Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Geislingen
  • Niemcy
  • Architekt:
    Klaus von Bock, Von Bock Architekten
  • 2011
  • Wykonawca
    Stadt Geislingen an der Stiege
  • Zdjęcia:
    ArcelorMittal Construction

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Katalog produktu: Ondatherm
  Katalog produktu: System elewacyjny Pflaum Linear

Przedszkole w Geislingen


Wyzwanie, jakie stanowił projekt przedszkola w Geislingen, wiązało się bezpośrednio z percepcją budynku położonego w dolinie i otoczonego kilkukondygnacyjnymi budynkami. W ścisłej współpracy z architektem ArcelorMittal opracowano kreatywne i barwne rozwiązanie dla tego niezwykłego krajobrazu. Opiera się ono na wydajnym systemie K’energy (Arval ArcelorMittal), gdzie zastosowana izolacja cieplna zaspokaja wszystkie potrzeby energetyczne.

Miejscowość Geislingen an der Steige, bo taka jest jej oficjalna nazwa, leży między Stuttgartem a Ulm, około 15 km na południowy zachód od Göppingen. To nowe przedszkole, zbudowane w celu uzyskania oszczędności w zużyciu energii, zostało zaprojektowane przez architekta Klausa Bocka, który oparł się na znajomości lokalnych warunków i stworzył projekt, zwracając szczególną uwagę na dach budynku.

Miasto Geislingen ogłosiło wśród architektów konkurs na budowę przedszkola w celu zwiększenia liczby placówek zajmujących się opieką nad dziećmi. W pierwszej fazie wymogi dotyczyły budowy żłobka dla dzieci w wieku do trzech lat, podzielonych na cztery grupy, o całkowitym koszcie inwestycji nie przekraczającym dwóch milionów euro.

Następnie wymogi zostały poszerzone o budowę placówki dla dzieci starszych niż trzy lata oraz o utworzenie miejsca spotkań dla rodzin. Tereny przewidziane pod inwestycję znajdują się w Upper Filstal. Jest to osiedle mieszkaniowe z budynkami z lat 60-tych. Obszar otoczony jest ze wszystkich stron ulicami, tworzącymi pewną przestrzeń między blokami mieszkalnymi. W maju 2009 r. komisja konkursowa wybrała projekt jednokondygnacyjnego budynku opracowany przez pracownię architektoniczną VONBOCK Architekten, przyznając jej jego realizację. W swoim oświadczeniu, tłumacząc wybór tego właśnie projektu, podkreślono i pochwalono logikę organizacyjną oraz dużą funkcjonalność zaprojektowanej placówki, która może być wykorzystywana do różnych celów, a także jej oświetlenie. Komisja pozytywnie oceniła także fakt, że projektowany budynek jest jednokondygnacyjny, z charakterystycznym łamanym, dwuspadowym dachem przykrywającym cztery nawy. Budowla w sposób zrównoważony wpasowuje się w otaczające bloki, a dach jest lekko nachylony i dostosowany do długości budynku.

W swoim projekcie architekt położył szczególny nacisk na dach – wyróżnia się on spośród otaczających budynków i jest widoczny z oddali, stanowiąc ważny element nowej budowli. Dach o strukturze łamanej przywołuje skojarzenia z wiecznie zieloną łąką z elementami w różnych kolorach. Z uwagi na zmienność powierzchni i intensywność kolorów, przy doborze materiałów na konstrukcję dachu zdecydowano się na strukturę z blachy stalowej.

By rozwiązanie to zmieściło się w zakładanym budżecie, architekt skonsultował je ze specjalistami z Arval ArcelorMittal, z którymi współpraca trwała przez cały okres realizacji projektu.

Geometryczny układ budynku, wymagane obciążenia i wymogi w zakresie ochrony przeciwpożarowej sprawiły, że osoby odpowiedzialne za projekt opowiedziały się za rozwiązaniem opartym o płyty warstwowe. Panele typu sandwich zapewniają również szybką instalację i doskonałą izolację cieplną (współczynnik przenikania ciepła U <0,18 W/m2K) oraz szczelność. Pierwotny plan zmontowania powierzchni dachu z elementów w różnych kolorach, w formie mozaiki, z wielu powodów podczas konsultacji ze specjalistami z Arval ArcelorMittal został odrzucony na podstawie ich doświadczeń w zakresie budowy elewacji i dachów. Z jednej strony wytworzenie takich różnokolorowych elementów o niewielkich rozmiarach byłoby zbyt drogie, a z drugiej strony, z punktu widzenia wytrzymałości mechanicznej, podzielenie metalowej blachy na grzbiet i rynnę spowodowałoby konieczność zastosowania skomplikowanych połączeń między arkuszami.

Bardziej opłacalną alternatywą okazało się zastosowanie standardowej konstrukcji dachu z ciągłymi płytami warstwowymi, na które nakładane są kolorowe elementy. Płyty warstwowe (Ondatherm 1001, grubość 120 mm produkcji Arval ArcelorMittal) zostały wytworzone jedynie w dwóch odcieniach zieleni (zbliżonych do RAL 6011 i RAL 6005), dając w ten sposób powierzchnię ok. 1000 metrów kwadratowych jako podstawę do stworzenia tej „kwiecistej łąki”. 635 kolorowych elementów zamontowanych na tej podstawie zostało wyprodukowanych z płyt Createc o wymiarach 600 x 1000 mm również przez ArcelorMittal. Po ich wyprodukowaniu zostały one, każdy z osobna, pomalowane.

System nakładania tych płyt, początkowo nazwany „Kalypso”, został wymyślony celem ułatwienia montażu systemów wykorzystujących energię słoneczną na dachach wykonanych z paneli typu sandwich. Wykorzystując ten system, elementy Createc nie są bezpośrednio łączone do płyt warstwowych, ale wykorzystuje się w tym celu specjalny kształtownik wykonany z blachy stalowej o grubości 1,5 mm pokrytej aluminium i cynkiem. Kształtownik ten, znany pod nazwą Ondafix, układany jest wzdłuż miejsc, w których umieszczane są kolorowe płyty, następnie się go montuje i przykręca do wzdłużnych żeber łączących dwie płyty warstwowe oraz wykonuje się standardowy montaż tych paneli. W ten sposób nie ma konieczności dodatkowego przewiercania zewnętrznej blachy, a tworzona jest mocna podstawa równoległa do dachu dla płyt Createc. Rozwiązanie to nie zapewnia odprowadzania wody ani ochrony przeciw korozji. Dzięki umieszczeniu kolorowych elementów Createc na płytach warstwowych w kolorze zielonym tworzy się różnorodny i ożywiony dach.

Zespół Arval ArcelorMittal doradzał również architektowi przy szczegółowym projekcie związanym z połączeniami między płytami oraz między otwartymi przestrzeniami w dachu, tak istotnymi z punktu widzenia oświetlenia. Oprócz wspomnianych szczegółowych planów wykonania projektu, Arval ArcelorMittal wyprodukował i dostarczył elementy wykańczające krawędzie płyt, zapewniając w ten sposób jednorodność odcieni na stalowych wykończeniach płyt warstwowych.

Producent stali wykonał również prace wstępne przy projektowaniu, planowaniu i wykonaniu systemu odwadniania dachu. Jeszcze na etapie produkcji grubość zasadniczej poliuretanowej części płyty warstwowej oraz jej pokrycie wewnętrzne zostały zredukowane do minimum, w rezultacie czego blacha górna nachodziła parę centymetrów, zapewniając odprowadzenie wody do rynny. Nacięcie części środkowej jest właściwie uszczelnione, a ze względów estetycznych krawędź blachy górnej płyty jest wykończona kątowym kształtownikiem umieszczonym prostopadle.

Podobne rozwiązanie wykorzystano przy rynnie wzdłuż całej elewacji, co pozwala na harmonijne przejście między elewacją a dachem. Pokrycie elewacji wychodzącej na ulicę również zostało dostarczone przez Arval ArcelorMittal. Składa się z około 180 metrów kwadratowych paneli na pokrycia serii Pflaum Linear o wysokości 300 mm. Długość i kolor elementów elewacji jest podobny do płyt Createc wykorzystanych na dachu. Elewacja zagięta jest na linii okapu dachu, dzięki czemu rynna jest schowana. W ten sposób kolorowe elementy Createc na dachu, dość liczne w tym miejscu, optycznie łączą się bezpośrednio z elewacją, tworząc eleganckie przejście między tymi dwiema powierzchniami.

Ten innowacyjny system dachowy dostarczony przez Arval ArcelorMittal, znany jako „Dach K'energy”, charakteryzuje się dobrymi właściwościami energetycznymi (współczynnik przenikania ciepła U poniżej 0,15 W/m2K), a ponadto zapewnia szybki i bezpieczny montaż. Należy podkreślić, że z punktu widzenia architektonicznego system ten pozwala na wprowadzenie różnych kreatywnych rozwiązań przy projektowaniu dachu.

Tekst: Constructalia & Arval ArcelorMittal

Powered by aware