Kanadzie, zużyto na niego łącznie 39.000 ton stali i 900.000 stóp kwadratowych szkła. Firma ArcelorMittal dostarczyła 4900 ton sekcji W14x16 x145-730, z czego 3320 ton było dostarczonych w jakości Histar®.

Płyta do fundamentów została wykonana podczas pojedynczego wylania betonu –  była największym pojedynczym wylaniem betonu w historii budownictwa w Kanadzie. Fundamenty mają 3m grubości i wypełnione są 14000 m3 betonu, wykopano 400.000 m3 gruntu.

Ekologia

Osiągnięcie zamierzeń ekologicznych było ważną kwestią podczas projektowania budynku i jego konstrukcji; jego trwałość ma za zadanie zmniejszenie negatywnego oddziaływania budynku na środowisko.

Forma budynku odbija podmuchy dominującego wiatru, pozwalając na lżejszą konstrukcję, redukując tym samym ilość wykorzystanych materiałów oraz wielkość fundamentu.

Ciepło słoneczne zakumulowane w atrium jest oddawane cały rok – zarówno zimą, jak i w lecie, co zmniejsza obciążenie systemów mechanicznych.

Przeszklone przestrzenie dużych rozmiarów zmniejszają zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie, budynek posiada system redystrybucji ciepła, a wentylacja zapewniona jest dzięki podniesionym podłogom.

Powered by aware