Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Suffolk
  • Wielka Brytania
  • Architekt :
    MVRDV
  • 06/2009-08/2010
  • Zleceniodawca :
    Living Architecture
  • Fotograf :
    Edmund Sumner

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Przekrój
  Przekrój poprzeczny
  Plan parteru
  Plan dachu
  Północna fasada
  Wschodnia fasada
  Południowa fasada
  Katalog produktu: Ugibright®

Balancing Barn - Dom zawieszony w przestrzeni


Nowoczesny dom letniskowy w wiejskiej okolicy hrabstwa Suffolk przeznaczony jest dla 8 osób, oferuje komfort i relaks. Stanowi on przykład prawdziwego geniuszu architektonicznego: połowa budynku zawieszona jest bowiem nad zboczem. Stal nierdzewna użyta do pokrycia i zadaszenia domu odbija otaczającą naturę i została dostarczona przez firmę APERAM (dawne ArcelorMittal Stainless Steel).

Balancing Barn (Dom zawieszony w przestrzeni) usytuowany jest w pięknej okolicy nad niewielkim jeziorem na angielskiej wsi niedaleko Thorington w hrabstwie Suffolk. Dzięki unikalnej architekturze oraz innowacyjnym rozwiązaniom inżynieryjnym budynek doskonale koresponduje z uwarunkowaniami działki oraz naturalnym ukształtowaniem terenu, wpisując się w naturalną scenerię krajobrazu. Tradycyjny kształt oraz odbijające światło metalowe pokrycie elewacji czerpią z lokalnych tradycji budowlanych. W tym sensie Balancing Barn ma na celu propagowanie swojej misji edukacyjnej, jaką jest ponowne odkrywanie wsi oraz przybliżenie współczesnej architektury. Ponadto stanowi on jednocześnie wypoczynkowy i fascynujący dom letniskowy. Elegancko i komfortowo umeblowany, o wysokim standardzie, usytuowany w otoczeniu będącym kwintesencją angielskiego krajobrazu wiejskiego, zapewnia swoim mieszkańcom niezwykłe doznania.

Z odległości 300 metrowego podjazdu Balancing Barn wygląda jak mały dwuosobowy domek. Dopiero podjeżdżając bliżej goście mogą w pełni zobaczyć i docenić rozmiar budynku oraz wsporników, na których jest osadzony. Dom ma 30 metrów długości, a jego konstrukcja wsparta jest na 15 metrowej podporze zawieszonej nad zboczem, dzięki czemu dom „wyciąga się” w stronę natury. Wraz ze spadkiem zbocza, zmienia się otaczający krajobraz, gość najpierw widzi naturę z poziomu gruntu, by za chwilę doświadczyć wspaniałych widoków z wysokości drzew. To spektakularne położenie i linearna struktura budynku tworzą doskonałą scenerię dla podziwiania niezwykłego krajobrazu okolicznych wzgórz.

W połowie swojej długości Balancing Barn zaczyna wychodzić ponad obniżające się zbocze. Zawieszenie budynku nad zboczem wzgórza możliwe było dzięki zastosowaniu specjalnie wzmocnionej konstrukcji. W rezultacie aż 50% domu wychodzi w wolną przestrzeń. Konstrukcja osadzona jest na centralnym betonowym rdzeniu, część znajdująca się na ziemi wykonana została z cięższych materiałów niż część nadwieszona nad zboczem. Aby zapewnić prywatność w domu i jego najbliższym otoczeniu, dłuższe boki budynku osłonięto drzewami.

Elewacje budynku pokryte są okładziną ze stali nierdzewnej marki ArcelorMittal, o lustrzanej powierzchni z odbijającym światło wykończeniem Ugibright®, które tak jak spadzisty dach, czerpie inspirację z lokalnych tradycji budowlanych i odbija otaczającą naturę i zmieniające się pory roku.

Przekraczając próg domu, wchodzi się do kuchni i dużej jadalni. Dalej znajdują się cztery dwuosobowe sypialnie, każda z osobną łazienką i toaletą. W samym centrum domu sekwencja pokoi zaburzona została ukrytymi schodami, które prowadzą do ogrodu poniżej. W dalekim końcu budynku zawieszonym nad zboczem, znajduje się przestronny salon z oknami w trzech ścianach, podłodze i suficie. Kominek umożliwia obcowanie ze wszystkimi czterema żywiołami, uprzyjemniając kontakt z naturą w deszczowe dni. Wysokie, przesuwne okna oraz świetliki w dachu pozwalają na ciągłe podziwianie przyrody i niezwykłych widoków.

Wnętrza bazują na dwóch głównych założeniach:
─    budynek jest archetypowym dwuosobowym domem niejako rozciągniętym w kształcie i wyposażeniu tak, aby wygodnie pomieścić osiem osób. Dwójka nie będzie czuła się zagubiona w przestrzeni, a ósemka nie będzie odczuwać tłoku,
─    neutralne, ponadczasowe drewno stanowi tło wnętrza, w którym Studio Makkink & Bey stworzyło wyposażenie oddające charakter domu.

Wnętrza zostały urządzone tematycznie. Pojawiły się w nich częściowo rozpikselowane i przeskalowane obrazy Johna Constable przedstawiające chmury oraz wiejskie krajobrazy Thomasa Gainsborough, które w połączeniu z  dywanami, tapetami i elementami tekstylnymi na ścianach łączą dawną i współczesną Brytanię. Zastawa została stworzona z klasycznego angielskiego kompletu dla dwóch osób oraz nowoczesnej serii dla kolejnych sześciu osób, tworząc nieskończone możliwości kombinacji i nadając indywidualny charakter rezydencji.

Budynek jest wysoce energooszczędny; ma doskonałą izolację, jest naturalnie wentylowany, wyposażony w system odzyskiwania ciepła oraz ogrzewany za pomocą podziemnej pompy cieplnej.


Text: MVRDV

Powered by aware