Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT i REALIZACJA


  • Szczecin
  • Polska
  • Architekt:
    Pracownia Estudio Barozzi Veiga z Barcelony
  • kwiecień 2011 – wrzesień 2014
  • Klient:
    Miasto Szczecin
  • Wykonawca:
    WARBUD
  • Zdjęcia
    1-5 Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie
    6-8 ArcelorMittal

SZCZEGÓŁY i LINKI


  Rysunek techniczny: Strop zespolony
  Karta produktu: Blachy trapezowe
  Karta produktu: Blachy faliste
  Karta produktu: Stropy zespolone

Nowa siedziba Filharmonii w Szczecinie


Nowy budynek Filharmonii im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie znajduje się u zbiegu ulic Małopolskiej i Matejki w Szczecinie.  Swym wyglądem przypomina połączone ze sobą białe bryły zakończone spiczastymi dachami. Na potrzeby tego projektu ArcelorMittal Construction Polska dostarczyła blachy faliste i trapezowe oraz blachy płaskie na elewację, a także stropy zespolone Cofpralus 60.

Projekt budynku został wyłoniony w międzynarodowym konkursie architektonicznym. Wygrała go hiszpańska pracownia Estudio Barozzi Veiga z Barcelony, posiadająca doświadczenie w budowie sal koncertowych. Inspiracją dla architektów była konstrukcja organów.

Budynek
Projekt stanął w miejscu przedwojennego Konzerthausu, który został zniszczony podczas II wojny światowej, a ostatecznie rozebrany w 1962 roku. Nowa siedziba Filharmonii to sześciookondygnacyjny budynek o powierzchni 12 734 m2 i kubaturze 98 200 m3. Dysponuje dwoma poziomami podziemnego parkingu, z wjazdem od ulicy Małopolskiej, oferującymi łącznie 157 miejsc postojowych.

Sam gmach Filharmonii to zwarta budowla, składająca się z białych, przeszklonych brył ze spiczastymi dachami. W ten sposób architekci chcieli nawiązać do sąsiednich zabudowań - między innymi zabytkowych kamienic i budynków z wielospadowymi dachami. Betonowa konstrukcja budynku została pomalowana na biało, a następnie obłożona szkłem, do którego zamontowano prostopadłe, białe aluminiowe profile o szerokości ponad 20 centymetrów. Pomiędzy nimi zainstalowano ledowe oświetlenie, które sprawia, że budynek po zmierzchu oświetlony jest efektowną iluminacją (możliwych jest 20 tysięcy różnych kombinacji oświetlenia). Świetliki umieszczone w dachu natomiast umożliwiają doświetlanie światłem dziennym wnętrza budynku.

Budowa projektu rozpoczęła się w 2011 roku i trwała do 2014 roku. Oficjalny koncert inaugurujący działalność Filharmonii odbył się 5 września 2014 roku. Było to wydarzenie symboliczne, ponieważ w 2014 roku minęła dokładnie 130 rocznica otwarcia Konzerthausu.

Wnętrza
Główne wejście do Filharmonii, zlokalizowane od strony ulicy Małopolskiej, prowadzi do imponującego, białego holu głównego. Ma on wysokość czterech kondygnacji i stanowi największą otwartą przestrzeń w całym kompleksie. Główny ciąg komunikacyjny stanowią schody znajdujące się naprzeciwko wejścia. Na prawo od głównego wejścia znajduje się kawiarenka. Za nią usytuowane są spiralne schody, będące bocznym wejściem do sal koncertowych znajdujących się na pierwszym piętrze.

Obiekt posiada dwie sale koncertowe. Główna sala symfoniczna, z miejscami dla 953 widzów, ma 180 metrów kwadratowych powierzchni i jest czwartą co do wielkości salą filharmoniczną w Polsce. Jest ona w stanie pomieścić 120-osobową orkiestrę oraz 110-osobowy chór. Jej wnętrze dosłownie ocieka złotem: 3 000 metrów kwadratowych ścian tej sali mozolnie oklejono płytkami o formacie 14x14 centymetrów imitującymi złoto. W efekcie ściany ze swoimi załamaniami przypominają złote origami. Fotele, specjalnie zaprojektowane na potrzeby tego projektu, nie trzaskają, gdy opada siedzisko. W szczelinach sufitu zamontowano dodatkowo kurtyny, co polepsza parametry akustyczne tego wnętrza.

Druga sala, kameralna, oferuje 192 miejsca siedzące i w całości utrzymana jest w czerni.  

Na ostatniej kondygnacji obiektu znajduje się przestrzeń wystawiennicza, gdzie zorganizowano galerię sztuki (wystawy są cyklicznie zmieniane). W przerwach koncertów widzowie mogą podziwiać wystawy obrazów oraz ekspozycje dzieł sztuki.

W budynku znajdą się również pomieszczenia niedostępne dla publiczności, w tym sale prób, pomieszczenia dla artystów (między innymi garderoby wyposażone w ekrany, na których artyści mogą śledzić co dzieje się na estradzie), magazyny na instrumenty oraz zaplecze administracyjne.

Wielofunkcyjność
Budynek Filharmonii w Szczecinie charakteryzuje się wielofunkcyjnością. Poza główną funkcją koncertową dyrekcja obiektu przewiduje również organizację kameralnych koncertów pop, spektakli teatralnych, a także zajęć muzycznych dla dzieci. Wygospodarowano również miejsce na księgarnię oraz świetlicę, w której maluchy mogą zostać na warsztatach, podczas gdy ich rodzice słuchać będą koncertu.

Udział ArcelorMittal
Na potrzeby tego projektu ArcelorMittal Construction Polska dostarczyła blachy faliste i trapezowe oraz blachy płaskie na elewację (łączenie w ilości 6800 m2), a także 675 m2 stropów zespolonych Cofpralus 60 o grubości 0,75.

Powered by aware