Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Düsseldorf
  • Niemcy
  • ArchiteKt:
    Studio Daniel Libeskind with Architekt Daniel Libeskind AG, Zurich
  • 2013
  • Klient:
    die developer projektentwicklung gmbh
  • Biuro inżynieryjne:
    KKK with NAI Nagaraj Ingenieure (inżynieria konstrukcyjna)
    Winter Ingenieure (inżynieria mechaniczna i elektryczna)
  • Wykonawca:
    Zechbau GmbH
  • Zdjęcia:
    ©
    Kö-Bogen / krischerfotografie

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Karta produktu: Kształtowniki słupowe szerokostopowe HD
  Karta produktu: Stal o wysokiej wytrzymałości S460

Kö-Bogen


Ten nowy wielofunkcyjny kompleks powstały w centrum niemieckiego miasta Düsseldorf jest częścią projektu regeneracji obszarów miejskich. Dzięki charakterystycznemu sinusoidalnemu kształtowi, kompleks stanowi pomysłowe  przejście z zatłoczonego centrum miasta do zielonych krajobrazów sąsiedniego parku Hofgarten. Firma ArcelorMittal dostarczyła stal konstrukcyjną do budowy tej nowej ikony architektury.

Architektura
Projekt nowego kompleksu, który stanowi pierwszy krok do regeneracji obszarów miejskich Düsseldorfu,  został powierzony amerykańskiemu architektowi Danielowi Libeskindowi. Kompleks mieści się na końcu głównej ulicy Königsallee, tam gdzie zaczyna się nowo wybudowana promenada Hofgarten. Kö-Bogen  (pol. łuk królewski) składa się z dwóch pięciopiętrowych budynków o organicznych kształtach. Jego nazwa wywodzi się od przyległej ulicy Königsallee i kształtem przypominającej łuk granicy oddzielającej ulicę od parku Hofgarten. Te dwie konstrukcje oddzielone są przejściem dla pieszych, ale powyżej zostały połączone dwupiętrowym mostem.

Budowa kompleksu została zakończona w 2013 roku. Kompleks architektoniczny oferuje około 42 000 m2 powierzchni biurowej, handlowej i restauracyjnej na pięciu poziomach oraz parking podziemny.

Do budowy falistych elewacji budynku wykorzystano szkło i biały kamień naturalny (trawertyn), które przełamano kilkoma ukośnymi cięciami i wykończono kilkoma małymi ogrodami. Wymyślny kształt budynku sprawia, że elewacja, zależnie od perspektywy, z której patrzymy, może być pozioma lub pionowa. Płyty szklane i kamienne oraz elementy aluminiowe zostały dobrane tak, aby stworzyć jednorodną całość.

Projekt Kö-Bogen wykorzystuje zarówno proste, jak i zakrzywione linie. Linie proste mają na celu odzwierciedlenie sąsiadujących budynków na ulicy Königsallee, a krzywe linie obecne na dziedzińcu są nawiązaniem do stref wyznaczonych dla pieszych. Projekt budynku ma naturalnie połączyć krajobraz i przestrzeń użytkową. Efekt ten zostaje osiągnięty nie tylko dzięki geometrycznym kształtom, ale również dzięki ukośnym cięciom w elewacji, zielonemu dziedzińcowi i zielonemu dachowi. Wszystkie te elementy sprawiają, że nowy kompleks staje się częścią środowiska, które łączy przestrzeń miejską z przestrzenią parkową.

Równowaga środowiskowa
Unikalny projekt i ekologiczny pomysł na kompleks Kö-Bogen odzwierciedla nowoczesną koncepcję rozwoju miasta i ma na celu zapewnienie zrównoważonego rozwoju Düsseldorfu, a w szerszym kontekście całych Niemiec.

W marcu 2014 roku projekt otrzymał prestiżową nagrodę MIPIM w kategorii „Najlepszy projekt rewitalizacji”. Sześć miesięcy później Kö-Bogen otrzymał certyfikat LEED na poziomie platynowym, przyznawany konstrukcjom budowlanym zgodnym z zasadami zrównoważonego budownictwa.

Kö-Bogen odznaczył się w dwóch kategoriach LEED „Odnawialne źródła energii” i „Świadomość środowiskowa zasobów budowlanych”, głównie dzięki zoptymalizowanemu zarządzaniu energii, systemowi pomp ciepła wykorzystującemu energię geotermalną do ogrzewania i chłodzenia oraz systemowi odzysku ciepła, który przyczynił się do uzyskania oszczędności energii na poziomie 20%. W porównaniu z innymi podobnymi projektami, Kö-Bogen wykazuje o 30% mniejsze zużycie wody. Uzyskano to dzięki działaniom na rzecz oszczędności wody i dużym obszarom infiltracyjnym zlokalizowanym na dachu. Kolejnym czynnikiem, który przyczynił się do przyznania budowli certyfikatu LEED na poziomie platynowym były przestrzenie zielone, takie jak dach, dziedziniec i wycięcia w elewacji. Dzięki nim otwarta przestrzeń kompleksu stanowi 47% całości struktury.

Stal ArcelorMittal

Firma ArcelorMittal dostarczyła 400 ton kształtowników konstrukcyjnych HD 400. Wyprodukowane w Differdange w Luksemburgu, ze stali w gatunku S460 o podwyższonej wytrzymałości, zostały wykorzystane w konstrukcji stropu. We wczesnym etapie tworzenia projektu budynku zespół inżynierów ArcelorMittal Sections Tecom zapewnił wsparcie techniczne, a stalowe centrum prefabrykacji ArcelorMittal Eurostructures zajęło się specjalnym wykończeniem belek.

Powered by aware