Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Braga,
    Portugalia
  • Architekt :
    Sua Kay Architects
  • 2007 - 2012
  • Klient:
    Chamartin Imobiliaria
  • Wykonawca: 
    CIVAL Portugal
    Panele fasadowe: Huurre Iberica
  • Fotograf:
    Huurre Iberica

LINKI


  Plan poziomu 0
  Plan poziomu 1
  Plan poziomu 2
  Cyrkulacje
  Karta produktu: Granite® Standard
  Karta produktu: Granite® PVDF

Centrum Handlowe Dolce Vita w Bradze


To nowe Centrum Handlowe w portugalskim mieście Braga oferuje 75 000 m2 powierzchni do wynajęcia pod handel detaliczny i rozrywkę. Jego architekturę charakteryzuje organiczna forma i unikalne podejście do kolorów. Płyty warstwowe użyte do fasady wykonane są ze stali powlekanej Granite® firmy ArcelorMittal.

Północ Portugalii, wokół miasta Braga, jest regionem rozwijającym się gospodarczo, zamieszkiwanym w przeważającym stopniu przez ludzi młodych i zamożnych. Jako że główna oferta detaliczna koncentruje się na historycznym centrum miasta, zadecydowano, aby centrum handlowe, na które składa się hipermarket, multipleks kinowy oraz strefa rozrywki z fitness clubem, restauracjami i sklepami, zbudować na przedmieściach.


Architektura i kolory
Architekturę budynku charakteryzuje organiczna forma, w skład której wchodzą dwie nieregularnie zakrzywione kubatury o różnej wysokości, połączone imponującą, prowadzącą wprost do wejścia klatką schodową. Strefa wejściowa przykryta jest częściowo zawieszonym tarasem, na który można się dostać z wyższego piętra. Na górze oba budynki łączy podwieszany dach, który chroni taras przed słońcem, deszczem i wiatrem.

Dzięki szklanemu cylindrowi wystającemu z dachu i przepuszczającemu światło słoneczne, hol wejściowy jest naturalnie oświetlony na wszystkich piętrach.

W dwóch kubaturach rozmieszczonych jest łącznie 6 pięter. Lewe skrzydło (patrząc od wejścia) posiada 2 podziemne piętra przeznaczone na parking i piętro handlowe (0+), które oferuje zarówno parking, jak i przestrzeń handlową. Schody wejściowe prowadzą na poziom 0, na którym w lewej części budynku znajduje się hipermarket, zaś w prawej – przestrzeń handlowa. Na pierwszym piętrze sklepy oraz strefa rozrywki zajmują obie kubatury, natomiast na najwyższym piętrze restauracje oraz dodatkowe miejsce na rozrywkę znajdują się jedynie w lewym skrzydle.

Przy prawym budynku, nieco odsunięta od głównej fasady, do nieba niczym maszt, wznosi się wieża, na której zamontowane są charakterystyczne schody przeciwpożarowe. Strzelistość konstrukcji sprawia, że centrum widoczne jest z okolicznych autostrad.

Szczególną atrakcję stanowi unikalne podejście do kolorów fasady centrum handlowego: podczas gdy jeden z budynków wraz z dachem są całkowicie szare, drugi błyszczy w różnych odcieniach – przez co panele fasadowe tworzą żywą układankę.

Do wykonania paneli fasadowych (wyprodukowanych przez Huurre Iberica) ArcelorMittal dostarczył powlekaną organicznie stal: w sumie 10 000 m2 Granite® Standard w kolorze szarym oraz 7 000 m2 Granite® Pearlescent PVDF do kolorowej układanki, wyprodukowane w zakładach w Legasie i Avilés w Hiszpanii.

Tekst: Constructalia ArcelorMittal

Powered by aware