Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Duisburg
  • Niemcy
  • Architekt:
    Ortner & Ortner Baukunst
  • 2014
  • Klient:
    Bau- und Liegenschaftsbetrieb (BLB) Nordrhein-Westfalen, Duisburg
  • Biuro inżynieryjne:
    Harald Kloft, OSD GmbH & Co. KG
  • Wykonawca:
    Stahl + Verbundbau gmbh
  • Zdjęcia:
    © O&O Baukunst

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Plan sytuacyjny
  Przekrój A-A
  Przekrój A-A: Magazyn i Wieża
  Przekrój B-B: Magazyn i Wieża
  Plan parteru
  Plan I piętra
  Plan piętra
  Plan piwnicy
  Fasada - detale
  Dach i fasada (Wieża) - detale
  Fasada (Magazyn) - detale
  Fasada (Wieża, ściana z cegły) - detale
  Katalog produktów: Stropy zespolone Cofrastra

Państwowe archiwum NRW w Duisburgu


W wewnętrznym porcie w Duisburgu, z ceglanego magazynu pochodzącego z lat 30-tych wyłoniła się nowa wieża. Dzięki tej rozbudowie, opartej na koncepcji tworzenia ,,magazynu w magazynie”, cały materiał archiwalny z archiwum państwowego Nadrenii Północnej - Westfalii (NRW) może teraz być przechowywany w odnowionym budynku. Do nowej, stalowej konstrukcji wieży firma ArcelorMittal dostarczyła stropy zespolone Cofrastra 56.

Urbanistyka i architektura
Spichlerz wykonany z żelbetonu pokrytego cegłą, który tworzy magazyny Rhine-Westphalia Shipping Corporation, został zbudowany w 1936 roku i jest idealnym przykładem budynku o żelbetonowej konstrukcji.

Archiwum państwowe Nadrenii Północnej - Westfalii znajduje się w monumentalnym, ceglanym budynku nieopodal autostrady A40 i portu wewnętrznego w Duisburgu. Istniejący budynek spichlerza został rozbudowany poprzez budowę wieży w jego środku. Nowa wieża odcina się od starych struktur pokrytych cegłą pięknymi ornamentami. Poddasze i inne przestrzenie otwarte w już istniejącym spichlerzu zostały zamknięte. Materiały archiwalne mogą teraz być przechowywane w sposób przejrzysty, mając do dyspozycji przestrzeń na półkach o łącznej długości 148 kilometrów.

Hol znajduje się pomiędzy starym budynkiem spichlerza i przylega do nowo wybudowanego 5-piętrowego budynku. Ze względu na swój kształt jest nazywany ,,The Wave” (po polsku „fala”) i tworzy idealne wejście do nowego archiwum państwowego. Hol i pomieszczenia ogólnodostępne otwarte są na promenadę, a w głębi holu wielkie okna umożliwiają widok na zebrany materiał archiwalny.

Z tego miejsca nowy budynek rozciąga się w kierunku wschodnim. Pięć pięter, rozciągających się w postaci fal wzdłuż portu wewnętrznego, obejmuje hol, administrację, a także pełni inne dodatkowe funkcje.

Wieża archiwum: Architektura i projekt konstrukcyjny
Podstawowym elementem konstrukcji jest solidne zewnętrzne pokrycie z cegły, które nadaje tej 76-metrowej i 15-kondygnacyjnej wieży rzeźbiarski charakter. Techniczne elementy elewacyjne, takie jak rynny, balustrady itp. wykonano w taki sposób, by nie rzucały się w oczy. Historyczna konstrukcja i funkcja zabytkowego budynku pozostaje bardzo widoczna.

Drobno rozmieszczone ornamenty wykonano techniką tworzenia wgłębień w murze. Istniejące ściany wybudowano z cegły pełnej w tradycyjnych wymiarach 25/12/6,5 cm. Nowo wzniesione ściany zewnętrzne są zbudowane przy użyciu cegły o tych samych wymiarach. Istniejące okna w budynku spichlerza zostały zamurowane z wykorzystaniem cegieł.

Kolorystyka i faktura nowego muru ma powierzchnię oryginalnych cegieł, które dzięki patynie są świadectwem przemysłowej historii Duisburga. Nowe i stare elementy budowlane subtelnie zróżnicowano.

Wspólnie z inżynierami z Osd, architekci z O&O Baukunst rozwinęli koncepcję budowania ,,magazynu w magazynie”, wpasowując nowy budynek, jako wieżę w istniejący budynek spichlerza.

Konstrukcja nowej wieży składa się z zewnętrznych, wzmocnionych ścian betonowych, które przenoszą obciążenie poziome i funkcjonują jako powłoka budynku oraz z wewnętrznej konstrukcji stalowej, przenoszącej obciążenie materiałów archiwalnych. Widoczne profile stalowe, zabezpieczone farbą pęczniejącą, były wykorzystane jako kolumny i belki; system stropowy natomiast składa się z blach profilowanych i betonu.

Stal ArcelorMittal
ArcelorMittal Construction Germany dostarczyło blachy profilowane do zespolonych płyt stropowych wieży archiwalnej. W sumie, aby zoptymalizować konstrukcję 76-metrowej wieży, zostało wykorzystanych około 12 000 m2 blach Cofrastra 56.

Zrównoważony rozwój
Budynek archiwum na stałe przechowuje dokumenty Nadrenii Północnej-Westfalii. Projekt budynku ma na celu stabilizację systemu klimatycznego i ochronę zasobów. Archiwizacja długoterminowa znajduje swoje odzwierciedlenie w budynku o solidnej konstrukcji, która daje poczucie trwałości.

  • Szczelna konstrukcja, aby zmniejszyć wymianę powietrza, zostaje osiągnięta przez zamknięcie okien w istniejącym budynku spichlerza, w celu wyeliminowania szkodliwych skutków, jakie niesie ze sobą światło dzienne i promienie słoneczne. System oświetlenia energooszczędnego zmniejsza wewnętrzne źródła ciepła.

  • Wejście do pokoi archiwalnych jest regulowane za pomocą śluz powietrznych, które ograniczają wymianę powietrza pochodzącego z innych części budynku. Czas pobytu w magazynach jest ograniczony do 2 godzin.

  • Wszystkie pokoje mają być co najmniej w połowie wypełnione materiałami archiwalnymi, w celu osiągnięcia planowanego efektu regulacji wilgotności.

  • System izolacji cieplnej musiał być zamontowany wewnątrz, aby zachować zewnętrzny wygląd budynku spichlerza.

  • Wykorzystanie klimatyzacji pasywnej, uzupełnianej przez starannie regulowany częściowy system klimatyzacji w celu zmniejszenia niskich obciążeń wewnętrznych. Stała, względna wilgotność pomieszczenia jest niezwykle ważna, ponieważ materiały archiwalne przyciągają wilgoć.

  • Krótkoterminowe wahania wilgotności i temperatury powietrza powinny być unikane. Idealne warunki do przechowywania to temperatura wynosząca 16° C, z wahaniem +/- 2° C i wilgotność powietrza na poziomie 50%, przy maksymalnym wahaniu 5%.


Tekst: O&O Baukunst & Constructalia

Powered by aware