Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Frankfurt/Main
  • Niemcy
  • Architekt:
    Coop Himmelb(l)au
  • 2008 - 2014
  • Klient:
    Europejski Bank Centralny ECB
  • Biuro inżynieryjne:
    ARGE IFFT-ML / Prof. Schott – Prof. Lange
    Arup GmbH
    AS&P – Albert Speer & Partner GmbH
    B + G Ingenieure, Bollinger & Grohmann GmbH
    z Grontmij BGS Ingenieurgesellschaft mbH
  • Wykonawca:
    Züblin AG
  • Zdjęcia:
    © European Central Bank/Robert Metsch

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Karta produktu: Cofrastra
  Nowa siedziba Europejskiego Banku Centralnego - strona internetowa

Nowa siedziba Europejskiego Banku Centralnego


Nową siedzibę Europejskiego Banku Centralnego we Frankfurcie tworzy przeszklona wieża biurowa, starannie odnowiona miejska hala targowa oraz nowy budynek wejściowy. Siedziba jest widocznym punktem we Frankfurcie i jednocześnie zwieńczeniem panoramy miasta od strony wschodniej. Na potrzeby tego wyjątkowego projektu firma ArcelorMittal dostarczyła stropy zespolone Cofrastra.

Projekt nowej siedziby Europejskiego Banku Centralnego został wybrany w drodze międzynarodowego konkursu urbanistyczno-architektonicznego zorganizowanego w 2002 roku. Poza licznymi wymogami funkcjonalnymi i technicznymi, dodatkowe wyzwanie stanowiło odpowiednie zagospodarowanie starej hali targowej Grossmarkthalle, tak aby tworzyła ona integralną część budynku.

Konkurs wygrała wiedeńska pracownia architektoniczna COOP HIMMELB(L)AU, której projekt składał się z trzech architektonicznie połączonych elementów: już istniejącej i starannie odnowionej hali targowej, wieży biurowej i wejścia do budynku, które łączy te dwa elementy. Budynek składa się również z podziemnego parkingu samochodowego i mniejszych budynków dodatkowych, takich jak punkty kontroli czy centrum logistyczne. Całkowita powierzchnia użytkowa nowej siedziby banku wynosi 185 000 m2. Budowa rozpoczęła się w 2010 roku, a zakończyła jesienią 2014 roku.

Funkcjonalność i wytrzymałość były najważniejszymi aspektami w zakresie tworzenia projektu budynku, jak również odgrywały ważną rolę w późniejszych fazach jego realizacji. W rezultacie otrzymano środowisko pracy, które spełnia liczne wymogi funkcjonalne i zapewnia pracownikom przestrzeń do otwartej komunikacji, promując przy tym pracę zespołową i interakcje między pracownikami. Jednocześnie elastyczność przestrzenna i strukturalna projektu oznacza, że zmieniające się wymogi mogą być z łatwością uwzględnione.

Elementy architektoniczne

Grossmarkthalle
Grossmarkthalle została zbudowana w latach 1926-1928, a od 1972 budynek ma status pomnika kultury. Od czerwca 2004 roku hala mieści hurtowy targ owocowo-warzywny. Ten duży budynek stanowi integralną część siedziby Europejskiego Banku Centralnego i mieści większość przestrzeni publicznych banku. Pierwotny wygląd elewacji nie został naruszony, a po starannym odrestaurowaniu pozostał on charakterystycznym elementem całego kompleksu. Procedury budowlane dotyczące przekształcenia budynku przemysłowego i gospodarczego w instytucję publiczną, która musi spełniać pewne wymogi w zakresie funkcjonalności, wymagały starannego rozpatrzenia. Nowe główne wejście prowadzi do holu, który mieści pomieszczenia pół-publiczne, takie jak lobby, powierzchnie wystawowe, kafeterię, sale konferencyjne oraz restaurację dla pracowników. Nowy budynek został zintegrowany z holem zgodnie z koncepcją „dom-w-dom”.

Wieża biurowa
Dwie wieże biurowe łączy szklane atrium, tworząc w południowej części Grossmarkthalle szklany monolit. Północna wieża składa się z 45 kondygnacji i jest nieco wyższa od wieży południowej, która liczy 43 kondygnacje.

Dzięki charakterystycznej sylwetce i wysokości 185 metrów wieża idealnie dopełnia panoramę Frankfurtu. Przeszklone atrium między wieżami realizuje koncepcję „pionowego miasta”, w której platformy łącznikowe i pomosty sprawiają wrażenie ulic i placów, umożliwiając wygodne przemieszczanie się. Platformy dzielą atrium w pionie na trzy części różnej wysokości (od 45 do 60 metrów), można do nich dotrzeć za pomocą schodów, które znajdują się powyżej i poniżej kolejnych pięter, co ułatwia personelowi przemieszczanie się z jednej wieży do drugiej.

W dwóch wieżach biurowych mieści się większość stanowisk pracy (maksymalnie 2 900) oraz wewnętrzne pomieszczenia konferencyjne. Wielka sala posiedzeń Rady i biura członków organów decyzyjnych EBC są umiejscowione na górnych kondygnacjach biurowych.

Wszystkie kondygnacje dają dużą swobodę aranżacji przestrzeni biurowej. Biura umiejscowione są wzdłuż zewnętrznej elewacji wieży, na każdej kondygnacji jest również kuchenka i przestrzeń użyteczności publicznej.

Wieża biurowa jest całkowicie pokryta szklanymi panelami, tak aby zmaksymalizować wykorzystanie światła dziennego w budynku. W zależności od kąta padania promieni słonecznych elewacje stają się półprzezroczyste.

Budynek wejściowy
Budynek wejściowy stanowi główne wejście do siedziby Europejskiego Banku Centralnego i tworzy wizualne połączenie między wieżą biurową a Grossmarkthalle. Charakteryzuje go asymetryczna forma, nachylone elewacje oraz wielkie okna. 

Budynek wejściowy pokryty jest płytami aluminiowymi i panelami szklanymi. Na dwóch kondygnacjach mieści on centrum prasowe, z którego transmitowane są konferencje prasowe EBC. Tymczasowe stanowiska pracy dziennikarzy znajdują się nad holem głównym; tuż obok wielkiej sali konferencyjnej znajduje się drugie audytorium.

Różne elementy budynku wzajemnie się dopełniają, tworząc niesamowity efekt końcowy. Interakcja pomiędzy starym i nowym oraz poziomem i pionem, z jednej strony stanowi efekt ekspresyjnego projektu Grossmarkthalle, z drugiej strony zaś, jest ściśle powiązana ze współczesnym kształtem wieży biurowej i budynku wejściowego.
 
Miejska integracja i regeneracja
Pozioma struktura hali targowej i wieża biurowa zostały połączone, aby stworzyć ważny miejski obiekt, który doskonale wpisuje się w panoramę miasta. Z lokalnego punktu widzenia nowa siedziba EBC jest ważnym połączeniem wschodniego krańca Frankfurtu z rzeką Men i pomaga zmienić typowo przemysłową dzielnicę w dzielnicę z infrastrukturą zorientowaną na usługi.

Kilka budynków użytkowych otaczających Grossmarkthalle od strony wschodniej i zachodniej zostało usuniętych przed przystąpieniem do prac budowlanych, co umożliwiło niezakłócony dostęp do masywnej konstrukcji hali.

Przekształcenie hali targowej o powierzchni 12 hektarów, głównie przemysłowego obszaru, w przestrzeń zieloną jest jednym z elementów projektu krajobrazowego, wspomagającego dalszy rozwój dzielnicy Ostend, znajdującej się poza centrum miasta. Teren ten, razem z innymi parkami w tej okolicy, jest dopełnieniem „zielonych płuc” Frankfurtu.

Równowaga środowiskowa
W budownictwie koncepcja równowagi środowiskowej dotyczy nie tylko ochrony środowiska, efektywności technicznej i wymagań funkcjonalnych, ale obejmuje również szerszy aspekt rewitalizacji miast i skutków społecznych. Uwzględnienie w projekcie budowlanym adaptacji Grossmarkthalle, która miała stać się integralną częścią nowej siedziby EBC, przyczynia się do podtrzymania ogólnego charakteru budynku.

Podczas demontażu dodatkowych budynków rozebrano ręcznie dwa czterokondygnacyjne aneksy przylegające do Grossmarkthalle; cegły oczyszczono i zachowano na potrzeby renowacji elewacji hali.

Od samego początku zakładano, że nowa siedziba Europejskiego Banku Centralnego powinna być o 30% bardziej energooszczędna, niż zakładało rozporządzenie Energieeinsparverordnung (niemieckie rozporządzenie o oszczędzaniu energii) z 2007 roku. Po wykonaniu starannej analizy, ze szczególnym uwzględnieniem elewacji i rozwiązań technicznych, wyszczególniono następujące elementy przyczyniające się do optymalizacji zużycia energii:

  • System wykorzystania wody deszczowej
  • Odzyskiwanie energii cieplnej
  • Skuteczna izolacja
  • Naturalna wentylacja pomieszczeń biurowych
  • Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna i energooszczędne systemy oświetlenia
  • Wykorzystanie energii geotermalnej do ogrzewania i chłodzenia


Stal ArcelorMittal
Ponad 3 000 m2 zespolonych płyt stropowych Cofrastra 40 i Cofrastra 70 zostało dostarczonych przez ArcelorMittal i wykorzystanych przy budowie platform łącznikowych, balkonów i pomostów, aby zapewnić strukturze lekkość i wysoką wytrzymałość. Profile Cofrastra dzięki odpowiedniemu cięciu mogą być dostosowane do nietypowego kształtu stropu, co sprawia że profile te gwarantują idealne zespolenie stali i betonu.

Powered by aware