Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Frankfurt nad Menem
  • Niemcy
  • Architekt:
    Prof. Christoph Mäckler Architekten
  • 2008 - 2011
  • Wykonawca:
    CA Immo Deutschland
  • Fotograf:
    1-9: CA Immo,
    10-12: ArcelorMittal Construction Deutschland
  • WWW

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Model
  Karta produktu: Cofrastra 40

Tower 185


Czwarty co do wielkości najwyższy biurowiec w Niemczech, wybudowany na nowo powstałym europejskim osiedlu we Frankfurcie składa się z 54 pięter i ma wysokość 207 m. Na konstrukcję stropów zużyto ponad 76 000 m2 profili zespolonych Cofrastra 40 firmy ArcelorMittal.

Tower 185 reprezentuje nową generację wysokich budynków i symbolizuje początek nowej ery w budownictwie, świadomym spoczywającej na nim odpowiedzialności oraz spełniającym wymagania przepisów środowiskowych. Oprócz zrównoważonych rozwiązań funkcyjnych budowla charakteryzuje się także dużą elastycznością powierzchni użytkowych.

Wejście do budynku znajduje się od strony nowego centrum sklepowego, pomiędzy dzielnicą bankową a terenem targów, w pobliżu centrum handlowego i kongresowego Skyline Plaza.

Architektura

Z sześciopiętrowego cokołowego budynku w kształcie podkowy z frontem wykonanym z naturalnego kamienia wyrastają dwie bryły budynku ze szklano-aluminiową fasadą, połączone pośrodku zaokrąglonym szklanym elementem.

Projekt ten został wykonany przez frankfurckiego architekta – profesora Christopha Mäcklera, zgodnie z nurtem zmaterializowanego modernizmu. Bryła budynku symbolizuje ponadczasową elegancję oraz stanowi przykład umiejętnego projektowania w dobie kurczących się zasobów naturalnych.

Tower 185 wkomponowuje się harmonijnie w otoczenie i sąsiadującą z nim architekturę. Zastosowane materiały nadają budynkowi lekkości i spełniają wszystkie wymagania z zakresu kompozycji, funkcjonalności, ekologii i ekonomiczności.

Zrównoważony rozwój w budownictwie

Tower 185 został zaprojektowany w myśl zasad zrównoważonego rozwoju w budownictwie i gospodarce nieruchomościami, przez co spełnia wymagania określone dla LEED Gold. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) to międzynarodowy system klasyfikacji opracowany w 1998 roku przez tzw. Radę Zielonego Budownictwa (Stowarzyszenie Budownictwa Zrównoważonego) określający wytyczne dla ekologicznego, oszczędzającego zasoby naturalne oraz zrównoważonego budownictwa. System jest odpowiedzią na wszystkie aktualne wymagania w tym zakresie.

Inteligentny projekt energetyczny zastosowany w budynku Tower 185 spełnia główne kryteria LEED i umożliwia utrzymanie przez dłuższy czas kosztów na stałym poziomie.

  • Fasada budynku jest w 50% zamknięta, co pozwala na zmniejszenie kosztów ogrzewania, wentylacji, a tym samym kosztów eksploatacyjnych oraz redukcję emisji CO2. Duże, ręcznie otwierane okna sięgające podłogi zapewniają optymalne, naturalne oświetlenie i wentylację. Reprezentacyjna fasada rotundy łączącej dwie bryły budynku została wykonana ze szkła. Ponieważ jest skierowana na północ, nasłonecznienie nie jest zbyt duże.
  • Wykorzystanie 2,3 mln litrów deszczówki rocznie (do spłukiwania toalet i nawadniania zieleńców) pozwala na zmniejszenie zużycia świeżej wody w budynku.
  • 25% działki składa się z terenów zielonych, a także odcinka płaskiego dachu budynku cokołowego.
  • Do budowy użyto wyłącznie materiałów ekologicznych.
  • Ponad 90% odpadów budowlanych ponownie wykorzystano, centralna logistyka na terenie budowy przyczyniła się do zmniejszenia zużycia energii przeznaczonej na utylizację odpadów o ok. 65%.
  • Zastosowanie regionalnych materiałów budowlanych pozwoliło na skrócenie odległości transportowych, a tym samym zmniejszenie zużycia CO2.


Optymalizacja powierzchni użytkowych

Tower 185 umożliwia znacznie bardziej wydajne i elastyczne wykorzystanie powierzchni użytkowych niż w przypadku innych standardowych biurowców. Ze względu na charakterystyczny rzut poziomy i stałą wysokość pomieszczeń (3 m) na jednym piętrze można zmieścić o 35% więcej powierzchni biurowych. Ponadto na każdym z pięter można ulokować 54 stanowiska przy oknie oraz 8 biur narożnych.
Łączna powierzchnia w budynku przeznaczona na wynajem wynosi ponad 100.000 m2.

Cokołowy budynek w kształcie podkowy tworzy u podnóża wieży powierzchnię otoczoną arkadami, która może być wykorzystana jako podjazd. Pod arkadami znajdują się zakłady gastronomiczne oraz sklepy.

Dodatkowo w budynku znajduje się przedszkole oraz garaż podziemny z 551 miejscami parkingowymi i stacjami ładowania pojazdów elektrycznych oraz 170 miejscami dla rowerów. Usytuowanie budynku zapewnia dogodne połączenia komunikacyjne.

Zgodnie z danymi właściciela budynku w przyszłości planowana jest instalacja wind, które znacznie skrócą czas oczekiwania: 10 wind poruszających się z dużą prędkością będzie pokonywać w ciągu sekundy odcinek 7 m.

Budowa

Po 33 miesiącach prac budowlanych zakończono budowę Tower 185, przeznaczając na ten cel 450 mln euro.

Zastosowano masywną konstrukcję z żelbetu w kształcie tuby. Zbrojeniowy rdzeń i fasady stanowią konstrukcję nośną.

HOCHTIEF AG zatrudniony do budowy wieży zdecydował się na użycie zespolonych profili Cofrastra 40, wysokiej jakości systemu stropów zespolonych, zaprojektowanego i wyprodukowanego przez firmę Arval by ArcelorMittal.

Istotną zaletą systemu jest szybki montaż, co pozwala na znaczne skrócenie czasu budowy.

W sumie firma ArcelorMittal Arval do budowy stropów w budynku „Tower 185” dostarczyła ponad 76000m2 blachy profilowanej Cofrastra 40.

Powered by aware