Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA


  • Wrocław
  • Polska
  • Architekt:
    Wilhelm Grapow
  • 2010 - 2012
  • Klient:
    PKP S.A.
  • Generalny Wykonawca:
    BUDIMEX
  • Zdjęcia:
    ©wroclawnowyglowny.pl
    ArcelorMittal Construction Polska

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Stropy zespolone
  Stropy zespolone w renowacji

Modernizacja wrocławskiego Dworca Głównego


Historyczny budynek wrocławskiego Dworca Głównego, wybudowany pierwotnie w połowie XIX wieku, został ponownie otwarty w roku 2012, po dwóch latach szeroko zakrojonych prac renowacyjnych i modernizacyjnych. Ich efekt - połączenie starego z nowym - sprawia, że jest to jeden z najpiękniejszych dworców kolejowych w Polsce. Firma ArcelorMittal dostarczyła stropy zespolone, które posłużyły do renowacji budynku głównego.

Budowany w latach 1855 - 1857, wrocławski Dworzec Główny został rozbudowany pod koniec XIX i na początku XX wieku, ze względu na rozwój miasta. Po uszkodzeniach, jakich doznał w trakcie II wojny światowej, został ponownie otwarty w roku 1945, jednak prace remontowe nie zostały zakończone aż do roku 1949. Remont na szerszą skalę miał miejsce w latach 60-tych i 90-tych XX wieku.

W roku 2010 rozpoczęto remont generalny, będący główną inwestycją PKP, mający na celu dostosowanie dworca do współczesnych wymagań bezpieczeństwa i komfortu podróżnych, a także konserwację i renowację historycznej architektury. Częścią projektu było również przeprojektowanie ogólnodostępnego placu znajdującego się przed dworcem i budowa podziemnego parkingu na ponad 200 samochodów.

Główny budynek i perony

Główny budynek w stylu neogotyckim, zaprojektowany pierwotnie przez Wilhelma Grapowa, przeszedł całkowitą metamorfozę: z jednej strony jego dawna chwała i piękno architektoniczne zostały odnowione i przywrócone do życia, z drugiej zaś zrobiono miejsce dla nowoczesności i technologii, aby zamienić dworzec w węzeł komunikacyjny na najwyższym poziomie. W hali głównej zainstalowano klatki schodowe, windy, schody ruchome, nowy elektroniczny system komunikatów oraz system nadzoru bezpieczeństwa. Przestrzeń została zaaranżowana całkowicie na nowo, dzięki czemu jest teraz dostępna także dla osób niepełnosprawnych.

W zachodniej części hali znajduje się biuro informacji turystycznej, dziewięć kas biletowych oraz poczekalnia, natomiast w części wschodniej mieszczą się Centrum Obsługi Klienta, informacja kolejowa oraz poczekalnia dla VIP-ów. Dla wygody podróżnych ustawiono automaty z napojami i przekąskami oraz bankomaty.

Oprócz hali głównej, stary dworzec jest pełen wspaniale dekorowanych pomieszczeń historycznych, które zostały całkowicie odnowione. Większość z nich jest wykorzystywana obecnie jako przestrzenie handlowe oraz restauracje.

Dwiema głównymi atrakcjami są bezsprzecznie Sala Cesarska o przepięknie zdobionym sklepieniu oraz  Sala Posiedzeń z sufitem wykończonym kasetonami. W trakcie renowacji pod warstwą farby i tynku odnaleziono więcej malowideł na ścianach, zaś w przestrzeniach handlowych odsłonięto stare reklamy z lat 20-tych i 30-tych XX wieku.

Cały system posadzek musiał zostać wzmocniony w celu zapewnienia bezpieczeństwa budynku i zaadaptowania go do pełnienia nowych funkcji. Stąd też stalowe belki spoczywające na istniejącej konstrukcji z cegieł podpierają stropy zespolone dostarczone przez firmę ArcelorMittal. Przy rekonstrukcji posadzek na dworcu wykorzystano łącznie 8000 metrów kwadratowych blach Cofrastra 40 i 2500 metrów kwadratowych blach Cofrastra 70.

5 peronów zostało całkowicie wyburzonych i odbudowanych zgodnie ze współczesnymi standardami. Stara konstrukcja stalowa hali peronów została wyremontowana i powiększona o nową część -  nowy dach ze świetlikami, który chroni pasażerów przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Schody ruchome i windy prowadzą w dół do tunelu centralnego, który łączy peron z halą główną.

Nowy parking podziemny i przearanżowany plac dworcowy

Przed rozpoczęciem prac renowacyjnych, parking dla samochodów znajdował się na wybrukowanym placu przed budynkiem. W toku prac modernizacyjnych wybudowano nowy parking podziemny, który zapewnia 217 bezpiecznych miejsc parkingowych. Można się do niego dostać z placu oraz z pobliskiej ulicy Piłsudskiego.

Plac dworcowy został całkowicie przeprojektowany i obecnie jest przeznaczony wyłącznie dla pieszych: zielone wyspy i chodniki zapewniają przestrzeń. Nowa mała architektura miejska (ławki, kosze na śmieci i lampy uliczne) oraz dwie cieszące oko fontanny tchnęły w plac życie. Posadzono też drzewa, aby zapewnić cień przechodniom i pasażerom.

Stary klejnot wśród polskich dworców kolejowych został przywrócony do życia – świeci nowym blaskiem i zapewnia pasażerom komfort w historycznym otoczeniu.

Tekst: Constructalia

Powered by aware