Contact
Subscribe to our newsleter
Free Design Software
rfq rfq

PROJEKT I REALIZACJA

  • Maranello
  • Włochy
  • Architekt:
    Wilmotte & Associés SA, Paris
  • 2013 - 2015
  • Klient:
    Ferrari S.p.A.
  • Biuro Inżynieryjne:
    Studio Quaranta (inżynieria konstrukcji & zarządzanie budową)
    Polistudio & HL-PP (instalacje budynku)
  • Wykonawca:
    Gruppo Manni (konstrukcja stalowa)
    Italiana Costruzioni (generalny wykonawca)
  • Zdjęcia:
    © Milène Servelle/Wilmotte & Associés

SZCZEGÓŁY I LINKI


  Katalog produktu: belki ażurowe ACB®
  Katalog produktu: dwuteowniki szerokostopowe HE

Budynek Ferrari Sporting Management


Do konstrukcji nowego Centrum Ferrari Sporting Management zlokalizowanego we Włoszech, w siedzibie spółki w Maranello, firma ArcelorMittal dostarczyła belki ażurowe ACB® oraz belki HE. Ten nowoczesny budynek, odzwierciedlający niepowtarzalny styl i wartości marki, mieści w sobie pomieszczenia zespołu wyścigowego Formuły 1 Ferrari, w tym pomieszczenia techniczne i administracyjne, a także hale produkcyjne.

Nowy budynek Sporting Management Scuderia Ferrari, zaprojektowany przez francuskie biuro architektoniczne Wilmotte & Associés Architectes, jest ikonicznym projektem o silnej tożsamości wizualnej. Reprezentuje on wizerunek marki, znany na całym świecie ze swej śmiałości oraz wysokich standardów jakości. Dzięki niemu pod jednym dachem mieszczą się różne działy Sporting Management.

Znajduje się on u wejścia do cytadeli Ferrari w Maranello. Dzięki wykonaniu elewacji w charakterystycznych kolorach Ferrari stanowi prawdziwą bramę wejściową oraz funkcjonalne łącze z pozostałą częścią fabryki. Budynek, wybudowany w jedynie 20 miesięcy, dzięki swej modułowej budowie będzie ewoluować w czasie wraz z rozwojem firmy.

Smukła, solidna i bezpieczna konstrukcja dzięki stali ArcelorMittal
Modułowość budynku widoczna jest również w jego konstrukcji stalowej, stanowiącej podstawę dalszej rozbudowy budynku w przyszłości: siatki konstrukcyjne o wymiarach 16 x 16 m składają się ze słupów rurowych, belek HE oraz belek ażurowych pełniących funkcję belek stropowych.

Jednak najważniejszym powodem wyboru stali na konstrukcję budynku był fakt, że znajduje się on w strefie zagrożenia sejsmicznego, a konstrukcja stalowa, dzięki swojej plastyczności, elastyczności i niskiej wadze jest w takim przypadku najlepszym rozwiązaniem. Konstrukcja nowego Centrum Ferrari Sporting Management została specjalnie zaprojektowana i zoptymalizowana pod kątem wytrzymałości na duże obciążenia sejsmiczne.

Firma ArcelorMittal dostarczyła w sumie 1.200 ton stali konstrukcyjnej w gatunku S355 użytej w konstrukcji stalowej budynku Ferrari Sporting Management: 1.000 ton belek HEAA 600 i HEB/A 900 oraz 200 ton belek ażurowych ACB® użytych w konstrukcji stropu.  Wszystkie typy belek zostały wyprodukowane w zakładzie ArcelorMittal w Differdange, w Luksemburgu. W produkcji belek ACB®, dostarczonych przez centrum wykończeniowe ArcelorMittal Eurostructures, zastosowano opatentowaną metodę prefabrykacji belek, opracowaną przez zespół R&D. Metoda polega na wykorzystaniu wyłącznie belek walcowanych na gorąco oraz specjalistycznego oprogramowania do tworzenia lekkich i ekonomicznych belek na potrzeby solidnych i bezpiecznych konstrukcji.

W przypadku Centrum Ferrari Sporting Management, belki ACB® zostały wykonane przy użyciu kształtownikow IPE-O 600. Proces obejmował wykonanie za pomocą palnika gazowego podwójnych wycięć w kształowniku. Powstałe dwa profile teowe były następnie przesuwane względem siebie i ponownie zespawywane, zwiększając tym samym wysokość gotowej belki. Poprzez zwiększenie wysokości, udało się uzyskać rónież zwiększenie momentu bezwładności bez konieczności podniesienia masy elementu.

Zarówno ciężkie belki H, jak i belki ażurowe ACB® są skutecznym i popularnym rozwiązaniem w przypadku dużych rozpiętości. Jednocześnie, belki ACB® zapewniają wymaganą przejrzystość i funkcjonalność całego systemu stropowego.

Architektura: przestrzenie funkcjonalne zapewniające harmonię koegzystencji
Nowy zakład GES, o powierzchni całkowitej 24.000 m2 na 3 poziomach, oferuje wysoce funkcjonalne przestrzenie robocze pozwalające zoptymalizować proces produkcyjny i poprawić wydajność. Oświetlenie, obieg poziomy oraz charakterystyczna czerwień zostały zaprojektowane mając na celu stworzenie wyjątkowej przestrzeni, w której współpracować mogą projektanci, technicy, dział badań i rozwoju, monterzy samochodów Formuły 1, dział komunikacji, jak i zarząd.

Styl, funkcjonalność, wydajność i innowacja to główne elementy planu architektonicznego, których celem jest poprawa warunków roboczych różnorodnych form działalności prowadzonych w jednym budynku. Projekt zakładający wydajne i harmoniczne układy pięter zapewnia idealną organizację w tych warunkach koegzystencji, która obejmuje nie tylko pracowników firmy z różnych działów Sporting Management, produkty i materiały, ale również gości z zewnątrz.

Podpiwniczenie i parter mieszczą warsztaty i laboratoria, w których prowadzone są wszystkie działania związane z montażem samochodów wyścigowych. Działy techniczne, biura oraz większe przestrzenie wykorzystywane jako ciągi komunikacyjne oraz miejsca na organizację wydarzeń, znajdują się na pierwszym piętrze.

Reprezentacyjna elewacja budynku została wykonana z modułowych płyt szklonych na poziomie podpiwniczenia i parteru. Pierwsze piętro pokryte jest charakterystyczną czerwienią firmy, czernią oraz odblaskowymi metalicznymi kolorami, które podkreślają w architektonicznym aspekcie wartości tej marki - siłę, charakter i dynamikę.

Dzięki wykorzystaniu termicznych i fotowoltaicznych paneli słonecznych, a także wodnego systemu rekuperacji wspomaganego sprężarkami, projekt jest przyjazny dla środowiska i zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju. Projekt terenu i ogrodu pozwalił na idealne wtopienie się budynku w otoczenie.

Powered by aware