Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Londyn
  • Wielka Brytania
  • Architekt :
    Sheppard Robson
  • 2004
  • Zleceniodawca :
    Salvation Army/Hines
  • Biuro projektów :
    Arup Associates
  • Wykonawca :
    Martin sagar
  • Fotograf :
    Tim Soars & Richard Waiters

SZCZEGÓŁY I LINKI

Międzynarodowa Siedziba Armii Zbawienia


Aby sprostać konieczności dalszego rozwoju swojej działalności, wprowadzenia nowych technologii do wewnętrznej organizacji zarówno w zakresie nowej przestrzeni roboczej, jak i narzędzi, jakimi powinna się posługiwać, Armia Zbawienia została zmuszona do zbudowania nowego budynku. 

Poza koniecznością posiadania w dyspozycji funkcjonalnego budynku, na pierwszy plan wysunięto ideę modernizacji samego wizerunku Armii Zbawienia dzięki architekturze jej międzynarodowej siedziby: nowoczesna koncepcja dla skromnej finansowo operacji połączonej z ewangelicznym celem.

Pierwotny budynek został odnowiony i podzielony na dwie części poziomymi przejściami i pomieszczeniami służbowymi, z których jedna cześć jest w większym stopniu otwarta dla publiczności. O ile główna konstrukcja budynku jest wykonana z naprężonego betonu, o tyle wszystkie inne konstrukcje są ze stali, między innymi konstrukcja fasady, która nadaje całości jednolitego charakteru.

Dwie trzecie powierzchni parteru jest zarezerwowane dla punktu informacyjnego. W środku tej przestrzeni o potrójnej wysokości znajduje się atrium dostarczające naturalnego światła. Głównym wejściem są południowe drzwi znajdujące się od ulicy Queen Victoria. Bardziej dyskretne wejście od północnej strony kryje biura i różne poczekalnie. Powyżej tego wejścia znajduje się kaplica.

Przestrzeń punktu informacyjnego oraz kawiarni, które rozmieszczone są pomiędzy parterem a niższym poziomem, za ogromną oszkloną fasadą, jest bezpośrednio widoczna z ulicy. Są one jednakże oddzielone od ruchu odbywającego się na zewnętrz podwójną szklaną fasadą, której funkcją jest zapewnienie ochrony przed hałasem, jak również nadanie budynkowi nowoczesnego wymiaru.

Piętra mieszczące biura, znajdujące się powyżej punktu informacyjnego, są podtrzymywane przez trzypoziomowe słupy w kształcie litery H. Standardowe teowniki rozmieszczone wzdłuż płyt sufitowych podtrzymują płyty elewacyjne oraz konstrukcje zewnętrznej, szklanej osłony.

Grupie architektów, poprzez pracę, jaką włożyła w nadanie budynkowi przeźroczystości i związek pomiędzy stroną wewnętrzną i zewnętrzną, udało się zrealizować budynek w sposób ostentacyjnie otwarty na zewnątrz – okno na świat – oraz nowoczesny, który odzwierciedlał oczekiwania Armii Zbawienia. Nacisk na takie połączenie jest tym większy, iż budynek znajduje się przy uczęszczanej i turystycznej ulicy łączącej Saint-Paul z mostem Tysiąclecia i Tate Modern.

Tekst: Eve Jouannais
Zdjęcia: Tim Soars, Richard Waiters

Powered by aware